Vrtna opravila na okrasnem vrtu v mesecu aprilu

Začel se je mesec april in potrebno je zavihati rokave, saj na nas čakajo številna vrtna opravila!

vrtna opravilaSplošna vrtna opravila

 • Namestite podporo za rastline, preden preveč zrastejo.
 • Ne pozabite, da je potrebno začeti s košnjo. Pokošen material dodajajte na kompost v tankih plasteh, ki jih lahko mešate z odpadlim listje. Preveč travnega odpada bo razpadlo v smrdečo sluz.
 • Okrog trate izrežite 7 cm globok jarek, ki bo preprečeval, da bi trava zlezla na gredo.
 • Od sredine aprila naprej lahko dosejujete trato na gole zaplate. Puskusite se izogniti hoji po sveži trati, dokler ni dosegla vsaj 5-7 cm višine.
 • Odstranite vso zaščito rastlin, ki jih je čez zimo varovala pred zrmzaljo. Sonce in dobra prezračenost bosta pospešili rast zdravih poganjkov.
 • Redno odstranjujte plevele iz gred. Natrosite sveže zastirke po gredah, da zavrete rast plevelov. Grede z grmovnicami in vrtnicami pokrijemo s 5-7 cm zastirke, kar bo zadrževalo vlago v sušnih obdobjih. Azaleje in rododendroni ter kamelije so še posebej občutljivi na sušo in bodo tvorili manj cvetov.

Trajnice in čebulnice

  • Odstranjujte odcvetele cvetove mačeh, jegličev in drugih spomladanskih trajnic. Redno odstranjevanje odcvetelih cvetov pri mačehah bo podaljšalo cvetenje do zgodnjega poletja.
  • Odstranite rastline, ki niso preživele zmrzali.
  • Razdelite tudi ostale trajnice, ki jih niste razdelili že v jeseni.
  • Posadite poleti cvetoče čebulnice. Pred sajenjem preverite ali je potrebno povečati prepustnost tal s peskom. Gomolji vetrnice (Anemone coronaria) potrebujejo še posebej dobro odvodnjavanje na rastišču.
  • Sedaj je tudi najboljši čas za sajenje gomoljev lilij.

Po potrebi nasujte pesek ali kamenčke okrog spomladi cvetočih rastlin na skalnjakih, da zmanjšajte možnost razvoja stebelne gnilobe.

Vzpenjavke

 • Pripnite vzpenjave vrtnice v čim bolj vodoravni smeri. S tem boste omejili tok sokov in vzpodbudili rast stranskih poganjkov – kar pomeni tudi več cvetov.
 • Privezujte vzpenjalke kot so srobot (Clematis) in kovačnik (Lonicera) redno na oporo.

Drevesa in grmovnice

Večina grmovnic sedaj že kaže znake rasti, zaradi česar je sedaj najprimernejši čas, da pregledamo rastline in odstranimo poganjke, ki so odmrli v zimskem času.

 • aprila lahko na hladnejših legah še presajate zimzelene grmovnice in iglavce.
 • v kolikor niste tega storili že prejšnji mesec, porežite grmovnice, ki jih gojite zaradi obarvanih stebel (vrbe in drene) na začetku meseca. Poganjke močno porežite na 1-2 cm dolžine.
 • v aprilu porežite tudi ruj (Cotinus), lesko (Corylus) in bezeg (Sambucus). Če želite ohraniti višino grma, lahko pustite par stebel neobrezanih. Mlada nova stebla bodo pognala večje in bolj obarvano listje.
 • z obrezovanjem forzicije (Forsythia) in japonske kutine (Chaenomeles) počakajte
 • do konca cvetenja, drugače boste izgubili del letošnjih cvetov.
  Sedaj lahko tudi pogrobate poganjke grmovnic: nepravi jasmin (Philadelphus), forzicija (Forsythia), hortenzija (Hydrangea) in kovačnik (Lonicera). Poganjki se bodo zakoreninili do naslednjega leta.

Avkuba (Aucuba japonica)

Aprila je idealen čas za obrezovanje aukube. Prvo pomlad po saditvi porežite grm za 1/3, da vzpodbudite gostejšo rast poganjkov na bazi. Naslednja leta pa vaš grm skoraj ne bo potreboval obrezovanja. Zanemarjene rastline lahko postopoma pomladite. Vsako pomlad porežite 1/3 poganjkov na 60-90 cm višine. Grm boste tako pomladili v treh letih.

Kamelija (Camellia)

Kamelije sicer ne potrebujejo skoraj nič obrezovanja, lahko pa po cvetenju odstranite nekaj šibkejših stebel. Za bolj kompaktno rast porežite lanske poganjke na nekaj brstov dolžine.

Resje (Calluna in Erica)

Za lep in urejen grm resje porežite takoj po cvetenju, še preden opazite novo rast. Poganjke odrežite tik pod odcvetelimi socvetji. Več o vresju.

Brškin (Cistus)

Prvo pomlad po posaditvi pincirajte glavne poganjke, da ustvarite bolj košato oblikovan grm. Kasneje je obrezovanje omejeno le na odstranjevanje odmrlih in nezaželjenih poganjkov. Zanemarjene grme nadomestite z novimi, ker se rastlina le slabo odziva na močno obrezovanje.

Leskovec (Corylopsis)

Obrezovanje ni potrebno, razen v primeru, da je grm že prerasel njemu namenjen prostor. V tem primeru lahko v aprilu odstranite najstarejše in šibkejše poganjke.

Panešplja (Cotoneaster)

Zimzelene in pol zimzelene panešplje potrebujejo le malo obrezovanja. Odstranimo samo odrmla stebla in razredčimo pregosto zarasle dele rastlin. V aprilu lahko tudi pomladite zanemarjene grme z močnim obrezovanjem.

Japonska trdoleska (Euonymus japonicus)

Prvo pomlad po posaditvi pri japonski trdoleski pincirajte glavne poganjke, da ustvarite bolj košato oblikovan grm. Kasneje je obrezovanje omejeno le na odstranjevanje odmrlih in nezaželjenih poganjkov. Zanemarjene grme nadomestite z novimi, ker se rastlina le slabo odziva na močno obrezovanje.

Fatsija (Fatsia japonica)

Če ima facija dovolj prostora, je obrezovanje skoraj nepotrebno. V primeru, da je rastlina že prerasla njej namenjen prostor pa odstranite 1/3 stebel (začnite z najstarejšimi).

Forzicija (Forsythia)

Ne obrezujte forzicije prvih nekaj let po posaditvi. Nasprotno pa za bujno cvetenje odrasle rastline potrebujejo redno spomladansko obrezovanje. Pomladite grm s obrezovanjem 1/3 stebel do močnega brsta blizu tal.

Kovačnik (Lonicera)

Pozimi cvetoče kovačnike kot npr. dišeči kovačnik (Lonicera fragrantissima) v aprilu porežemo toliko,
da preprečimo grmu prekomerno razbohotenje. Pregosto rasle ali zanemarjene grme pomladimo z odstranitvijo 1/3 stebel, ki jih porežemo do močnega brsta blizu tal.

Osmantus (Osmanthus)

Obrezovanje ni potrebno z izjemo odstranjevanja mrtvih ali poškodovanih stebel. Pregosto rasle ali zanemarjene grme pomladimo z odstranitvijo 1/3 stebel, ki jih porežemo do močnega brsta blizu tal.

Pieris (Pieris)

Obrezovanje ni potrebno z izjemo odstranjevanja mrtvih ali poškodovanih stebel. Odstranite odcvetele cvetove in porežite napačno rastoča ali šibka stebla.

Petoprstnik (Potentilla)

Rastlino ohranimo mlado in rastočo s krajšanjem lanskih poganjkov za 1/3 dolžine. Starejše ali zanemarjene grme lahko pomladimo z močnim obrezovanjem do osnove grma.

Ob ribnikih

 • Razdelite obrobne rastline ob ribnikih in lokvanje, ko začnejo kazati znake rasti.
 • Pognojite vodne rastline s počasi sproščajočim se gnojilom.
 • Očistite vodne filtre.
 • Počistite močvirnat vrt in dodajte zastirke.

Preverite tudi kaj je potrebno v mesecu aprilu postoriti na zelenjavnem vrtu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja