domov google+ e-mail

Na vrh

Bela rja krizantem

Simptomi

Zgodnji znaki bolezni so rumene pege, ki se razvijejo na zgornji strani listov. Kasneje v sezoni pege porjavijo in se ugreznejo v listno tkivo. V tem ─Źasu se na spodnji strani izoblikujejo mesta dvignjenega tkiva, ki ob zorenju pobledijo. Kot posledica bolezni, listi porjavijo in odmrejo. Poleg listov lahko bolezen prizadene tudi cvetove.

 

Bela rja krizantem

 

Gliva

Bela rja je ena izmed pomembnej┼íih bolezni krizantem. Izvira iz Kitajske in Japonske, preko Velike Britanije pa je bila zane┼íena tudi v Evropo. Bolezen je zelo nalezljiva in mo─Źno oslabi rastlino, kar lahko vodi v njen propad. Ob nekontroliranemu raz┼íirjanju lahko povzro─Źi popolno uni─Źenja pridelka.
Povzro─Źitelj bolezni je gliv Puccinia horiana, ki uspeva v hladnem in vla┼żnem vremenu. Rastlina se oku┼żi, ko veter prinese trose povzro─Źitelja na rastlino. Rja pre┼żivi na odmrlem rastlinskem materialu le nekaj tednov. Glavni vir oku┼żbe so rastline in potaknjenci, ki jih prezimimo, zaradi ─Źesar je zelo pomembno, da pred prezimitvijo odstranimo vse rastline, ki ka┼żejo simptome bolezni. Koristna je tudi previdnost pri nakupu novih rastlin.

 

Nekemi─Źno zatiranje

Veliko lahko naredimo ┼że, ─Źe redno pregledujemo rastline in sproti odstranjujemo vse liste, ki ka┼żejo simptome oku┼żbe. Rastline, ki so mo┼żno oku┼żene, v celoti zavr┼żite. Oku┼żenega materiala ne kompostirajte, temve─Ź ga uni─Źite.
Vzgojitelji razvijajo in testirajo ┼ítevilne kultivarje, ki ka┼żejo odpornost ali toleranco na oku┼żbo. Nekateri od teh so: Albert Heijn, Finmark, Freedom, Hawaii, Helsinki, Kes, Majesty, Paso Doble, Statesman, Tiger, Tiggerrag in Westland.

 

Bela rja krizantem

Kemi─Źno zatiranje

Za kemi─Źno zatiranje je potrebno ve─Źkratno ┼íkropljenje v enotedenskih razmakih. Uporabite sistemske herbicide.

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice