4 koraki do popolne travne ruše

travna rušaPolaganje travne ruše je najhitrejši način do trate, za katerega pa je potrebno nekaj predpriprave in ustrezne nege trate takoj po polaganju.
Najprimernejši čas za polaganje travne ruše je spomladi, ko se tal še ni preveč izsušila poletna pripeka. Pri tem pa je pomembno, da travno rušo položimo v približno 24 urah po dostavi. Če boste s polaganjem čakali predolgo, se lahko zgodi, da bo trava porumenela in propadla. Zato je najbolje, da najprej pripravite površino, na katero boste položiti trato, šele nato pa naročite dostavo.

Pred polaganje naredite načrt

Preden začnete s polaganje travne ruše, je koristno, da premislite kaj si želite. Želite položiti kvadratno trato ali pa bi raje okroglo zelenico? Ali si želite enovite površine, ali pa boste trato kombinirali z gredami?
Pri načrtovanju je koristno, da preverite tudi teren in si označite površine, ki jih je potrebno zravnati. Pri slednjem pazite, da ne boste zgornjih in spodnjih plasti tal. Najboljši način izravnave tal je, da najprej odstranite zgornjo plast tal. Nato površino zravnate s prerazporejanjem spodnjih plasti tal. Ko ste zadovoljni z rezultatom pa na površino ponovno raztresite zemljo, ki ste jo odstranili pred ravnanjem terena.

Ustrezna priprava tal je pol dela

travna rušaPri pripravi površine, ki ste jo namenili trati, je dobro preveriti odcednost tal. Trate potrebujejo dobro odcedna tla, zaradi česar je na tleh, kjer prihaja do zastajanja vode potrebno izboljšati hitrost odtekanja vode z drenažo tal. V kolikor pa imate zelo težka glinena tla, je koristno poleg drenaže, prst pomešati še s kompostom in grobim peskom. Tako boste izboljšali tudi strukturo tal. Dodatek komposta pa je koristen tudi na izredno lahkih peščenih tleh, saj bo na takšnih tleh nekoliko podaljšal zadrževanje vode in s tem preprečil prekomerno izsuševanje tal.
Zgornji del tal pred polaganjem zrahljamo do globine 10-12 cm oz. do cca 15-20 cm, v kolikor boste dodali še organsko snov. S pripravo tal pričnite, ko tla niso preveč mokra ali suha. Pazite pa tudi, da jih po obdelavi ne boste pretirano steptali s hojo ali stroji. Zrahljana tla pograbite in pri tem poravnajte, nato pa nežno steptajte. Steptajte jih tako, da počasi prehodite celotno površino in pri tem postavljajte stopalo ob stopalo. V kolikor boste ob ali po teptanju opazili kakšno nepravilnost, jo ponovno zrahljajte in zravnajte z grabljami, nato pa še enkrat steptajte. Ko ste zadovoljni z rezultatom, so tla pripravljena za polaganje ruše. Pred dostavo razmislite tudi kam boste postavili svitke travne ruše. Najbolje jim je nameniti delno senčen prostor blizu površine, na katero boste položiti rušo.

Sedaj lahko položimo travno rušo

Ob začetku polaganja poskusite najti ravne linije, ob katerih boste začeli s polaganjem. Pri tem si pomagajte z količki in vrvico. Ne zanašajte se na poti in zidove, saj najpogosteje ne bodo potekali v ravni črti. Ob premeščanju svitkov ruše in hoji pazite, da ne boste stopali neposredno na zrahljana tla, saj jih boste pretirano steptali. Za razporejanje teže uporabite lesene deske.
travne rušeSedaj začnite s polaganjem. Svitke polagajte enega poleg drugega, pri tem pa počakajte s krajšanjem odvečnih delov, vse dokler ne boste položili celotne površine tal. V kolikor boste na položeni trati opazili nepravilnosti v višini, jo nekoliko privzdignite in odvzemite oz. dodajte nekaj prsti, nato pa trato ponovno namestite nazaj. Drugo linijo svitka položite ob prvo, nato pa svitek skrajšajte tako, da se bo končal na približno polovici prvega svitka. Za nadaljevanje vrste uporabite nov svitek. S takšnim polaganjem se vam prečni robovi svitkov ne bodo srečevali na istem mestu. Prostor med svitki zapolnite z mešanico prsti in grobega peska. Vse nadaljnje svitke položite tako, da izmenično začnete vrsto s polnim oz. polovičnim svitkom.
V kolikor boste morali položeno travno rušo obrezovati si lahko pomagate z vrvico in količki. Za ukrivljene površine pa lahko uporabite tudi gumijasto cev za zalivanje.

Oskrba položene travne ruše

V kolikor bo po polaganju travne ruše nastopilo suho in vroče vreme, bo potrebno trato redno zalivati. Zalivanje bo ob suhem vremenu potrebno celotno prvo sezono po polaganju. Za nekaj časa pa je potrebno travne bilke zaščititi tudi pred pretirano hojo. Po 3-4 tednih bodo korenine že dovolj močne, da jo lahko izpostavimo normalni rabi.
S košnjo počakajte, dokler ne boste opazili vidnih znakov rasti. Pri tem kosilnico za prvi dve košnji nastavite nekoliko višje kot navadno. Višino reza nato počasi spuščajte do višine, ki ste jo navadno uporabljali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja