www.okrasnivrt.com

Forum okrasnega in okusnega vrta

www.okrasnivrt.com            
Prijava za pregled zasebnih sporočil Prijava za pregled zasebnih sporočil
Aronija

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.okrasnivrt.com forumu -> Koristne grmovnice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Gretka

Pridružen/-a: Tor Nov 2007 9:36
Kraj: Posočje

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2007 11:51 am    Naslov sporočila: Aronija Odgovori s citatom

Razmišljam o nakupu aronije. Zanima me ali jo kdo že ima in alji jezelo občutljiva ? Kaj se lahko naredi iz sadežev ?
AdPartner
Sponsor

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2007 11:51 am    Naslov sporočila: Reklama

Nazaj na vrh
quo_vadis

Pridružen/-a: Sre Dec 2007 18:07
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2007 9:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dva grmička aronije imam posajena ob robu sadovnjaka. Letos prestajata drugo zimo. Prvo zimo sta dobro prezimili in sta letos že obilno obrodili. Sadeži so podobni ribezu, so pa precej trpkega okusa. Pobrala sem jih, ko so postali skoraj črne barve in iz jagod skuhala marmelado z želirnim sladkorjem. Bila ( je ni več ) je malce kiselkasta, vendar zelo okusna. Nakup aronije priporočam. Mož ju je nabavil pri RAST d.o.o. Baznik v Krški vasi, za ceno pa žal ne vem več.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
quo_vadis

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 27, 2007 1:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po poreklu je Aronia iz predelov vzhodne Amerike in pri nas še ni tako poznana. Zaradi cvetov in sadežev bolj spominja na okrasni grm. Zadnje čase pa vse bolj pridobiva mesto med sadeži z zdravilnimi učinki ( profilaksa pri raku na debelem črevesu). Je grm, bogat z aminokislinami ter mineralnimi snovmi (železo,jod).
Aronia cveti v maju cca 10 dni. Cvetovi so podobni cvetovom jablan in hrušk; čebele njihov cvetni vonj zelo privlači in grm spada med čebeljo pašo. Obiranje sadežev se začne avgusta in lahko traja do sredine septembra. Sveži plodovi niso ravno okusni (so kiselkasto grenki). Povzroča skomino v ustih.So pa zato v vsakem pogledu bolj zdravi kot kakršnakoli borovnica. Če plod prerežemo, vidimo na prvi pogled sposobnost naravnega barvila. Potencial naravnega barvila je tako izrazit, da se ga na veliko uporablja v prehrambeni industriji. Barvilo ne povzroča nobenih alergij; uporabljajo pa ga za barvanje raznih sokov in jedi.
Prav tako kot npr. bezeg se dajo plodovi Aronie predelovati v sok, žele in zelo dobro marmelado. Gotovih produktov še ni ali pa skoraj še ni v trgovinah.
Zauživanje Aronijih produktov naj bo zmerno ( 1-2 kozarca soka na dan, razredčenega z vodo 1:1).
Deluje profilaktično proti raku na debelem črevesu, prav tako znižuje krvni pritisk, dobro se obnese tudi pri kožnih obolenjih ter celo pri psihičnih težavah. Pravijo, da je to čudežen sadež.

Nazadnje urejal/a quo_vadis Čet Dec 27, 2007 2:09 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
quo_vadis

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 27, 2007 2:07 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še nekaj o aroniji:
Normalna Aronia melanocarpa zraste od 2 - 3 m v višino; maksimalno do 4m. Obstaja več sort, ki so našla svoje "domovanje" v Rusiji, ZDA, Skandinaviji ter tudi že v Nemčiji. Glede na posamezne sorte se v drevesnicah že vzgajajo sadike za prodajo. Med visokorasle oplemenitene sadike spadajo sorte: "ARON", "NERO" in "VIKING".
Pridelek je pri teh sortah večji. Dobre sorte lahko rodijo do 17 kg sadežev po grmičku.
Aronie se dajo kultivirati tudi kot živa meja. Saditi se morajo v pozni jeseni, razdalja med posameznimi sadikami naj bo največ 1,5m.
bogo

Pridružen/-a: Sre Mar 2008 23:38

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 12:06 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Zanima me ali bi ta grm uspeval tudi v senci, na kisli zemlji na robu gozda. Iščem namreč grmovnico z užitnimi plodovi za prostor kjer sedaj še trava skoraj ne raste,ker je celo leto brez direktnega sonca.
Če ima kdo kaj izkušenj, se priporočam za nasvet.
Lp
Nazaj na vrh
quo_vadis

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 07, 2008 8:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako pa ena od naših dveh aronij cveti to pomlad:

matevzl

Pridružen/-a: Tor Okt 2007 19:10

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 14, 2008 7:46 am    Naslov sporočila: Aronija Odgovori s citatom

Kaj potem počnete s plodovi aronije? Sem videl, da ima Fructal sok. A se da narediti tudi kaj drugega? Midva z ženo sva čisto nora na različne marmelade. A je kdo že poskusil kaj z aronijo?

LP
Nazaj na vrh
quo_vadis

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 17, 2008 5:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za marmelado so plodovi aronije zelo primerni. Jaz sem jo lani skuhala za kar nekaj kozarcev. Zelo enostavno jo je pripraviti. Oprane jagode sem skupaj z želirnim sladkorjem kuhala cca 30 minut in jo pred koncem kuhanja zmiksala kar v istem loncu z ročnim mešalnikom. Nisem je pasirala in tudi ničesar drugega nisem dodajala. Marmelada se je hitro zgostila in je spravljena v kozarcih dolgo obstojna. Po okusu je rahlo kiselkasta, vendar nam je okus zelo dober. Menim, da je uporaba aronije najbolj enostavna v obliki marmelade in tudi ni nikakršnega odpada. Zelo priporočam!
matevzl

Pridružen/-a: Tor Okt 2007 19:10

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 18, 2008 4:41 am    Naslov sporočila: Aronija marmelada Odgovori s citatom

MMM. Potem pa bi bilo treba hitro posadit kakšno aronijo.
Nazaj na vrh
elsale

Pridružen/-a: Čet Apr 2009 10:59

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 16, 2009 11:00 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

uskoro vise informacija kao i mogucnost kupnje svijeze aronije na:

www.aronija.com.hr

www.aronija.com.hr
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.okrasnivrt.com forumu -> Koristne grmovnice Časovni pas GMT
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu