domov google+ e-mail

Na vrh

Pleveli

Nobeden ne pravi, da nekateri pleveli sami po sebi niso prav simpatične rastline. Žal pa se navadno pojavijo na napačnem mestu in začnejo preraščati ostale rastline. Pleveli so tako vse rastline, ki rastejo na napačnem mestu.

 

Stran se bo natisnila skupaj s fotografijami plevelov!

 

Zeleno cvetoči pleveli

Trave Trave

Še posebej pirnica. Širi se s stoloni, ki se zakoreninjajo pri nodijih. Pod zemljo se razrašča z belimi stoloni. Skoraj nemogoče se je rešimo. Najbolje je, če previdno razrahljamo zemljo in jo previdno odstranimo skupaj s koreninami.

Trpotec Trpotec (Plantago major, P. media, P. lanceolata)

Trpežna trajnica. Listi so pri različnih vrstah različno oblikovani (široki/ozki), vsi pa imajo jasno vidne žile. Na dolgem poganjku nosijo neugledne cvetove.

Mah Mah

Pojavlja se med travo na senčnih in vlažnih legah. Uporabimo lahko mehansko ali kemično odstranjevanje.

 

Rumeno cvetoči pleveli

Plazeča zlatica Plazeča zlatica (Ranunculus acris)

Najpogosteje se pojavlja na vlažnih in kislih tleh. Hitro se razširja in tvori goste preplete. Najlažje jo nadzorujemo z izkopavanjem posameznih rastlin, kar je sorazmerno lahko, saj imajo plitev koreninski sistem.

Plazeči petoprstnik Plazeči petoprstnik (Potentilla reptans)

Še ena plazeča trajnica. Po barvi in izgledu nekoliko podoben zlatici, vendar pripada družini Rožnic (Rosaceae), kamor spadajo tudi jagode. Razširja se podobno jagodam s stoloni, ki se zakoreninjajo na nodijih.

Trobentica Trobentica (Primula acaulis)

Eden prvih znanilcev pomladi se najpogosteje razrašča v trati, kjer tvori goste preproge rozet. V kolikor preraste del trate, ki smo ji ga bili namenili, jo najlažje omejimo z odstranjevanjem posameznih rastlin.

Regrat Regrat (Taraxacum officinale)

Poznana trajnica, ki se razširja okrog materinske rastline z delitivijo korena in z vetrom raznešenih semen. Skoraj nemogoče odstraniti, saj se iz vsakega dela korenine, ki ostane v tleh, lahko razvije nova listna rozeta.

 

Belo cvetoči pleveli

Marjetica Marjetica (Bellis perennis)

Trajnica, ki tvori goste preproge. Najpogosteje se pojavlja na tratah, vendar jo lahko najdemo tudi na gredah in dovoznih poteh.

Slak Slak, plotni slak (Convolvulus sp., Calystegia sp.)

Prepoznamo po ga po trobentastih (rožnatih ali belih) cvetovih in steblu, ki se ovija po vsem, česar se dotakne. Razširja se z olesenelimi rizomi, ki ležijo globoko v tleh, zaradi česar ga je zelo težko iztrebiti.

Robide Robida (Rubus sp.)

V primeru, da vam ni všeč okus njenih plodov, je ne pustite, da se vkorenini v vašem vrtu. Korenine poganjajo številne nove poganjke, ki se preplavijo vrt.

Plazeča detelja Plazeča detelja (Trifolium repens)

Nekoliko manjša rastlina kot črna detelja.  Med rastjo se sproti zakoreninja. Raste lahko med trato, na dovozi in gredah.

Japonski dresnovec Japonski dresnovec (Polygonum cuspidatum)

Neustavljiv plevel, ki hitro zavzame ogromne površine. Edin način je sočasna uporaba glifosata in odstranjevanja poganjkov. Pri tem moramo postopek ponavljati in ponavljati in ponavljati...

 

Vijoličasto cvetoči pleveli

Navadna črnoglavka Navadna črnoglavka (Prunella vulgaris)

Na betičih so nameščeni modrikasti/vijoličasti cvetovi. Tvori goste preproge v trati.

Črna detelja Črna detelja (Trifolium pratense)

Trajnica, ki se pojavlja najpogosteje v travi, v kateri tvori mrežaste preplete. Podobno kot plazeča detelja tvori kroglasta socvetja, vendar v vijoličasti barvi.

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice