domov google+ e-mail

Na vrh

Hruševa rja

zgodnji znaki hruševe rje

Hruševa rja napada predvsem hruške (Pyrus communis), čeprav je bila zabeležena tudi na drugih predstavnikih rodu Pyrus. Gostitelj povzročitelja bolezni pa so tudi brini, predvsem smrdljivi brin (Juniperus sabinae).
Povzročitelj bolezni je gliva, ki jo prištevamo med rje – Gymnosporangium sabinae (= G. fuscum). Gliva potrebuje za svoj razvoj dva gostitelja. Spore, ki jih tvori na brinu služijo za okužbo hrušk, medtem ko tiste, ki nastajajo na listih hruške pa za okužbo brina.

 

Simptomi

Na hruški se na listih najprej na zgornji strani listov pojavijo oranžne pege (na spodnji strani so pege rjave). Redkeje se pege pojavijo tudi na steblih in plodovih. Kasneje se na spodnji strani listov izoblikujejo značilne razmnoževalne strukture glive.
Na brinih je prisotnost glive najprej opazna ob pojavu vretenastih struktur na steblih, ki spomladi tvorijo velike količine trosov.

pozni znaki hruševe rje

Zaščita

Sredstev, ki bi bila registrirana prav za hruševo rjo v Sloveniji ni, lahko pa se uporabijo sredstva za zatiranje hruševega škrlupa ali pepelaste plesni. Škropiti je potrebno še pred cvetenjem ter ponovno v jesenskem času (enako kot proti šrklupu). Z odstranitvijo brinov v bližini se lahko zmanjša izpostavljenost rastlin, čeprav jih bodo še vedno lahko okužile spore, ki jih lahko veter prinese tudi iz par km oddaljenih dreves.

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice