domov google+ e-mail

Na vrh

Gojenje rastlin v koritih, loncih, itd.

V primeru, da nimate lastnega vrta, si lahko pomagate tudi z lonci in koriti, ki jih razpostavite po balkonu ali okenskih policah.

 

Lonci

Gojenje okrasnih rastlin v loncih, ki jih postavimo na teraso ali balkon, je v zadnjem času postalo zelo popularno. Rezultat tega je tudi ogromna izbira loncev, ki so lahko najrazličnejših barv in oblik. V vrtnih centrih tako najdemo lonce iz kovine, kamna, gline, lesa in plastike. Nikakor pa ne rabimo ostati omejeni na izbiro, ki nam jo nudijo prodajni centri. Uporabimo lahko tudi lonce, ki so v svojem prejšnjem življenju imeli drugačno funkcijo: konzerve, kovinska vedra, lesene zaboje, zalivalke, itd. Paziti moramo samo, da se skladajo s stilom terase ali balkona.

Ne glede na to kakšen lonec ste izbrali pa mora imeti na dnu luknjo, skozi katero odteče odvečna voda. Nad luknjo položite nekaj koščkov glinenih črepinj ali stiroporja, kar bo še dodatno pripomoglo k dobremu odvodnjavanju. V nasprotnem primeru lahko začne voda zastajati v loncu, kar vodi k propadu korenin in rastline.

 

Zasaditev

Tudi pri loncih se moramo držati pravil kombiniranja rastlin, ki jih uporabljamo pri oblikovanju gred. Pri zasaditvi pa morate upoštevati tudi obliko, velikost in barvo lonca. Pri klasičnih zasaditvah postavimo v sredino visoko rastlino, ki jo obdamo z različnimi nižjimi in proti robu lonca povešavimi rastlinami.

Nekaj predlogov:

 

Za dolgo vroče poletje Jagode in začimbe Teracota nianse
dalija (Dahlia) jagodnjaki (Fragaria) lučnik (Verbascum)
helenij (Helenium) temnolistni žajbelj (Salvia officinalis) koromač (Foeniculum vulgare)
sretena (Geum) vijolice (Viola) homuljica (Sedum)
imperata (Imperata cylindrica) bazilika (Ocinum basilicum) diascija (Diascia barbera)

 

Rastline

Lonci niso več samo za gojenje sezonskega cvetja, ki ga je potrebno zamenjati večkrat letno. Uporabite jih lahko tudi za trajno gojenje alpinskega cvetja, ki bi ga drugače nasadili na skalnjak. Ali pa jih zasadite z grmovnicami ali manjšimi drevesi. Za celoletni okras kombinirajte zimzelene rastline s sezonskim cvetjem. Pri izbiri se je dobro omejiti na rastline, ki rastejo počasi in potebujejo le malo nege.

 

Nega rastlin

Največji problem pri vzgoji rastlin v loncih je v omejenosti prostora, ki je rastlini na voljo. Slej ko prej bo lonec postal premajhen za korenine trajnic, ki ste jih zasadili. Vsaka 3-4 leta ali celo prej je potrebno rastline presaditi. Na dnu lonca izraščajoče korenine so očiten znak, da je rastlini pošel prostor za rast.

Trajnice vzamemo iz lonca in jih enostavno razdelimo. Nekaj skupkov lahko nato spet posadimo nazaj v lonec. Grmovnice pa lahko presadimo v nekoliko večji lonec. V kolikor jih želimo še naprej gojiti v loncu enake velikosti pa jim moramo odstraniit del korenin. Obrezovanje korenin izvedemo spomladi, ko rastline še ne tvori mladih poganjkov. Rastlino izvlečemo iz lonca in odtranimo odvečno prst, nato pa skrajšamo močne stare korenine na polovico. Pri tem moramo paziti, da ne poškodujemo preveč mladih koreninic, ki so odgovorne za črpanje hranil in vode. Rastlino nato vrnemo v njen lonec.

Poleg prostora pa majhnost loncev vpliva tudi na preskrbljenost rastlin z vodo. Pri nakupu se zato odločite za največji možni lonec, ki je za vas še sprejemljiv, saj manjši lonci pomenijo več zalivanja.

Poleg vode pa lahko rastlinam v locih kmalu začne primanjkovati tudi hranil, zaradi česar ne pozabite na redno gnojenje.

 

Prezimitev

Rastline v loncih potrebujejo tudi nekaj posebne nege glede prezimitve. Rastline v loncih in koritih so bolj izpostavljene nizkim temperaturam kot rastline na gredi, zaradi česar moramo lonce in rastline v njih dodatno zaščititi. Uporabimo lahko npr. žaklovino in/ali folijo z mehurčki, v katero oblečemo lonec. Najprej okrog lonca namestimo folijo, nato pa ga še dodatno obdamo z žaklovino. V žaklovino lahko dodatno natlačimo papir, listje, itd., ki bodo služili kot dodatni izolator. Lonce nato postavimo ob zid hiše ali stanovanja, da niso izpostavljeno slani in vetrovom. Seveda pa moramo bolj občutljive rastline (npr. Bougenvillea) umakniti v stanovanje ali rastlinjak.

Zimzelene rastline moramo zalivati tudi preko zime, saj se bo zemlja počasi izsuševala. Suha zemlja in močno zimsko ali zgodnje spomladansko sonce lahko pri teh rastlinah povzroči poškodbe listov in propad rastline.

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice