domov google+ e-mail

Na vrh

Sajenje dreves

nepozebnik

Včasih so vrtnarji priporočali, da se dno sadilne jame dobro zrahlja in zemlja pomeša s kompostom. Sedaj se večinoma svetuje, da uporabimo samo izkopano prst in izpustimo dodajanje gnojil. Podpore, ki smo jih uporabljali pri podpiranju mladih dreves, so bile včasih dolge. V zadnjem času pa se priporoča uporaba krajših podpor. Seveda se moramo zavedati, da so to posplošitve, saj lahko najdemo precej razlik med kvalitetami tla, vrstami dreves in drugimi dejavniki, ki se združijo v posamezni situaciji. Tako se lahko zgodi, da je na lahkih tleh dodatek komposta še vedno nujno potrebno opravilo, medtem ko lahko ob kakšni drugi priložnosti podporo povsem opustimo. Pri sajenju dreves tako ne smemo samo upoštevati samo trenutnih priporočil, ki krožijo v vrtnarskih krogih, temveč se moramo prilagoditi vsakemu primeru posebej.

Priprava sadilne jame

Pri sajenju moramo najprej preveriti, da tla niso preveč namočena ali že delno zmrznjena, saj v takšna tla ne moremo uspešno posaditi rastlin. Najbolje je za sajenje izkoristiti pozno jesen, ko je v tleh še nabrane nekaj poletne toplote, ki bo pomagala koreninam pri rasti. Pri odločitvi, ali boste v sadilno jamo dodali kompost ali ne, se zanašajte na lastnosti tal, ki jih lahko opazite že med samim kopanjem. V kolikor so vaša tla globoka in mehka za kopanje, pri tem pa ne pretirano peščena, lahko dodajanje kompost spustite. Nasprotno pa boste morali na »lepljivih« tleh z visoko vsebnostjo gline izboljšati odvodnjavanje. Takšna tla navadno hitro prepoznate tudi po čudoviti lastnosti, da se v ogromnih količinah naberejo na vaše čevlje. V takšna tla izkopljite sadilno jamo, ki je enkrat večja od koreninske grude drevesa. Sadilno jamo nato zmanjšajte do potrebne velikosti tako, da jo zapolnite z mešanico komposta in grobega peska. S tem boste izboljšali odtekanje vode in preprečili, da bi zastajajoča voda zadušila korenine. Na lahkih peščenih tleh, pod večjimi drevesi in vsepovsod drugod, kjer bi mlado drevo lahko prizadela suša, dodajte na dno sadilne jame kompost in nekaj mineralnega gnojila. Delno lahko gnojilo primešate tudi v prst, s katero boste zapolnili sadilno jamo.
Med priporočila, kako izboljšati uspevanje posajenih dreves, ki se pojavljajo v zadnjem času, spada tudi uporaba mikoriznih gliv. Slednje so simbiontski organizmi, ki jih najdemo pri vseh drevesih v naravi. Na vrtovih so mikorizne glive zaradi načine vzgoje rastlin in obdelave tal pogosto redke ali povsem odstotne. Glive drevesa preskrbujejo z vodo in minerali, hkrati pa jih ščitijo tudi pred številnimi patogeni, ki bi lahko okužili korenine dreves. Mikorizne glive lahko dodate v obliki praška v samo sadilno jamo ali pa korenine drevesa pred sajenjem pomočite v vodno suspenzijo pripravka.

Gola koreninska gruda ali drevo iz lonca?

Drevesa, ki jih kupimo posajena v lonce, lahko na vrt posadimo preko celega leta (seveda, če so pogoji za to primerni). Ob sajenju dreves iz lonca, morate samo paziti, da dobro zrahljate korenine. V loncih korenine pogosto začnejo rasti v krogu, kar lahko kasneje omeji razrast in povzroči kup težav. Ob sajenju zato koreninsko grudo s prsti močno zrahljajte in šele nato postavite v sadilno jamo.
Za razliko od dreves v loncih, so drevesa z golo koreninsko grudo na volje le v hladnejšem delu leta – nekje med novembrom in marcem. Navadno so cenejša od rastlin v loncih, kar nam pride prav, če potrebujemo veliko sadik. Pred sajenjem korenine dobro namočite, kar je še posebej pomembno, če boste sadili v lahka tla. Prav tako ne pozabite dreves, ki ste jih posadili na ta način tudi dobro podpreti s kratko leseno podporo.

Skrba za mlado drevo

Mlada drevesa je potrebno prvo leto po sajenju v sušnih obdobjih dodatno zalivati. Pri tem zalijte površino, ki ustreza približno 1,5x širini krošnje. Za boljšo preskrbo z vodo in hranili, odstranite travo in plevele ter prekrijte površino z zastirko. Pri tem pazite, da ne boste zastirke naložili ob samem deblu, saj lahko pride do okužb in drugih težav z lubjem. V kolikor imate težave z divjadjo, ne pozabite namestiti ustrezne zaščite okrog debla. Prav tako po dveh letih ne pozabite odstraniti podpore, ki ste jo drevesu namestili ob sajenju.

 

 

Matevž Likar © 2005-2019 - Pogoji uporabe

Prijava na novice