Arhiv oznak: eksotične rastline

Prezimimo trajnice

Kako prezimimo trajnice

Prezimimo trajniceOb zaključku sezone je vrt počasi potrebno pripraviti na zimo. Slednje vključuje tudi zaščito nekaterih rastlin pred zimskim mrazom. Ključno pri njihovi zaščiti je, da se zavedamo, da mraz ni edini problem. Večinoma gre za kombinacijo nizkih temperatur in vlage, ki negativno vpliva na rastline ter vodi v njihov propad. Zelo vlažne jesenske razmere pred globoko zimo močno povečajo vlažnost tal, ki traja daljše obdobje (pravzaprav vse dokler zemlja povsem ne zmrzne). Slednje lahko vodi do propada korenin in posledično cele rastline. Temu sledijo še nizke temperature, ki vodo spremenijo v led in lahko pri neprilagojenih rastlinah povzročijo poškodbe tkiv. Kljub temu pa lahko z nekaj preprostimi tehnikami in posegi poskrbimo, da naše rastline uspešno prebrodijo zimsko obdobje.

Zaščitite trajnice pred mrazom

Večinoma lahko prezimimo trajnice kar na prostem, saj je večina rastlin, ki jih gojimo na vrtu prezimno trdnih.

Z zaščito rastlin začnite že pri koreninah. Okrog rastline nasujte 5-10 cm debel sloj organske zastirke, ki bo služila kot izolacija in preprečila, da bi mraz prodrl do korenin. Nanos zastirke bo še posebej koristil na mraz občutljivejšim rastlinam, ki prezimijo v obliki gomoljev in korenik.
Rastlinam, ki se pred mrazom ne umaknejo pod zemljo pa je potrebno zaščiti tudi nadzemne dele. Za zaščito lahko namestite suho slamo, ki jo z vrtno kopreno zvijete okrog poganjkov. S slamo lahko zaščitite samo prizemne brste oz. krono rastline ali pa vanjo zavijete celotno rastlino, s čimer boste poskrbeli, da bodo preživeli tudi poganjki in brsti višje na steblih.
Podobno kot slamo lahko uporabite tudi hortikulturno kopreno ali stare mrežaste zavese. Z debelim slojem koprene boste okrog rastline ujeli sloj zraka, ki bo deloval kot izolator. Že tanek sloj koprene lahko za nekaj stopinj zviša temperaturo, ki so ji izpostavljeni poganjki. Za razliko od slame pa je uporaba izključno koprene le prehodna rešitev. Z njo lahko pri občutljivejših rastlina zaščitite poganjkov pred prvimi slanami, ne bo pa dovolj, da bi povsem zaščitili rastlino preko zime.

Prezimite občutljive trajnice na toplem

Vroča poletja in posamične milejše zime nas hitro premamijo, da posadimo kakšnega bolj eksotičnega predstavnika okrasnic. Pri tem pa je podnebje precej muhasto in hitro se zgodi, da mili zimi v naslednji sezoni sledi precej hladnejša, ki na hitro opravi z bolj občutljivimi rastlinami. Precej bolje kot, da igrate na srečo in jih poskušate prezimiti na prostem je, če rastline enostavno premaknete na toplo. Rastline, ki še prenesejo nekaj mraza je najbolje gojiti v loncih, ki jih konec jeseni postavite ob južno ali zahodno steno. Slednja bo ob hladnem vremenu oddajala toploto, ki jo prejme od sonca in tako preprečila, da bi rastline pomrznile. Na takšen način lahko prezimite nekatere sredozemske rastline kot so različne začimbnice.
Pri bolj občutljivih rastlinah pa bo potrebno rastline prenesti v prostor brez zmrzali. Že s temperaturami okrog 0ºC bosta zadovoljna smokva (Ficus carica) in lovor (Laurus nobilis), ki jima lahko namenite tudi nekoliko temačnejši prostor, saj za prezimitev ne potrebujeta veliko svetlobe. Nekoliko višje temperature (5-10ºC) boste morali zagotoviti afriški liliji (Agapanthus), oleandru (Nerium oleander) in bugenvilejki (Bougenvillea). Afriška lilija bo zimo preživela pod zemljo in ne potrebuje svetlobe, medtem ko boste morali za oleander in bugenvilejko zagotoviti svetel prostor. Še višje temperature (nad 10ºC) pa bosta potrebovali angelska trobenta (Brugmansia) in lantana (Lantana camara).
Iz gred boste pozno jeseni morali prenesti tudi dalije, kane in gladiole. Počakajte, da bo poganjke uničila prva slana, nato pa izkopljite gomolje oz. čebulice. Postavite jih v suh prostor in pustite, da se substrat povsem posuši in ga boste z lahkoto odstranili iz korenin. Gomolje nato vskladiščite v hladen prostor s temperaturo med 5 in 10ºC. Na enak način lahko prezimite tudi gomoljaste begonije, frezije in montbrecije.

Redno preverite stanje

Rastline med zimskim obdobjem redno pregledujte, da boste opazili vse težave ali poškodbe in jih boste čim prej odpravili.
Rastline, ki so bile izpostavljene prenizkim temperaturam zlahka prepoznamo po mlahavem listju. Takšne rastline je potrebno čim prej prestaviti v ogrevan prostor, v katerem pa temperatura naj ne bo višja kot 15°C. Rastline previdno vzemite iz lonca in preverite stanje korenin. V kolikor jih je mraz preveč poškodoval so te najverjetneje zgnile in rastlini ne bo mogoče pomagati. V nasprotnem primeru tj. če so korenine še nepoškodovane pa rastlino previdno zalivajte in skrbite zanjo, dokler si ne bo povsem opomogla.
Dobro si je zapomniti tudi, da je sneg lahko velika obremenitev za poganjke, zaradi česar po prvem snegu preglejte prezimujoče rastline. Če se je na rastlinah nabralo preveč snega ga previdno stresite, pri čemer pazite, da ne boste poškodovali poganjkov.

Z nekaj preprostimi pripravami in malo sreče boste naslednjo pomlad pričakali z vsemi rastlinami, ki bodo potrebovale kvečjemu kakšen lepotni rez.

Eksotične rastline

Prezimite svoje eksotične rastline


Eksotične rastlineV vrtnarijah in vrtnih centrih je sedaj dokaj enostavno najti različne eksotične rastline s prekrasnimi listi in cvetovi, ki celo poletje krasijo naše terase in grede. Kaj pa jeseni? Rastline iz tropskih klimatov pri nas ne morejo prezimiti na prostem, zaradi česar jih moramo pred prvo zmrzalijo umakniti v rastlinjak ali hišo. Pri tem je dobro, da pustimo lončnice na vrtu čim dalj časa, saj je na prostem kroženje zraka in osvetljenost boljša kot v zaprtih prostorih. Večina toploljubnih vrst bo prenesla kratkotrajne izpostavitve temperaturam nekoliko nad 0°C, nekatere sredozemske rastline kot npr. oleander, smokva, lovor in oljka pa celo pod lediščem.

Kje prezimiti eksotične rastline

Rastlinam, ki jih boste prezimili v zaprtih prostorih moramo omogočimo čim primernejše pogoje za prezimitev. Ogrevani dnevni prostori so za prezimitev rastlin pretopli. Bolj primerni za prezimitev so različni strešni ali kletni prostori. Pri tem pa je pomembna tudi osvetljenost prostorov. Nekatere rastline lahko prezimite v temnih prostorih, medtem kot druge kot npr. oleander, bugenvileja, pasijonka in druge potrebujejo za prezimitev dovolj svetlobe.

Pravo mesto za vsako rastlino

V tabeli smo zbrali optimalne pogoje za prezimitev nekaj najpogostejših toploljubnih posodovk.

optimalna temperatura prostora med 0 in 5°C
Smokva (Ficus carica) Potrebuje hladen prostor, da ne pride do prezgodnjega brstenja. Za prezimitev ne potrebuje svetlega prostora.
Lovor (Laurus nobilis) Potrebuje nizke temperature in le malo svetlobe.
optimalna temperatura prostora med 5 in 10°C
Afriška lilija (Agapanthus) Rastlina prezimi kot čebulica, zaradi česar med prezimljanjem ne potrebuje svetlobe.
Sena (Senna corymbosa) Lahko prezimi v temnem prostoru.
Koralnik (Erythrina crista-galli) Ne potrebuje svetlobe, potrebuje pa dovolj vlage. Substrat se ne sme izsušiti.
Granatno jabolko (Punica granatum) Rastlino lahko prezimite v temnem prostoru.
Oleander (Nerium oleander) Preveč toplote pospeši napade pršic in listnih uši. Za prezimitev potrebuje osvetljen prostor.
Bugenvilka (Bougenvillea sp.) Zemlja se ne sme izsušiti. Enako kot oleander potrebuje osvetljen prostor.
Oljka (Olea europea) Oljka potrebuje svetel prostor in vlažen substrat, da ne pride do odpadanja listov.
Pasijonka (Passiflora sp.) Pogosto pride do sušenja poganjkov. Pasijonko prezimite v svetlem prostoru.
Grmasta marjeta (Argyranthemum sp.) Potrebuje veliko svetlobe in stalno vlažen substrat.
Citrus (Citrus sp.) Potrebujejo veliko svetlobe. Preveč vlažna zemlja lahko povzroči gnitje, zaradi česar moramo zalivati zmerno.
Dateljnova palma (Phoenix sp.) Podobno kot njene sorodnice, potrebuje dateljnova palma veliko svetlobe tudi v zimskem času.
optimalna temperatura prostora med 10 in 15°C
Lantana (Lantana camara) Zemlja se ne sme izsušiti. Lantano lahko prezimi v temnem prostoru.
Encijanov grm (Lycianthes rantonnetii) Podobno kot lantano, encijanov grm lahko prezimite v temnem prostoru.
Angelska trobente (Brugmansia x hybrida) Prezimi brez listja, zaradi česar med prezimitvijo ne potrebuje svetlobe.

Prva pomoč za pomrznjene rastline

Rastline, ki so bile izpostavljene prenizkim temperaturam lahko prepoznamo po mlahavem listju. Takšne rastline moramo takoj prestaviti v ogrevan prostor, v katerem pa temperatura naj ne bo višja od 15°C. Rastline previdno vzamemo iz lonca in preverimo stanje koreninske grude. V kolikor je mraz preveč poškodoval korenine so te najverjetneje zgnile in rastlini ne moremo več pomagati. Če pa so korenine še nepoškodovane, rastlino previdno zalivajte, dokler si ne bo opomogla.