domov google+ e-mail

Na vrh

Buča velikanka

 

Semena buče velikanke lahko posejete na okensko polico že zgodaj spomladi. Pred tem jih za 24 ur namočite v mlačno vodo. S tem boste pospešili kalitev semen. Otroci naj napolnijo lončke z večnamenskim kompostom in v vsak lonček dajo po eno samo seme. Pri tem jim pomagajte, ker morajo biti semena obrnjena s koničastim delom navzdol. Seme zastrite s kompostom, dobro zalijte in postavite na sončno okensko polico ali rastlinjak.

Po zadnjem mrazu rastlinice buč presadimo na prosto. Če boste posadili več rastlin, skopljite sadilne jame 1 meter narazen. Vanje dodajte zrel gnoj ali kompost, saj buče potrebujejo veliko hranil. Bučo pa morate pogosto nahraniti tudi kasneje. Vsaka dva tedna rastline zalijte s tekočim gnojilom. Če želite vzgojiti resnične velikanke jih ne pozabite redno in obilno zalivati, saj 90 odstotkov buče predstavlja voda. Kmalu po cvetenju se bodo začeli razvijati plodovi. Za vzgojo velikank pustite na posamezni rastlini le eno ali dve buči.

Buča velikanka

Še dokler so buče majhne lahko otroci nanje narišejo različne vzorce ali motive. Odrasli potem z nožem ali drugim ostrim predmetom prerežite površino buče ob narisanih črtah. Narišejo lahko tudi različne zabavne ali strašeče obraze. Tako se ne bo treba mučiti z rezljanjem buče za noč čarovnic, saj je obraz že narisan. Spremljajte kako bo narisan obraz rastel skupaj z bučo.

Bučam lahko spreminjate tudi obliko. Majhne buče lahko namestite v plastične posode različnih oblik, kot naprimer plastenke soka ali vode. Tako se bo buča ob rasti prilagodila obliki prostora in ga popolnoma zapolnila. Plastenko nato odstranite in vzgojili ste kvadratno bučo. Majhno bučo lahko po sredini tudi zvežete z vrvjo. Medtem ko bo rasla se bosta oba konca napihovala in vgojili boste "rusko babuško". Pustite otroški domišljiji svojo pot.

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2022 - Pogoji uporabe

Prijava na novice