domov google+ e-mail

Na vrh

Rastline odprte vode

Poleg obre┼żnih rastlin, ki povezujejo ribnik s kopnim pa ribnik naseljuje tudi veliko rastlin, ki so s kopnim manj povezane.

Plavajo─Źe rastline

lokvanj

─îeprav dodajanje plavajo─Źih rastlin bolj spominja na aran┼żiranje cvetov v vazah kot na vrtnarjenje, so te rastline precej ve─Ź kot samo okras ribnika. V ribniku opravljajo pomembno funkcijo, saj sen─Źijo njegovo povr┼íino, s ─Źimer prepre─Źujejo razrast alg in hladijo vodo. ┼áe posebej so plavajo─Źe rastline koristne v prvih letih po postavitvi ribnika, ko zapolnjujejo prostor, ki ga bodo kasneje s svojimi velikimi listi prekrili lokvanji. V starej┼íih ribnikih se lahko plavajo─Źe rastline prekomerno razra┼í─Źajo in ┼íkodujejo razvoju podvodnih rastlin, ki bogatijo vodo s kisikom. Zaradi tega jih je potrebno redno red─Źiti. Pri nekaterih bolj ob─Źutljivih vrstah bo redno red─Źenje izvedel ┼że zimski mraz, zaradi ─Źesar se jih pogosto opisuje kar kot enoletnice. Pri plavajo─Źih rastlinah nikar ne izgubljajte ─Źasa z razmi┼íljanjem o tem, kam jih boste ┬╗posadili┬ź. Ob vetrovnem vremenu se kar rado zgodi, da vse kon─Źajo na istem koncu ribnika in tako podrejo va┼ío postavitev.
Med plavajo─Źimi rastlinami imate na voljo ┼ítevilne na pogled zelo razli─Źne rastline. Poskusite lahko npr. z vodno solato (Pistia stratiotes). Njene goste rozete mesnatih zelenih listov bodo kar kmalu zasen─Źile vodo ribnika. ┼Żabji ┼íejek s svojimi majhnimi belimi cvetovi spominja na pritlikav lokvanj. S svojimi sr─Źastimi listi bo uspe┼íno omejeval razvoj alg tudi v manj┼íih ribnikih. ┼áe posebej zanimiva pa je vodna ┼íkarjica (Stratiotes aloides), ki spominja na plavajo─Ź vrh ananasa. Vsako zimo se potopi na dno ribnika, spomladi pa se ponovno vrne na vodno gladino.

Oksigenatorji

V vsakem ribniku razkrajajo─Źe se snovi na dnu ribnika porabljajo v vodi raztopljen kisik, s ─Źimer lahko povzro─Źijo nastanek hipoksije ali anoksije. Za prepre─Źitev pomanjkanja kisika, je koristno v ribnik naseliti tudi oksigenatorje ÔÇô rastline, ki izlo─Źajo veliko kisika. ┼áe posebej so oksigenatorji pomembni v ribnikih, v katere bomo naselili tudi ribe. Pri izbiri oksigenatorjev moramo biti nekoliko previdni, saj so nekatere vrste kot je npr. vodni rmanec (Myriophyllum aquaticum) mo─Źno invazivne in lahko zavrejo rast preostalih rastlin v ribniku. V starej┼íih ribnikih, ki imajo na dnu ┼że izoblikovan sloj hranilnega blata, lahko za sajenje rastline samo obte┼żimo in jih v enakomernih razmakih potopimo v ribnik. Rastline se bodo same zakoreninile v hranilno podlago. V novih ribniki pa moramo rastline posaditi v obte┼żene ko┼íare s substratom. Za zagotovitev ustrezne koli─Źine kisika, je potrebno dodati po pet rastlin na vsak kvadratni meter povr┼íine. Vsako leto oksigenatorje nekoliko razred─Źite. Rastline, ki ste jih odstranili iz ribnika, ─Źez no─Ź pustite ob ribniku. S tem boste omogo─Źili vodnim ┼żivali, ki ste jih po nesre─Źi potegnili iz ribnika, da se vrnejo v ribnik.

 

 

Matevž Likar © 2005-2023 - Pogoji uporabe

Prijava na novice