domov google+ e-mail

Na vrh

Rastlinjak

Bi radi uživali ob delu na vrtu tudi pozimi? Ali pa gojili bolj eksotično rastlinje? Potem potrebujete rastlinjak.

Postavitev rastlinjaka

Sonce. Dolgo stranico rastlinjaka postavite v smeri jug ali jugozahod, s čimer si boste zagotovili največjo količino sonca. Idealno bi bilo okrog 6-7 ur sonca tudi pozimi.
Drevesa. Rastlinjaka ne smemo postaviti v bližino velikih dreves. Poleg senčenja lahko pride tudi do loma stekel, če drevo izgubi kakšno vejo.
Prostor. Okrog rastlinjaka si zagotovite dovolj prostora, saj boste morali redno čistiti steklo in včasih rastlinjak zasenčiti.

Kakšen rastlinak izbrati?

Pri izbiri imaste na voljo številne možnosti:lesen ali aluminjast ali PVC rastlinjak. Lesen rastlinjak je pravi krasotec, ki se najlepše vklopi v vrt. Slaba stran je potreba po redni oskrbi lesa. Manj dela zahteva rastlinjak s konstrukcijo iz aluminija ali PVC-ja.

Osnova rastlinjaka je lahko zidana ali pa se odločite za steklo do tal. Večji rastlinjaki so navadno grajeni na zidani osnovi, ki jim daje večjo stabilnost, hkrati pa tudi lepši izgled. Druga varijanta je cenejša in navadno pomeni, da rastlinjak tudi enostavno podremo in prestavimo na novo mesto, saj nismo omejeni z zidano konstrukcijo.

"Steklo" je pri rastlinakih iz: pravega stekla, polikarbonata ali akrila. Steklo je drago in lahko lomljivo, vendar prepušča največjo količino svetlobe. Polikarbonat je skoraj nelomljiva alternativa, ki je tudi precej lažja, vendar prepušča 20% manj svetlobe. Akrilno steklo prepušča skoraj toliko svetlobe kot navadno steklo, vendar je tudi enako lomljivo.

Pri umestitvi rastlinjaka v vrt lahko izberete za podlago: betonsko ploščo, kamne oz. manjše plošče ali golo zemljo. Kamni ali manjše plošče so najboljše izbira, saj lahko voda steče med razpokami. Zadrževanje vode povečuje vlažnost v rastlinjaku, kar lahko vodi do razbohotenja bolezni. Zemlja ni primerna kot osnova za rastlinak, saj ne omogoča dovolj čvrstosti pri pritrditvi ogrodnja rastlinjaka. Lahko pa pustite del rastlinjaka nepokrit s talnimi ploščami in ga izkoristite kot toplo gredo.

Ureditev rastlinjaka

Glede na to v kakšen namen boste uporabljali rastlinjak, potrebujete tudi različno dodatno opremo.

Rastlinjak za prezimovanje

Rastlinjak za prezimovanje je najosnovnejša oblika rastlinjaka, ki tudi ne zahteva dodatne opreme in preveč dela.

Voda Rastline pozimi ne potrebujejo veliko zalivanja. V rastlinjaku si lahko namestite zalivalko ali sod z vodo.
Police Mešanica različnih polic in nekaj mest brez polic vam bo omogočila namestitev različno velikih rastlin. Na eno stran rastlinjaka si namestite široko polico, ki lahko služi tudi kot delovni pult. Na njo lahko postavite tudi manjše police. Na drugi strani pa pustite vsaj pol dolžine rastlinjaka prostora za višje rastline.
Prezračevanje Potrebujete le osnovno prezračevanje. Navadne stešne lopute ali zračniki zadostujejo za prezračevanje rastlinjaka.
Gretje Za vzdrževanje temperature nad 0°C potrebujete grelno telo. Namestite si oljni ali plinski grelec.
Izolacija Dodatna plast izolacije bo dodatno zaščitila rastline in zmanjšala stroške gretja. Uporabite folijo z zračnimi mehurčki (kot v embalaži različnih tehničnih izdelkov).

Kar ne potrebujete so: senčila, topla greda, elektrika.

Rastlinjak za zelenjavo

Z gojenjem zelenjave v rastlinjaku je že malce več dela. Potrebovali pa boste tudi večjo kontrolo na prezračevanjem in gretjem.

Voda Zelenjava potrebuje redno oskrbo z vodo. V rastlinjaku si lahko namestite zalivalko ali sod z vodo ali pa si omislite avtomatski zalivalni sistem.
Police Mešanica različnih polic in nekaj mest brez polic vam bo omogočila namestitev različno velikih rastlin. Na eno stran rastlinjaka si namestite široko polico, ki lahko služi tudi kot delovni pult. Na njo lahko postavite tudi manjše police. Na drugi strani pa pustite tla rastlinjaka nepokrita in ustvarite toplo gredo za npr. paradižnik.
Prezračevanje Dobro prezračevanje je zelo pomembno za dobro uspevanje zelenjave in preprečevanje okužb. Potrebujete navadne stešne lopute ali zračnike. Lahko pa si omislite tudi avtomatski nazdor nad prezračevanjem.
Gretje Ogrevanje rastlinjaka lahko močno podaljša rastno sezono za številne vrste zelenjave. Namestite si oljni ali plinski grelec. Koristno je imeti tudi termostat.
Izolacija Dodatna plast izolacije bo dodatno zaščitila rastline in zmanjšala stroške gretja. Uporabite folijo z zračnimi mehurčki (kot v embalaži različnih tehničnih izdelkov).

Kar ne potrebujete je elektrika (vendar pride prav).

Rastlinjak za razmnoževanje rastlin

Klasičen rastlinjak z nekaj dodatne opreme je primeren tudi za razmnoževanje številnih vrst rastlin.

Voda Rastline morate redno zalivati. V rastlinjaku si lahko namestite zalivalko ali sod z vodo. Koristna pa je tudi uporaba pršilcev.
Police Mešanica različnih polic in nekaj mest brez polic vam bo omogočila namestitev različno velikih posod z rastlinami. Namestite si široke police, ki lahko služijo tudi kot delovni pult. Na nje lahko postavite tudi manjše police.
Prezračevanje Potrebujete le osnovno prezračevanje. Navadne stešne lopute ali zračniki zadostujejo za prezračevanje rastlinjaka.
Gretje Številne rastline potrebujejo dodatno toploto za uspešno razmnoževanje, pri čemer so lahko te zahteve od rastline do rastline različne. Namestite si oljni ali plinski grelec s termostatom.
Izolacija Dodatna plast izolacije bo dodatno zaščitila rastline in zmanjšala stroške gretja. Uporabite folijo z zračnimi mehurčki (kot v embalaži različnih tehničnih izdelkov).
Elektrika Čeprav pomeni dodaten strošek, je zelo koristna. Namestite si rastne luči in grelce propagatorjev.

Kar ne potrebujete so: topla greda.

Rastlinjak za vse namene

Poljubna kombinacija vseh potrebnih elementov in prejšnjih treh vrst rastlinjakov vam bo omogočila uporabo vašega rastlinjaka za vse od naštetih namenov. Ta varijanta pa je seveda tudi najdražje, zaradi česar najprej razmislite, v kakšen namen boste rastlinjak uporabljali.

 

 

Matevž Likar © 2005-2022 - Pogoji uporabe

Prijava na novice