domov google+ e-mail

Na vrh

Samo 30 minut časa?

 

Uredite gredo

Vsak dan opravite eno izmed opravil in vaše grede bodo urejene in pripravljene na zimo.

  • Porežite trajnice, ki ne cvetijo več.
  • Odstranite samosejoče se rastline, ki bi se lahko preveč razbohotile po gredah. Naslednje leto boste imeli dovolj majhnih rastlin, ki bodo pognale iz semen, da boste zapolnili gredo. Spisek nekaterih samosejočih rastlin lahko najdete na strani s samorazširjajočimi se rastlinami.
  • Razdelite in razredčite preveč razbohotene skupke rastlin. Nasvete o delitvi trajnic na najdete tukaj.
  • Luknje v gredah zapolnite s čebulicami in novimi trajnicami. Preberite tudi nasvete o vzgoji čebulic.
  • Zaključite vaše delo z zastirko, ki zavaruje korenine rastlin pred mrazom.

 

Poskusite s potaknjenci

Sedaj je še čas, da potaknete svoj naljubši grm. Poganjki, ki jih boste uporabili morajo biti sveži in čvrsti. Porežite jih in jih postavite v kozarec z vodo, da preprečite izsušitev. Poganjke odrežite pod parom listov, tako da dobite 5-10 cm dolg potaknjenec. Odstranimo spodnje liste, ker bi v zemlji zgnili. Po tri potaknjence potaknemo v lonček premera 8 cm, zalijemo in pokrijemo s prozorno vrečko, ki ji na lonec pritrdimo z elastiko. Lonec s potaknjenci postavimo na svetel prostor.

Kako preverimo ali so potaknjenci že zakoreninjeni? Pogledamo lahko na spodnjo stran lončka, ali molijo skozi luknjo na dnu že kakšne koreninice ali pa potaknjence narahlo potegnemo in vidimo ali se upre (razvite korenine) ali ne.

Na ta način lahko potaknemo grme kot so: Abutilon, Caryopteris, Hydrangea, Forsythia, Fuchia, Lavandula, Philadelphus, Potentilla in Salvia.

 

Staranje loncev

Rastline na terasi zgledajo enkratno v starih ločenih loncih. Žal jih težko dobiti oz. so sorazmerno dragi, pri tem pa ga izredno enostavno narediti doma. Za to potrebujemo samo nekaj apna, ki ga zmešamo z vodo in mešanico namažemo na lonec. Pustimo, da se nanos posuši, nato pa lahko nanesemo naslednji sloj. Nanose ponavljamo, dokler ne dobimo željenega izgleda. Na koncu jih lahko še premažemo z listi npr. kislice, kar bo dalo videz preraščenosti z algami. Ne pozabite si, po opravljenem delu izmiti vso apno iz rok.

 

Odstranjevanje odmrlih cvetov

staran lonec

Odstranjevanje odmrlih cvetov pospeši tvorbo novih, saj rastline ne vlagajo energije v tvorbo plodov. Plodove pustimo samo v primeru, če želimo pobrati semensa naših najljubših cvetlic, da jih bomo posejali naslednje leto. Plodove lahko pustimo tudi v jeseni, saj signalizirajo rastlini bližajoč konec rastne sezone.

 

Odstranjevanje plevela

Pleveli so vse rastline, ki rastejo na napačnem mestu.  Pol ure na teden odstranjevanja plevelov bo ohranilo nadzor na njimi. Enoletne plevele enostavno potegnemo iz zemlje, če je ta zrahljana in jih odvržemo na kompost (dokler še niso izoblikovali semen). Pri trajnih plevelih pa moramo odstraniti tudi njihove korenine, saj drugače ponovno poženejo. Med rastlinami lahko tudi natrosimo debelo plast zastirke, ki bo zavirala razrast plevelov na gredi. Travnate površine lahko do konca poletja tudi pognojimo z gnojilom, ki vsebuje tudi sredstva proti širokolistnim plevelom.

Če imate težave pri identifikaciji plevelov, si lahko pomagate z našimi fotografijami nekaterih najpogostejših plevelov.

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice