domov google+ e-mail

Na vrh

Prezimovanje lončnic

Rastline v loncih in koritih so bolj izpostavljene nizkim temperaturam kot rastline na gredi, zaradi česar moramo lonce in rastline v njih dodatno zaščititi. Pri tem zaščite pred mrazom ne potrebujejo samo nežne rastline tropskih področij, temveč tudi nekatere prezimno trdne rastline kot npr. rožmarin (Rosmarinus officinalis) in sivka (Lavandula sp.), če jih gojimo v loncih.

 

Prezimno trdne lončnice

Za zaščito prezimno trdnih lončnic, ki jih bomo prezimili na prostem lahko uporabimo žaklovino in folijo z mehurčki, s katerima oblečemo lonec. Najprej okrog lonca namestimo folijo, nato pa ga še dodatno obdamo z žaklovino. V žaklovino natlačimo še papir, listje, itd., ki bodo služili kot dodatni izolator. Lonce nato postavimo ob zid hiše ali stanovanja, da niso izpostavljeni slani in vetru. Za dodatno zaščito pred prekomernim izsuševanjem in zmrzaljo, uporabite kopreno, ki jo na lahno ogrnete preko rastline. Paziti moramo tudi, da rastline ne bodo bodo preveč izpostavljene snegu, saj lahko težekem in vlažen sneg poškoduje veje in polomi rastlino.

Kljub neprijaznemu vremenu moramo naše prezimujoče lončnice večkrat obiskati in preveriti njihovo stanje. Ob toplejšem vremenu lahko na sončni legi pride do delnega odmrzovanja in izsuševanja substrata, zaradi česar moramo prezimujoče rastline občasno tudi zaliti. Pri tem ne smemo pretiravati, saj so vlažna tla s stoječo vodo eden izmed glavnih vzrokov za propad rastlin v loncih

 

Nežni eksoti

V vrtnarijah in vrtnih centrih je sedaj dokaj enostavno najti različne eksotične rastline s prekrasnimi listi in cvetovi, ki celo poletje krasijo naše terase in grede. Kaj pa jeseni? Rastline iz tropskih klimatov pri nas ne morejo prezimiti na prostem, zaradi česar jih moramo pred prvo zmrzalijo umakniti v rastlinjak ali hišo. Pri tem je dobro, da pustimo lončnice na vrtu čim dalj časa, saj je na prostem kroženje zraka in osvetljenost boljša kot v zaprtih prostorih. Večina toploljubnih vrst bo prenesla kratkotrajne izpostavitve temperaturam nekoliko nad 0°C, nekatere sredozemske rastline kot npr. oleander, smokva, lovor in oljka pa celo pod lediščem.

Rastlinam, ki jih boste prezimili v zaprtih prostorih moramo omogočimo čim primernejše pogoje za prezimitev. Ogrevani dnevni prostori so za prezimitev rastlin pretopli. Bolj primerni za prezimitev so različni strešni ali kletni prostori. Pri tem pa je pomembna tudi osvetljenost prostorov. Nekatere rastline lahko prezimite v temnih prostorih, medtem kot druge kot npr. oleander, bugenvileja, pasijonka in druge potrebujejo za prezimitev dovolj svetlobe.

V tabeli smo zbrali optimalne pogoje za prezimitev nekaj najpogostejših toploljubnih posodovk.

optimalna temperatura prostora med 0 in 5°C
Smokva (Ficus carica) Potrebuje hladen prostor, da ne pride do prezgodnjega brstenja. Za prezimitev ne potrebuje svetlega prostora.
Lovor (Laurus nobilis) Potrebuje nizke temperature in le malo svetlobe.
 
optimalna temperatura prostora med 5 in 10°C
Agapant, afriška lilija (Agapanthus) Rastlina prezimi kot čebulica, zaradi česar med prezimljanjem ne potrebuje svetlobe.
Sena (Senna corymbosa) Lahko prezimi v temnem prostoru.
Koralnik (Erythrina crista-galli) Ne potrebuje svetlobe, potrebuje pa dovolj vlage. Substrat se ne sme izsušiti.
Granatno jabolko (Punica granatum) Rastlino lahko prezimite v temnem prostoru.
Oleander (Nerium oleander) Preveč toplote pospeši napade pršic in listnih uši. Za prezimitev potrebuje osvetljen prostor.
Bugenvilka (Bougenvillea sp.) Zemlja se ne sme izsušiti. Enako kot oleander potrebuje osvetljen prostor.
Oljka (Olea europea) Oljka potrebuje svetel prostor in vlažen substrat, da ne pride do odpadanja listov.
Pasijonka (Passiflora sp.) Pogosto pride do sušenja poganjkov. Pasijonko prezimite v svetlem prostoru.
Grmasta marjeta (Argyranthemum sp.) Potrebuje veliko svetlobe in stalno vlažen substrat.
Citrus (Citrus sp.) Potrebujejo veliko svetlobe. Preveč vlažna zemlja lahko povzroči gnitje, zaradi česar moramo zalivati zmerno.

Dateljnova palma (Phoenix sp.) Podobno kot njene sorodnice, potrebuje dateljnova palma veliko svetlobe tudi v zimskem času.
 
optimalna temperatura prostora med 10 in 15°C
Lantana (Lantana camara) Zemlja se ne sme izsušiti. Lantano lahko prezimi v temnem prostoru.
Encijanov grm (Lycianthes rantonnetii) Podobno kot lantano, encijanov grm lahko prezimite v temnem prostoru.
Angelska trobente (Brugmansia x hybrida) Prezimi brez listja, zaradi česar med prezimitvijo ne potrebuje svetlobe.

 

Nežni eksoti

Rastline, ki so bile izpostavljene prenizkim temperaturam lahko prepoznamo po mlahavem listju. Takšne rastline moramo takoj prestaviti v ogrevan prostor, v katerem pa temperatura naj ne bo višja od 15°C. Rastline previdno vzamemo iz lonca in preverimo stanje koreninske grude. V kolikor je mraz preveč poškodoval korenine so te najverjetneje zgnile in rastlini ne moremo več pomagati. Če pa so korenine še nepoškodovane, rastlino previdno zalivajte, dokler si ne bo opomogla.

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice