Arhiv oznak: barvita stebla

Zimsko obrezovanje - dren

Zimsko obrezovanje na okrasnem vrtu

Zimsko obrezovanje - drenEno izmed redkih vrtnih opravil, ki nas v zimskem delu leta pripeljejo na vrt, je obrezovanje grmovnih in dreves. Obrezovanje lesnih predstavnikov je koristno in se izvaja iz različnih vzrokov:

Za večji pridelek

Sadno drevje in grmovnice (borovnice, ribez, maline, itd.), ki jih pustimo tekom rasti neobrezane, bodo svojo energijo razdeljevale med rastjo poganjkov in tvorbo plodov. Z rednim obrezovanjem boste njihovo energijo usmerili predvsem v tvorbo plodov, kar bo povečalo pridelek.

Za uspešnejšo zakoreninjanje

Pri sveže posajenih drevesih in grmovnicah je pomembno, da spodbudimo razrast korenin, ki bodo zasidrale rastlino na rastišču in ustvarile kvaliteten koreninski sistem za črpanje vode in mineralov. Pri obrezovanju je potrebno žrtvovati nekaj živahno rastočih poganjkov in jih skrajšati na nekaj brstov dolžine. Z zmanjšanjem površine krošnje pri na novo posajenih drevesih tudi preprečimo, da bi krošnja delovala kot jadro, zaradi česar bi veter lahko drevo prevrnil.

Z zimskim rezom tudi redčimo

Pri nekaterih grmovnicah se rastlina nenehno obnavlja z odganjanjem novih poganjkov tik nad tlemi. Takšne rastline vsako leto nekoliko zredčimo tako, da odstranimo šibke poganjke in približno tretjino najstarejših poganjkov. S takšnim načinom obrezovanja boste rastlino redno pomlajevali in hkrati poskrbeli, da bodo preostali poganjki imeli na voljo dovolj svetlobe.

Poskrbite za poletne cvetove

Vse grmovnice, ki zacvetijo v drugi polovici poletja, cvetne zasnove poženejo na letošnjih poganjkih. Pri teh grmovnicah boste z odstranjevanjem (necvetočih) lanskih poganjkov povečali število letošnjih poganjkov, ki bodo prekriti s cvetovi. Lep primer takšnega načina obrezovanja je metuljnik, ki ga vsako leto porežemo nekje na višino kolen. S tem poskrbimo, da bo grm poln cvetov, ki bodo pognali nekje do največ dva metra višine in jih bomo tako z lahkoto občudovali.

Zimsko obrezovanje za zdravo rast

Pri vseh lesnih predstavnikih je potrebno konec zime preveriti stanje poganjkov. Pri tem odstranimo vse polomljene in odmrle poganjke, s čimer zmanjšamo možnost razvoja bolezni. Povzročitelji bi lahko namreč izkoristili rane na polomljenih vejah in preko njih okužili rastlino.

Poživite vaše grmovnice

Manj pogost in bolj agresiven način obrezovanja izberemo pri rastlinah, ki jih gojimo zaradi pisanih stebel ali večjih okrasnih listov (npr. beli dren). Pri teh rastlinah vse poganjke poreženo skoraj do tal oz. do osrednjega stebla. S tem zagotovimo maksimalno število mladih poganjkov, ki bodo npr. pri belem drenu živahno obarvani in tako prekrasen okras za zimski čas.

Dreni z rdečimi stebli

Barviti dreni popestrijo zimski vrt

Dreni z barvitimi stebliPoleg različnih zimzelenih rastlin, ki dajejo pozimi vrtu potrebno strukturo, najdemo še celo vrsto grmovnic, ki pozimi vrt tudi barvito okrasijo. Pri tem ni nujno, da gre za cvetove in plodove, temveč lahko to dosežejo tudi z barvitimi stebli. Med to skupino grmovnic najdemo tudi številne drene, ki poženejo stebla v rumeni, oranžno-rumeni, rdeči, koralno rdeči ali celo škrlatno-črni barvi.

Kako poskrbimo za drene

Dreni skoraj ne potrebujejo oskrbe. Zadovoljni so skoraj na vsakih tleh, čeprav najbolje uspevajo ob nekoliko višji talni vlagi. Potrebujejo pa dovolj sonca, ki pomaga pri dozorevanju njihovih stebel. Vsakih nekoliko let jih pozno pozimi porežite na približno 5 cm višine, s čimer boste spodbudili rast številnih mladih in živahno obarvanih stebel. Stebla porežite na nekoliko različnih višinah, s čimer bo oblika grma nekoliko bolj razgibana. Lahko pa vsako leto odstranite tretjino do polovico stebel. Tako boste postopoma pomlajevali grm in hkrati ohranili strukturo grma. Takšen način je priporočljiv tudi za šibkejše grme kot npr. Cornus alba ‘Sibirica’. Za bujno razrast rastlino vsako leto pognojite z mineralnim gnojilom ali zrelim kompostom. Jeseni lahko naberete potaknjence in si namnožite svoje najljubše kultivarje, saj se potaknjenci drenov zelo dobro zakoreninjajo.

Dreni so primerni tudi za sodobno zasaditev

Dreni z rdečimi stebliBarvita stebla drenov pa lahko izkoristite tudi v nekoliko bolj sodobni zasaditvi. Še posebej bo zasaditev prišla do izraza, če imate na vrtu barvit zid, ki ga lahko izkoristite kot ozadje. Posadite dren Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’, ki bo pozimi »zagorel« z oranžno rumenimi stebli. V ozadje grede posadite še zimzeleno sarkoko (Sarcococca confusa), ki bo ob koncu zime zacvetela s prijetno dišečimi belimi cvetovi. V osrednji del grede posadite skimije (Skimmia japonica ‘Rubella’), ki dajala gredi strukturo, spomladi pa bo zacvetela z rdečkastimi cvetovi. V kolikor pa želite rdečkaste plodove, boste morali izbrati žensko rastlino kot je npr. sorta ‘Nymans’. Za pomladne cvetove dodajte še nepozebnik (Hamamelis x intermedia ‘Diana’), ki bo pozno pozimi odišavil vaš vrt s svojimi rdečkastimi cvetovi. Nepozebnik bo okrasil zasaditev tudi jeseni, ko se bo odel v živahno rdečo barvo. Ne pozabite zasaditi še spomladi cvetočih čebulnic kot npr. tulipanov in narcis. V ospredje grede lahko posadite tudi kačjo brado (Ophiopogon planiscarpus ‘Nigrescens’), ki bo s svojimi temnimi listi prijeten kontrast živahnejše obarvanim drenom.