Okrasne trave – hiter pregled najlepših sort

Okrasne trave so izredne ornamentalne rastline, ki vrtu dodajo nežno šelestenje, jesensko barvo in obliko v zimskih mesecih. Uporabimo jih lahko na gredah ali kot posamezne rastline ali pa v naravni prerijski zasaditvi.

Za hiter pregled okrasnih trav smo zbrali nekaj najlepših in najpogostejših primerkov, s katerimi lahko okrasite svoj vrt.

Visoke okrasne trave

Sem spadajo nekatere vrste, ki tvorijo ogromne šope. Poleg prostora za rast potrebujejo tudi dovolj prostora, da jih lahko občudujemo od daleč.

Najpogostejši vrsti sta:

 • Pampaška trava (Cortaderia selloana ). Sorta ‘Albolineata’ zraste do 2 m visoko in ima dolge tanke liste s svetlimi robovi. V kolikor želite višjo sorto pa lahko izberete ‘Sunningdale Silver’, ki zraste tudi čez 3 m visoko.
 • Orjaška bodalica (Stipa gigantea) tvori do 60 cm visoke kupčke, nad katerimi se poleti pojavijo do 2,5 m visoka socvetja, ki počasi preidejo iz srebrne v zlato barvo.
okrasne trave - proso

Srednje visoke trave

Srednje visoke okrasne trave so nekoliko nižje od zgornje skupine in jih lažje zasadimo tudi v manjših vrtovih ali na grede.

Sem spadajo:

 • Miskant (Miscanthus sinensis). Jeseni zacveti z bakreno obarvanimi klasi, ki kasneje posrebrijo. Kultivar ‘Zebrinus’ ima na listih prečno potekajoče svetlo zelen črte. Sorta ‘Purpurascens’ pa nam polepša jesenske barve vrta z oranžno-rdečimi listi.
 • Rušnata masnica (Deshampsia cespitosa) zraste do 60 cm visoko. Srebrno-škrlatna socvetja pa se dvigujejo do 2 m visoko. Sorta ‘Goldtau’ je manjši z rdečkasto-rjavimi socvetji. Rušnata masnica je nekoliko posebna, saj se bo odlično počutila tudi v svetli senci.
 • Perjanka (Pennisetum alopecuroides) zacveti v jeseni z nežnimi volnatimi socvetji, ki jih kasneje nadomestijo rdečkasta soplodja.
 • Anemantela (Anemanthele lessoniana) je čudovita okrasna trava s prijetno povešavimi poganjki in nežnimi socvetji. Preko sezone se njeni poganjki obarvajo v oranžne in rdeče tone.
 • Proso (Panicum virgatum) zacveti avgusta s rdečkasti socvetji. Za zanimivo jesensko obarvanost izberite sorti kot sta ‘Rotstrahlbusch’ (rdeče listje) ali ‘Hanse Herms’ (oranžno listje). Sorta ‘Heavy Metal’ pa ima sivkasto-srebrno listje in nekoliko bolj pokončno rast.
 • Uniola (Uniola latifolia) zraste do 90 cm visoko. Jeseni se obarva v zlato do bakreno rjavo. Najraje ima svetlo senco, čeprav uspeva tudi na soncu. Včasih jo najdemo tudi pod imenom Chasmanthium latifolium.
okrasne trave - perjanka

Nizke trave

Med nizkimi travami najdemo tudi okrasne trave, ki jih lahko gojimo v loncih:

 • Bilnica (Festuca glauca) so prava izbira, če iščemo majhno modrikasto okrasno travo za sušno rastišče. Za najboljšo barvo izberemo sortee kot sta ‘Blaufuchs’ ali ‘Elijah Blue’. Zaradi počasne rasti in majhne višine (30 cm) jih lahko gojimo tudi v loncih.
 • Šaš (Carex buchananii) tvori pokonče kupčke z rdečkasto-rjavimi nitastimi listi, ki so na konici nakodrani. Podobno kot bilnica je tudi ta vrsta šaša primerna za gojenje v loncu.
 • Imperata (Imperata cylindrica) ima prosojno rdečkaste liste, ki izgledjo kot v plamenih, kadar skoznje posije sonce.
 • Nežna bodalica (Stipa tenuissima) je ena izmed najlepših nizkih trav. Njena sorazmerno ozka listna rozeta s poganjki, ki se lepo povešajo, ji daje videz vodne fontane.

Okrasne trave so izredno enostavne za vzgojo in ne potrebujejo skoraj nič dela.