domov google+ e-mail

Na vrh

Nakupovanje rastlin

Pogosto se sploh ne zavedamo, koliko mode je v vrtnarjenju. Velikokrat stopimo v vrtnarijo, zagledamo nov vrsto ali kultivar, ki ga doslej še nismo opazili in v naslenjem trenutku je že varno pripet na zadnji sedež avtomobila, na poti domov. Šele doma se ustavimo in začnemo trezno razmišljati: kam naj posadim rastlino? ali ji ustrezajo suha ali vlažna tla? h katerim rastlinam se bo najbolje podala?

Če se vam to pogosto dogaja ali če imaste neuničljivo željo po rastlinah, ki pogosto ne preživijo, se lahko poskusite ravnati po spodnjih točkah.

 

10 točk za (pre)navdušene nad cvetlicami

  1. Trije poskusi in konec. Poskusite vzgojiti rastlin samo trikrat. Če prvič propade, jo drugič posadite na drugo mesto. Če propade ponovno poskusite najti vzrok (ali je kriva napačna oskrba ali rastline ni mogoče vzgojiti) in poskusite še zadnjič.
  2. Poskusite si zamislite, kam boste rastlino posadili, še preden jo kupite.
  3. Preberite navodila za vzgojo in opis rastlin. Pri tem boste z nekaj prakse lahko brali tudi med vrsticami: zagotovljen uspeh, se razširja, takojšni učinek - navadno pomedi invazivno rastlino.
  4. Pri izbiri večjega števila rastlin najlažje njihovo število zmanjšate, če je njihov edini doprinos k vašemu vrtu novost sorte na tržišču.
  5. Kupujte predvsem pri prodajalcih, ki so vam že v preteklosti prodali zdrave in lepe rastline. Vendar poskusite z nakupom preko drugih virov. Nikoli ne kupite celotnega naročila pri novem in nepreverjenem prodajalcu.
  6. Pri vsaki rastlini na vašem spisku si zabeležite, kaj bo rastlina prispevala k vašemu vrtu. Označite si mesto, kamor jo boste posadili in preverite ali se sklada z barvami in izgledom sosednjih rastlin oz. ali ima dovolj prostora za uspešno rast.
  7. Vedno kupite več enakih rastlin (minimalno 3), ki jih boste posadili skupaj. Seveda to velja za zelnate trajnice in ne za hraste. Rastline tako na gredi ne bodo delovale točkasto, kar moti izgled grede.
  8. Pri izbiri nepoznanih vrst rastin preverite tudi njihovo prezimno trdnost. Ne uporabljajte svojega vrta za testiranje vzdržljivosti rastlinskih vrst na mraz.
  9. Pri izbiri novih rastlin izberite tudi nekaj novih kultivarjev rastlin, ki že uspevajo na vašem vrtu. Izberite rastline z drugačnimi cvetovi ali rastjo.
  10. Pripravite si začasno gredo, kamor boste posadili rastline, kadar boste ignorirali vse zgornje točke in boste potrebovali nekaj časa za premislek, kam posaditi rastlino, ki ste jo pravkar kupili.

 

 

Matevž Likar © 2005-2023 - Pogoji uporabe

Prijava na novice