domov google+ e-mail

Na vrh

Ljubiteljice vlage

Imate težavno rastišče, kjer vam zastaja voda ali pa si želite na vrtu urediti nekoliko drugačno gredo? Greda vlagoljubnic bo prijetno popestrila vaš vrt ali rešila zagato na premokrih tleh.

 

Vlagoljubne rastline

Vlažna in slabo odcedna tla so ena izmed najpogostejših vzrokov za propad rastlin. Prekomerna vlaga povzroči pomanjkanje kisika, kar vodi v propad korenin in končno tudi celotne rastline. Ceprav večina rastlin ne mara zastajanja vode v tleh pa lahko najdemo tudi takšne, ki si idealnejšega rastišča ne morejo predstavljati. Med njimi najdemo bolj uglajene sorodnike divjih rastlin, ki naseljujejo obrežja potokov in rek. Prav tako bodo na vlažnih tleh uspevale tudi rastline močvirskih področij in rastline, ki ljubijo vlago senčnih rastišč.

 

japonski jeglič

Za majhne vrtove

Za majhen obhišni vrt lahko zasadimo manjše rastline. Te so zelo primerne tudi za vlažne grede v neposredni bližini ribnika, saj si ne želimo listja in odpadlih cvetov, ki bi nenehno plavali v vodi. Med manjšimi ljubiteljicami vlage najdemo rumenolistno pijavčnico (Lysimachia nummularia 'Aurea'). Gredo bo poživila s svojimi zlatim kovancem podobnimi listi, ki se jim bodo preko poletja pridružili še zlato rumeni cvetovi. Zlato rumeno barvo pijavčnice lahko kombiniramo še s podobno obarvanimi kultivarji funkij (Hosta). Te bodo prenesle tudi nekaj več sonca, če bodo posajene na vlažno rastišče. Za zgodnje cvetenje pa posadite himalajske jegliče (Primula rosea 'Grandiflora'), ki vas bodo že sredi aprila razveseljevali s svojimi cvetovi.

 

perunika

Za srednje in velike vrtove

Za srednje velike grede vlagoljubnih rastlin dodajte še druge vrste jegličev. Vrsta Primula pulverulenta bo pognala 60-90 cm visoke poganjke z rdečimi cvetovi. Nekoliko nižji in bolj zgodaj cvetoč pa je japonski jeglič (P. japonica), ki bo zacvetel v škrlatni ali rumeni barvi. Gredo bodo v škrlatni barvi obarvali tudi cvetovi navadne krvenke (Lythrum salicaria). Posadite kultivar 'Blush', ki je manj agresiven od svojih divjih sorodnikov. V kolikor imate na voljo manj prostora, izberite nekoliko nižjo šibasto krvenko L. virgatum 'The Rocket'.

V kolikor pa želite ogromno gredo vlagoljubnic, posadite orjakinjo Gunnera manicata, ki bo zrastla v pravcatega velikana (do 2.5 m višine). Posadite jo z ligularijama Ligularia stenocephala 'The Rocket' in L. dentata 'Desdemona', ki bosta ustvarjali kontrast - prva s svojimi navpičnimi socvetji in slednja z nekoliko večjimi marjetičastimi cvetovi. Čeprav so njuni listi sorazmerno široki in veliki, se bodo poleg listov gunere, kar zgubili. Zasaditvi lahko dodate še vodna perunika (Iris pseudoacorus), katerega rumeni cvetovi bodo lepo dopolnjevali glavno temo zasaditve.

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice