domov google+ e-mail

Na vrh

Greda polna sonca

 

Za gredo polno sonca potrebujemo samo semena sončnic (Helianthus annuus). Sončnice lahko dobite v različnih velikostnih razredih od 60 cm pa vse do 5 m visokih orjakinj. Semena, ki jih boste pridelali lahko prihranite za ptičjo hrano za prihodnjo zimo ali pa pojeste sami. Semena prej popražite v pečici, dokler ne postanejo rjava in hrustljava (približno 40 minut).

Kalice sončnic

Setev v lončke ali korita opravite skupaj z otrokom. Otrok lahko napolni lončke, poseje semena in skrbi za kalice. Semena posejete v lonce napolnjene z mešanico univerzalnega substrata ali substrata za sejanke. Substrat nekoliko potlačite in rahlo navlažite ter na globino, ki je označena na paketu semen posejete nekaj semen. Pri številu semen na lonec bodite raje nekoliko skopi, saj bodo kalice pri preveliki gostoti rastlinic šibkejše. Lonce pokrijte s prosojno plastično vrečko in jo pritrdite z gumico. Plastična vrečka bo poleg vlage zadrževala tudi toploto, ki bo pospešila kalitev semen. Lončke postavite na toplo svetlo mesto, razen če navodila na vrečki pravijo drugače. Kakor hitro rastline vzkalijo, odstranite vrečko. Konec aprila lahko kalice prenesete na teraso ali balkon ali pa jih presadite na gredo.

Ko boste sončnice presadili na gredo, zabave še zdaleč ni konec. Lahko tekmujete, kdo bo vzgojil najvišjo sončnico (pripravite gnojila - dodatek dušika vsaka dva tedna bo pospešil rast rastlin). Ne pozabite spomniti otrok, da redno narišejo sončnico v svoj vrtnarski dnevnik. Zraven si lahko zabeležijo trenutno višino rastlin posameznih tekmovalcev.

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2023 - Pogoji uporabe

Prijava na novice