domov google+ e-mail

Na vrh

Skalnjaki in peščeni vrtovi

Ljubezen ljudi do majhnih cvetočih gorskih draguljev je pripeljala do velike razširjenosti skalnjakov na zasebnih vrtovih, ki je v sodobnem času prešla v oblikovanje številnih oblik peščenih vrtov.

Rastline skalnih rastišč

Rastline za skalnjake so enostavno počasi rastoče rastline in manjše rastline, ki jim ustezajo dobro odcedna tla in sončna rastišča. Poleg gorskih rastlin kot sta planika (Leontopodium alpinum) in encijan (Gentiana lutea), lahko med njimi najdemo tudi rastline kot je npr. pečnik (Armeria maritima), ki v naravi uspeva na obmorskih rastiščih. Tudi številne miniaturne čebulnice so razširjene predvsem v sredozemskem pasu. Poleg nizkih trajnic pa na skalnjak lahko posadimo tudi pritlikava drevesa in grme, ki bodo zasaditvi dajali dodatno strukturo.

kosmatinec, velikonočnica

Kako ustvarimo skalnjak

Za najboljši vizualni učinek naj bo skalnjak čim večji, čeprav mora njegova velikost ostati skladna z velikostjo vrta. Kjer je to mogoče, izberemo naravno nagnjene površine. Tla naj bodo dobro prepustna. Večini rastlin na skalnjaku ustreza sončno rastišče, medtem ko tiste, ki jim ustrezajo nekoliko hladnejše lege lahko posadimo v senčne dele pod velike kamne.
Kjer tla niso nagnjena, lahko skalnjak ustvarite tudi sami. Izkopljite jamo, ki naj približno sledi obliki vašega skalnjaka in vanjo navozite zelo grob material kot npr. gramoz. Namesto gramoza lahko uporabite tudi odpadne zidake in podobno. Na to osnovo položite travno rušo, ki ste jo odstranili ob izkopavanju. S tem boste preprečili izpiranje prsti s skalnjaka. Izkopano zemljo zmešajte s šoto in grobim peskom v razmerju 1:1:1 in nasujte po skanjaku. Med nasuvanjem zemlje sproti polagajte tudi kamne, ki bodo vašemu skalnjaku dali izgled skalnega rastišča. Ko boste posadili vse rastline, pa prostor med rastlinami še posujte z grobim peskom ali gramozom, ki bo vizualno zaključil izgled skalnjaka, hkrati pa bo deloval kot zastirka.
Poleg klasičnih skalnjakov pa lahko peščene vrtove uredite tudi ob bližini ribnika, kjer bodo spominjali na peščene bregove potokov in rek. Del ribnika lahko tako povežete s preostalim delom vrta s površino, na katero položite različno velike okrogle kamne, med katere nasujete prod. Brežino nato zasadite z nekaj razpršenimi skupinami rastlin, s čimer boste ustvarili naraven videz rečnega brega.

Sončen skalnjak

Na sončen skalnjak lahko posadimo celo vrsto rastlin, ki tvorijo prekrasne cvetoče blazinice. Zasadite si kamnokreče (Saxifraga), iglaste plamenke (Phlox subulata) in čebulnice. Med slednjimi imate na voljo številne botanične vrste tulipanov in žafranov, ki bodo spomladi obarvali vaš skalnjak. Nikakor pa ne pozabiti na kosmatinca (Pulsatilla vulgaris), ki je s svojimi svilnatimi listi okras skalnjaka tako pred cvetenjem kot tudi po cvetenju, ko na mestu cvetov zrastejo prekrasni dlakavi plodovi, ki se svetlikajo v soncu. Za poletno cvetje dodajte še trebušasto zvončnico (Campanula cochleariifolia) in sončece (Helianthemum). Slednjega lahko dobite v beli, rožnati, rdeči in rumeni barvi. Za nekaj strukture in barve tudi izven sezone lahko zasadite še zimzelene rastline kot npr. plazeči brin (Juniperus procumbens 'Nana' ali J. communis 'Repanda') in netreske (Sempervivum). Za nekaj trajne rdeče barve pa posadite netresk S. tectorum 'El Toro' z vinsko rdečimi listi.

Peščeni vrt

Sempervivum, netresk

V kolikor ne želite imeti celotnega vrta prekritega s travo, si lahko na delu omislite peščeni vrt. Prostor na debelo zasujte s prodom, ki mu ponekod dodate še večje prodnike. Na celotni površini zasadite manjše in bolj razpršene skupine rastlin, kar bo dalo bolj naraven videz. Prod bo deloval kot zastirka, hkrati pa bo toplota, ki jo bo akumuliral, pospešila cvetenje rastlin. Zasadite si nageljne (Dianthus 'Gran's Favourite') in kalfornijski mak (Eschscholtzia californica). Dodate lahko še okrasne trave kot npr. sivo bilnico (Festuca glauca 'Blaufuchs') in medvedjo bilnico (F. scoparia). Med večje prodnike pa zasadite perunike (Iris sibirica), ki bodo s svojimi listi in cvetnimi stebli poskrbele za vertikalno razgibanost zasaditve. Za bolj sodobno zasaditev, lahko peščene površine pravilnih oblik kombinirate s tlakovanimi ali travnatimi površinami. Prav tako lahko namesto proda bolj naravnega videza, uporabite prod iz različnih kamninskih osnov, kamnite sekance ali koščke stekla. Pri izbiri rastlin se odločite za manjše število vrst, ki naj bodo zastopane v velikem številu. Poskusite s kombinacijo nizkih gazanij (Gazania rigens), stepskih lilij (Eremurus robustus) in ruščnate masnice (Deschampsia cespitosa 'Goldgehaenge').

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice