www.okrasnivrt.com

Forum okrasnega in okusnega vrta

www.okrasnivrt.com            
Prijava za pregled zasebnih sporočil Prijava za pregled zasebnih sporočil
VRTNI ŠKODLJIVCI

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.okrasnivrt.com forumu -> Zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MILENA

Pridružen/-a: Pon Mar 2009 19:58
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2009 8:23 pm    Naslov sporočila: VRTNI ŠKODLJIVCI Odgovori s citatom

Ali morda kdo ve, kako se učinkovito znebiti vrtnih uši, hroščkov na fižolu, polžev. Lani je bilo te golazni vseh barv in vseh sort, v semenarni pa brez licence ne moreš več dobiti nič učinkovitega; pa tudi raje imam bio sredstva, strupov tako ali tako dobimo vsepovsod dovolj.

Rada bi tudi nasvet glede bučk - lani se je na njih čez noč pojavila neka čudna bolezen: stebla in listi so postali "vodeni" in nagrbančeni, rastlina pa je čez čas odmrla.

Tudi s kumaricami sem imela težave, na listih se je pojavila nekakšna plesen.

Da ne govorim o paradižniku, ki je v sredini avgusta dobil temne lise na listih, nato pa so začeli rjaveti in se sušiti, nekoliko kasneje pa se je bolezen pojavila tudi na plodovih. Slišala sem, da to bolezen prepreči pokrivanje sadik s ponjavo, drugje so mi spet rekli, da je paradižnik potrebno škropiti z mešanico jogurta in vode oz. ga s to mešanico zalivati.

Tudi z brstičnim ohrovtom imam težave: napada ga kapusov belin in listne uši, kaj mi je storiti?

Najhujša nadloga pa so vrtni rdeči polži. Zatirati jih poskušam s FEROMOLOM, a zdi se mi, da ne pomaga kaj prida. Nekje sem slišala, da je zelo učinkovit ZELENI KAN, v prodajalni Kalia pa mi nihče ni vedel povedati, kaj to sploh je.

Upam, da mi boste vsaj nekoliko pomagali z nasveti, sama z vrtom nimam kaj prida izkušenj, zato pa tolilo več volje in veselja.

Milena
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AdPartner
Sponsor

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2009 8:23 pm    Naslov sporočila: Reklama

Nazaj na vrh
matevzl

Pridružen/-a: Tor Okt 2007 19:10

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 02, 2009 6:00 am    Naslov sporočila: Vrtni škodljivci Odgovori s citatom

Najlažje je s polži. Sam jih enostavno pobiram, kar je okolju prijazno in zanesljivo. Lahko se jim nastavi kakšne stare strešnike ali late, pod katere se skrijejo in jih so teko lepo zbrani na enenm mestu Smile

Za kumare bi rekel, da je najverjetneje pepelasta plesen, vendar brez kakšne fotografije ne morem ničesar 100% trditi. A se pojavi nekje sredi sezone in se hitro širi v vročem in suhem? A so prizadeti tudi plodovi?

Pri paradižniku bi rekel, da gre lahko za krompirjevo plesen, vendar bi za kaj 100% spet potreboval vsak kakšno sliko. V tem primeru je možno zatiranje samo s škropimi. Lahko pa se zmanjša verjetnost razvoja okužbe z zagotavljanjem dobrega zračenja med rastlinami in zalivanjem rastlina samo okrog korenin (ne po listih).

lp, Matevž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.okrasnivrt.com forumu -> Zelenjava Časovni pas GMT
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu