domov google+ e-mail

Na vrh

Ureditev vrta za otroke

 

Rastline naj bodo robustne, saj jih lahko žoge in drugi leteči predmeti hitro poškodujejo. Primerne so vse rastline, ki te kar odbijejo, če padeš vanje. Za robne grede lahko uporabimo forzicijo (Forsythia x hybrida), panešpljico (Cotoneaster horizontalis), zimski jasmin (Jasminum nudiflorum). Pri nekoliko starejših otrocih pridejo prav tudi starejša in večja drevesa, ki v otroški domišljiji hitro vodijo do skritih kotičkov. Nanje lahko postavimo hišico ali napnemo visečo mrežo.

 

Paziti moramo tudi na strupene rastline, ki jih je najbolje odstraniti iz vrta ali pa jih omejiti na mesta, kjer jih otroci ne morejo doseči.Tukaj smo zbrali nekaj najpogostejših rastlin, pri katerih morate paziti, če so v bližini otroci. To ne pomeni, da so neprimerne za vrt z otroci, temveč le, da morate paziti, če ste vi ali vaš otrok v stiku z njimi.

 

Pri majhnih otrocih moramo paziti tudi na nevarnost večjih vodnih površin. V primeru, da želimo na vrtu tudi vodo, je bolje če se namesto za ribnik odločimo za vodomete s podzemnim rezervoarjem vode.

 

Za igro je najbolje nameniti del vrta, ki ga lahko nadzorujemo s terase ali prostora, kjer se navadno zadržujemo. Tako lahko enostavno preverimo, kaj počnejo mali raziskovalci. V vrt lahko postavimo gugalnice, plezala, hišice in peskovnike. Le-te moramo po koncu igre pokriti, da mačjim obiskovalcem preprečimo opravljanje potrebe na pesku, ki je namenjen otrokom.

Padce bo ublažila z zastirko iz skorje posuta igralna površina ali seveda trata. Pri tem moramo biti pozorni, kakšno sorto trave bomo izbrali. Bolj nežne sorte ne bodo dobro prenašale nogometnih tekem, zato bo robustnejša sorta, ki dobro prenaša hojo primernejša izbira. Dokler bo trata dobro prehranjena in ne prenizko pokošena, bo obremenitve dobro prenašala. Za razliko od trate zastirke ni potrebno kositi in po obilnem dežju ne bo postala blatna.

Pri majhnih otrocih moramo paziti tudi na nevarnost večjih vodnih površin. V primeru, da želimo na vrtu tudi vodo, je bolje če se namesto za ribnik odločimo za vodomete s podzemnim rezervoarjem vode.

 

Animacija otrok

Sadna drevesa, zelenjava in začimbe so nujne na vrtu, saj lahko otroci pomagajo pri njihovi vzgoji in pobiranju. Še posebej pa bodo srečni, če bodo lahko sami odločili katere plodove bodo nabrali in prinesli, da jih spečete na žaru.

Če na svojem vrtu nimate prostora za zelenjavni vrt, lahko vrtnine gojite tudi v posodah na terasi (npr. paradižnike). Omejimo se na manjše število užitnih rastlin, saj nam drugače ne bo ostalo dosti časa za uživanje. Z otroci lahko poskusite vzgojiti tudi rastline iz semen.

 

Sproti bomo tudi predstavljali nekatere aktivnosti, ki jih lahko skupaj z otrokom izvajate na vrtu, pri otrocih pa bodo vzpodbudile zanimanje za življenje na vrtu in razvile dar opazovanja.

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice