domov google+ e-mail

Na vrh

Listni potaknjenci

Listni potaknjenci so navadno med prvimi srečanji otrok ali odraslih vrtnarjev in ljubiteljev rastlin s hortikulturo. Z njimi lahko hitro in enostavno namnožimo številne rastline, zaradi česar so primerni tudi za otroke. Prednost je tudi, da je lahko ena sama rastlina osnova za desetine novih rastlin. Poleg vsega pa se bodo listni potaknjenjci enako uspešno zakoreninjali tako spomladi kot tudi poleti ali jeseni.

 

Potaknjenci begonij

Uporabite zdrave, povsem razvite liste kraljeve begonije (Begonia rex), ki se nahajajo na zunanjem delu rastline. Blizu listne ploskve odstranite listni pecelj. Pri tem uporabljajte čist in oster nož, saj je neustrezno orodje glavni krivec za neuspešnost potikanja. Na spodnji strani listov v bližini peclja naredite nekaj zarez preko listnih žil, nato pa liste položite na substrat tako, da bo spodnja listna ploskev ležela na substratu. Liste pritrdite s kosi žice oblikovanimi v črko "U". Substrat navlažite in postavite na približno 21°C. Pazite, da se kompost ne bo izsušil. Ce imate probleme s plesnimi, uporabite ustrezen fungicid. Potaknjenci se bodo zakoreninili v približno osmih tednih.

 

Potaknjenci drugih rastlin

Enako lahko namnožite tudi številne druge rastline. Ce se odločite za delo z otroci, so morda najprimernejše afriške vijolice, ki so izredno enostavne za razmnoževanje. Samo odstranite povsem razvit list tako, da ga odrežete blizu osnove rastline, nato pa ga "posadite" v mešanico substrata in grobega peska. Spodnji del lista naj se komajda dotika površine substrata.

Za razmnoževanje z listnimi potaknjenci pa so primerne tudi lilije, homuljice (Sedum), druge vrste begonij ter različne druge rastline. Pri lilijah pomočite celotni potaknjenec v raztopino fungicida, saj so potaknjenci lilij navadno dokaj občutljivi na gnilobo. Ne poskušajte pa potikati rastlin z marmoriranimi listi, če želite potaknjence z enakimi lastnostmi, saj bodo namnožene rastline vedno enakomerno zelene barve.

 

 

Matevž Likar © 2005-2023 - Pogoji uporabe

Prijava na novice