domov google+ e-mail

Na vrh

Kako uporabljati rastlinjak

Preštevilni rastlinjaki so marca ali aprila do popokanja polni potaknjencev, lonce, sadik paradižnika in bučk. Septembra pa aktivnost v njih začne zamirati, dokler se ne spremenijo v dodatno skladišče za prazne lonce, lopate, itd. Z malo načrtovanja, idej in volje pa lahko rastlinjak nudi priložnost za vzgojo rastlin preko celotnega leta. Na strani o izbiri in opremi rastlinjaka si lahko preberete kako opremiti rastlinjak za različne aktivnosti, na tej strani pa bomo predstavili nekaj idej za uporabo rastlinjaka.

Zlata pravila za uporabo rastlinjaka

 1. Rastlinjak je rastlinjak in ne vrtna lopa, zato v njem ne shranjujte orodja in drugih reči.
 2. Redno očistite stekla, da rastline v rastlinjaku dobijo čim več svetlobe.
 3. Odstranjujte odcvetele cvetove in propadajoče listje takoj, ko jih opazite.
 4. V loncih ne uporabljajte vrtne zemlje.
 5. Vsako leto uporabite svež kompost, starega pa zavrzite.
 6. Stare rastline kompostirajte in jih nadomestite s svežimi potaknjenci.
 7. Poskušajte čim pogosteje prezračiti rastlinjak, da preprečite zastajanje zraka.
 8. Redno preglejujte rastline za morebitnimi okužbami in ustrezno ukrepajte.
 9. Nehajte z vzgojo rastlin, ki vam ne uspevajo, saj zmanjšujejo veselje do vrtnarjenja.
 10. Vsako leto zamenjajte polovico rastlin v rastlinjaku, s čimer bo okras vašega rastlinjaka manj predvidljiv.

Napravite prostor za zelenjavo

Vsak ve, da poleti na našem vrtu uspevajo jačevci, paprika in melone, vendar lahko z uporabo rastlinjaka njihovo uspevanje še izboljšamo. Tudi plodovi bodo zreli hitrej kot na prostem, lahko pa jih boste obirali tudi, ko rastline na gredi ne bodo več rodile. Posejete lahko tudi začimbnice, ki imajo še posebej rade nekoliko višje temperature. Seveda lahko v rastlinjaku gojite tudi druge sredozemske rastline kot npr. citruse, ki bodo vaš rastlinjak nadišavili s prijetnimi vonjavami njihovih cvetov.

Zimsko veselje

V rastlinjaku lahko silite spomladanske čebulnice ali posadite alpinske vrste, ki jih drugače sadite na skalnjake, saj potrebujejo malo toplote. Posadite lahko tudi raznobarvne netreske (Sempervivum), ki jih z lahkoto gojite na mešanici grobega peska in zemlje. Jegliči (Primula), ki jih bo rastlinjak zaščitil pred dežjem bodo še posebej uspevali in s svojimi cvetovi polepševali vaš rastlinjak. Ne potrebujejo ogrevanje in tako tudi ne vplivajo na stroške vzdrževanja rastlinjaka. Seveda pa ne rabite ostati samo pri majhnih trajnicah.

V rastlinjak lahko prinesete tudi majhne grmovnice, ki bodo v rastlinjaku zacvetele pred svojimi vrstniki na prostem. Poskusite z okrasnim ribezom (Ribes sanguineum) in forzicijo (Forsythia), ki jih postavite ob volčin (Daphne), rododendron ali kamelijo (Camellia). V rastlinjaku lahko tudi vejgelo (Weigella) in dojcijo (Deutzia) pripravite do cvetenja tedne pred njihovim "normalnim" obdobjem. Po cvetenje lonce z rastlinami postavite na prosto in rastline normalno zalivajte in oskrbujte preko preostanka leta.

Pet lepotic za rastlinjak

 • Rododendron (Rhododendron cubitii) je vrste, ki ni povsem prezimno trdna. Njegovi prijetno dišeči beli cvetovi se pojavijo v zgodnji pomladi in preplavijo vaš rastlinjak. Rastlino lahko namnožite s potaknjenci.
 • Dišeče pelargonije (Geranium) so enkratna izbira za zapolnitev prostora med rastlinami v poletnem rastlinjaku.
 • Angelske pelargonije so manjše rastline z dvobarvnimi cvetovi. Postavite jih lahko v še tako majhen rastlinjak. Ne potrebujejo dosti toplote.
 • Kraljeva begonija (Begonia rex) poživijo tudi dele rastlinjaka pod policami, ki jih doseže manj sonca.
 • Pritlikave narcise so zanesljiv zimski okras, ki ne potrebuje gretja. Kultivarji kot npr. 'Little witch', 'Jenny' in 'Jetfire' so zanesljiva izbira.

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice