domov google+ e-mail

Na vrh

Razmnoževanje praproti

Praproti navadno tvorijo spore na spodnji strani posebnih struktur imenovanih sorusi. Vsak sorus sestavlja več sporangijev, v katerih zorijo spore. Sorusi so včasih dodatno zaščiteni z membrano.

praprot

Za uspešno razmnoževanje praproti s sporami je pomembno, da znamo oceniti zrelost spor. Sporangiji so na začetku razvoja zeleni, kasneje pa se obarvajo temno rjavo ali črno in se napihnejo. Sporangiji nato počijo in sprostijo spore. Ob tem se njihov videz spremeni - izgledajo nekoliko kosmato. Liste, ki jih bomo uporabili za nabiranje spor moramo torej izbrati tako, da so sporangiji zreli (potemneli), vendar se spore še niso sprostile. Liste nato položimo s sporangiji navzdol na list belega papirja in jih postavimo na suho mesto. Po nekaj urah se bi že moral nabirati na papirju prah, ki ga sestavljajo spore in deli sporangijev. Z nežnim trkanjem pospešimo sproščanje še ostalih spor. Če spor ne bomo kalili takoj je najbolje, da jih skladiščimo na suhem hladnem mestu.

 

Substrat za kalitev

Za kalitev spor lahko uporabimo mešanico peska in šote. Lahko uporabimo tudi mešanico perlita in šote. Lončke v katerih bomo kalili spore lahko napolnimo z mešanico v celoti ali pa samo dodamo 2-3 cm debelo plast preko navadne mešanice za kalitev semen. Mešanico lahko tudi steriliziramo z vročo vodo ali v pečici. Če kalitvena mešanica ne vsebuje preveč organske snovi lahko mešanico zalijemo kar z vrelo vodo, drugače pa vodo pustimo ohladiti 5-10 min preden prelijemo substrat in lončke. Če bomo kalitveno mešanico sterilizirali v pečici pa je najbolje, da jo razprostremo v širšo posodo in pokrijemo z alu-folijo. Steriliziramo 1,5 ure pri 120°C. V primeru, da boste imeli preveč težav s plesnimi pa priporočamo tudi sterilizacijo lončkov v 1/8 meašanici varekine in vode.

 

Kalitev in nega

Na pripravljen medij nato previdno posejemo spore. Lončke pokrijemo in jih postavimo na senčno mesto. Po potrebi previdno zalivamo ali pršimo substrat z deževnico.

Spore potrebujejo za kalitev 2-6 tednov. Uspešna kalitev se najprej pokaže kot zelena prevleka, na kateri se kasneje izoblikujejo srčasti protaliji (gametofit), ki se nato razvije v praprot kot jo poznamo iz gozda (sporofit). Sedaj lahko praproti tudi presadite oz. razredčite. Vedno je potrebno presaditi po več rastlin skupaj, da se lahko oplodijo med seboj. Posode naj bodo še vedno pokrite, vse dokler se listi praproti ne bodo dotikali pokrova. Za razvoj praproti (sporofita) je potrebnih še nadaljnih 6-12 mesecev. Če se sporofiti ne pokažejo v tem času lahko poskusimo cel lonček preliti z vodo, kar bo olajšalo oploditev protalijev. Odvečno vodo nato odstranimo. Z rastjo sporofitov jih počasi redčimo, vendar obdržimo skupaj kupčke 2-3 rastlin, kar je optimalno za razvoj rastlin. Šele, ko sporofit doseže približno ¼ velikosti odrasle rastline,  jih lahko gojimo posamezno.

 

 

Matevž Likar © 2005-2023 - Pogoji uporabe

Prijava na novice