Stepske lilije – prave pokončne rakete

Stepske lilijeStepske lilije so prekrasne trajnice, ki pripadajo rodu Eremurus. Slednji združuje nekoliko več kot 40 vrst, ki naseljujejo suhe gorate predele osrednje in zahodne Azije. Na vrtovih pa najdete nekaj manj kot 10 vrst stepskih lilij, ki jih lahko občudujete kot solitar ali še bolje med drugimi trajnicami, nad katere dvigujejo svoja dolga pokončna socvetja. Cvetovi so navadno obarvani v rumenkastih odtenkih (npr. E. stenphyllus = E. bungei), vendar najdemo tudi predstavnike z belimi cvetovi (npr. E. robustus in E. himalaicus) ali cvetovi v bakreno-rožnati barvi (npr. E. ‘Cleopatra’ in E. ‘Rexona’). Podobno razgibana je tudi velikost rastlin, saj boste lahko izbirali med nižjimi okrog metra visokimi rastlinami ali pa do dva metra visokimi giganti, kolikor zrasteta zgoraj omenjeni belo cvetoči vrsti.

Stepske lilije potrebujejo sonce

Na vrtu jim namenite sončno rastišče z dobro odcednimi tlemi. Ob sajenju izkopljite veliko sadilno jamo, saj imajo stepske lilije zelo zanimive zvezdasto razporejene gomolje, ki spominjajo na morske zvezde ali hobotnice in se razraščajo horizontalno. Korenine kakšne izmed višje rastočih vrst tako hitro dosežejo tudi 50 cm premera. Za sajenje izkopljite 15 cm globoko jamo, v katero vodoravno razporedite njihove gomolje. Pri tem naj bo koreninska krona tik pod površino tal.

Botanične vrste in sorte

Sorta Eremurus ‘Helena’ zacveti z belimi cvetovi na do 1.2 m visokih socvetjih.
Vrsta Eremurus himalaicus požene 2–2.5 m poganjke polne belih cvetov.
Sorta Eremurus x isabellinus ‘Cleopatra’ bo zacvetel z bakreno-rožnatimi cvetovi, ki se bodo odprli na 1.5–1.8 m visokem poganjku.
Sorta Eremurus ‘Joanna’ požene temno zelene listi in bele cvetove. Poganjek doseže 2–2.4 m višine.
Vrste Eremurus robustus zacveti z nežno rožnatimi cvetovi, ki se odprejo na celo do 3 m visokem poganjku.
Vrsta Eremurus stenophyllus je nekoliko nižja. Njeni živahno rumeni cvetovi se bodo oprli na 1-1,5 m visokih poganjkih.
Še nižja pa je sorta ‘Pinokkio’, ki bo dosegla le dober meter višine.
Pestro izbiro stepskih lilij najdete tudi v naši spletni trgovini “Svet čebulic”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja