domov google+ e-mail

Na vrh

Obrežne rastline

Vsak ribnik, ki ga postavite na vrtu, bodo počasi kolonizirale rastline, ki jim odgovarja takšno vlažno rastišče. Če boste pri tem, s skrbno izbiro primernih rastlin, še nekoliko pripomogli sami, boste lahko še pred koncem ene same sezone ustvarili novo srce vašega vrta. Poleg rastlin, ki rastejo v samem ribniku, igrajo pomembno vlogo pri oblikovanju ribnika tudi obrobne ali obrežne rastline. Obrežne rastline so raznolik skupek vrst, ki imajo rade zelo vlažna rastišča z nekaj cm vode nad substratom. Svoje korenine poženejo v vlažno prst na dnu ribnika, medtem ko se njihovi poganjki in listi dvigujejo visoko nad vodno gladino. Večina rastlin iz te skupine je dokaj odpornih in bodo prenesle tudi krajšo sušo, ko se enkrat dovolj zakoreninijo.

Pravilno sajenje

kobulasta vodoljuba

Sajenju obrežnih rastlin se nam lahko morda zdi nekoliko tuje, saj se jih sadi praktično v vodo. Kljub temu pa gre za povsem običajno sajenje in kombiniranje rastlin, ki ga poznamo že pri zasajanju gred. Potrebujemo samo rastline različnih oblik in tekstur, ki jih kombiniramo s povezovalnimi rastlinami, s katerimi zaključimo celoto. Obrežne rastline lahko posadimo v mehko blato na dnu ribnika ali v vodne košare na poličkah na bregovih.
Kot povezovalni člen med vodo in kopnim, igrajo obrežne rastline pri oblikovanju ribnika različne vloge. Pri naravnem ribniku zabrišejo ostre robove ribnika in ga vključijo v vrt kot celoto, medtem ko pri formalnih ribnikih poudarijo njegovo drugačnost od preostalega dela vrta. Pri formalnem ribniku najdemo navadno tudi manjšo raznolikost obrežnih rastlin. Ker so robovi formalnega ribnika pomemben del celotne ureditve, se v takšne ribnike zasadijo posamezne skupine rastlin iste vrste. Izbira ustreznih rastlin je pri takšni ureditve nekoliko bolj pomembna kot pri naravnem ribniku, saj bodo rastline bolj izpostavljene oz. v "soju žarometov". Najboljša izbira so različni ločki, ki jih lahko kombiniramo z na bregu rastočimi praprotmi ali velikolistnimi eksoti, katerih listi se bodo zrcalili na vodni gladini.
Za naravni ribnik izberite širši nabor obrežnih rastlin, ki bodo razgibale tudi višino zasaditve. Dodatno bo zasaditev pridobila z izborom rastlin z različnimi listi in cvetovi. Bogat nabor obrežnih rastlin na robu ribnika bo hitro pričaral učinek naravno zaraslega vodnega telesa.

Katere obrežnice?

Med obrežnimi rastlinami najdemo široko paleto oblik in barv, ki bodo zadovoljila vaše želje pa naj imate v mislih podeželski ribnik, sodoben minimalizem ali japonski vrt.
Za kakršnen koli ribnik ste se odločili, so perunike vedno pravilna izbira. Perunike so skoraj obvezne obrežne rastline, ki dajo naredijo poseben vtis že s svojimi suličastimi listi. Ko pa se odprejo še njihovi cvetovi, zasaditev resnično zaživi. Za dodatno okrepitev njihovega videza jih lahko kombinirate s krinkarjem (Mimulus cardinalis). Pri perunikah je pripravno tudi to, da imamo veliko različnih predstavnikov, ki se jih da krasno kombinirati med seboj. Poskusite z zanimivo kombinacijo vodne perunike (Iris laevigata), ki odpre svoje modre cvetove v juniju in rumeno cvetoče perunike Iris pseudacorus 'Variegata'.
Vodna perunika Visoke rastline z ozkimi listi se lepo dopolnjujejo z rastlinami, ki poženejo bolj okrogle skupke listov. Za takšno kombinacijo lahko posadite travnolistni kolmež (Acorus gramineus) in kultivar hutunije Houttuynia cordata 'Chameleon, ki bo pognal liste v zeleni, kremasti in rdeči barvi. V kolikor pa imate na voljo veliko prostora lahko zasadite tudi loček (Typha latifolia) in gunero (Gunnera manicata).
Nikakor ne smemo pri zasajanju obrežij ribnika pozabiti na ločke, rogoze in šaše. Pritlikav rogoz (Typha minima) je odlično nadomestilo za večje predstavnike, v kolikor je prostora malo. Posebna dopolnitev ribnika so tudi spiralasto zavita stebla ločka Juncus effusus f. spiralis. Svoje mesto ob ribniku pa si zagotovo zaslužijo tudi povešavi šaš (Carex pendula) in ozkolisti munec (Eriophorum angustifolium).
Pri številu rastlin, ki jih potrebujete za vaš ribnik, si lahko pomagate s približno oceno dve obrežni rastlini za vsak meter dolžine. Za naravne ribnike lahko posadite tudi nekoliko večje število rastlin, medtem ko za bolj formalne ribnike raje izberite manjše število večjih rastlin. Obrežne rastline je najbolje posaditi skupaj v dolge sadilne košare, v katere dodajte tudi počasi sproščajoče se gnojilo. Vedno bodite pozorni na globino, ki je primerna za določeno rastlinsko vrsto, saj lahko tudi ljubiteljice vlage utonejo, v kolikor jih posadite pregloboko. Večina obrežnih rastlin bo dobro uspevala, če ima nad koreninami približno 10 cm vode.

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice