domov google+ e-mail

Na vrh

Majski hrošči

Majski hrošč je pogost škodljivec na naših vrtovih. Največjo škodo delajo njegove ličinke - ogrci, ki zaradi prerazmnožitve občasno naredijo veliko škodo celo na travni ruši. Pri nas se pojavljata dve med seboj podobni vrsti - poljski in gozdni majski hrošč. Poljski majski hrošč je pogostejši in malo večji od gozdnega.

 

 

Razvoj

Razvoj majskega hrošča poteka tri leta, četrto leto pa po prezimitvi v tleh odrasli hrošči koncem aprila ali v začetku maja zlezejo iz tal in objedajo listje gozdnih in sadnih dreves.

Ogrc majskega hrošča

Samice letajo do 2 kilometra daleč in odlagajo jajčeca najraje na sončne zapleveljene travnike. Samica v tla odloži več jajčnih legel, skupaj do 80 jajčec. Po 4 do 6 tednih se izležejo ličinke - ogrci, ki v tem letu ne naredijo opazne škode in prezimijo po prvi levitvi v septembru. Ogrci so bele do 65 mm velike ličinke z rjavo glavo in tremi pari oprsnih nog. Telo je upognjeno v obliki črke "C" in na koncu odebeljeno.

V drugem letu se sredi aprila ogrci začno požrešno hraniti, hitro rastejo in naredijo ogromno škodo. Škoda se močno poveča po drugi levitvi v juniju, ko se ogrci tretjega stadija požrešno hranijo do jeseni, ko se spet umaknejo globlje v zemljo prezimovat. Ogrci se premikajo za svežo hrano vodoravno po tleh tudi do metra na dan, s čimer povzročajo veliko škodo na rastlinah.

Aprila tretje leto nadaljujejo z objedanjem vendar nekoliko manj požrešno in takrat škode niso tako opazne. Koncem junija ali v juliju se zabubijo in po dveh mesecih se izvalijo hrošči, ki ne zapustijo zemlje, temveč prezimijo do pomladi.

 

Zatiranje

Za zatiranje lahko uporabimo insekticide z imidaklopridom.

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2023 - Pogoji uporabe

Prijava na novice