domov google+ e-mail

Na vrh

Zvezek za vse letne čase

 

Najprej naj vaš otrok nariše sliko sebe na vrtu. Sliko zalepite na zvezek in pripravljen je otroški dnevnik vrta.

 

V dnevnik lahko otroci lepijo liste rastlin, h katerim lahko pripisujete imena. Dodate lahko tudi slike in imena živali, ki so bile opažene na tej rastlini. V primeru, da so listi vlažni jih posušite med več plastmi časopisnega papirja obteženega s knjigo in šele nato zalepite v zvezek. Naredite lahko celotno zbirko listov iz vašega vrta ali pa zbirko listov jesenskega drevja. Otroci naj naberejo liste, ki so brez poškodb in jih z vašo pomočjo razvrstijo po izgledu. Iz vsakega kupa nato skupaj izberete najlepšega in ga zalepite v zvezek. Opremite liste z imeni dreves, kar bo lahko spomladi služilo za igro prepoznavanja.

Zbirka listov

 

Otroci lahko narišejo izgled vrta v različnih letnih časih. Vrt lahko tudi fotografirate v enakih časovnih presledkih (npr. vsakega prvega v mesecu) in dobili boste nekakšen foto-dnevnik. Tako bo takoj očitno, kako se vrt spreminja skozi leto. Pripravite si v zvezku nekaj prostora, da bodo imele vse fotografije skupen prostor in jih boste lahko vstavili v časovnem zaporedju.

 

Predlagajte otroku, da spravi zvezek poleg okna in vanj zabeleži živali, ki obiskujejo vaš vrt. Če otroka spodbujate k vzgoji rastlin, lahko v zvezek nalepi paketke semen, ki jih je posejal. Lahko tudi izreže iz slike rastlin, ki bi jih želel gojiti. V primeru, da ga to še posebej veseli lahko iz izrezanih fotografij sestavi lepljenko, ki predstavlja njegovo sanjsko gredo. V zvezek pa lahko kaj narišejo in napišejo tudi sorodniki in obiskovalci.

 

Seveda lahko začnete podoben dnevnik tudi sami, kar bo dalo otroku znak, da gre pri oblikovanju takšnega dnevnika za pomembno stvar in ga bo vzpodbudilo k nadaljnjemu ustvarjanju.

 

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice