domov google+ e-mail

Na vrh

Kisla tla

rododendron

Kisla tla lahko navadno najdemo vsepovsod, kjer imamo veliko razkrajajo─Źe se organske snovi kot npr. v gozdu, kjer na tleh le┼żi veliko odpadlega listja. Kisla rasti┼í─Źa lahko najdemo tudi na tleh, ki so bogata s ┼íoto. Z enostavnim pH testom lahko hitro dolo─Źimo reakcijo na┼íih tal. V kolikor imate rahlo kisla tla, ste lahko povsem zadovoljni, saj lahko na svojem vrtu vzgajate velik razpon rastlin. Nasprotno pa bolj, ko so tla kisla, manj je rastlin, ki bodo uspevale na va┼íem vrtu. Rastline so prilagojene dolo─Źenemu razponu pH vrednosti in ─Źe jih gojimo na tleh, ki zanje niso optimalna, lahko pride do pomanjkanje dolo─Źenih hranil, kar posledi─Źno vodi v propad rastline. V skrajno kislih tleh bodo uspevale le kisloljubne rastline, med katerimi najdete npr. rododendrone, azaleje in kamelije, ─Źeprav bodo tudi ┼ítevilne druge rastline, ki jih navadno ne povezujemo s kislimi rasti┼í─Źi, dobro prena┼íale kisla tla. Mednje sodijo npr. magnolija, dren, nepozebnik, hibiskus in hortenzija.

Zasaditev za kisla tla

V ozadje grede posadite magnolijo 'Susan', ki bo spomladi pognala elegantne ozke bordo rde─Źe brste, iz katerih se bodo odprli temno ro┼żnati cvetovi. Okrog magnolije posadite ni┼żje rododendrone kot je npr. kultivar 'Gumpo White'. S svojimi temnimi zimzelenimi listi in prekrasnimi belimi cvetovi bo polep┼íal pozno pomlad. Za dodaten okras posadite troliste. Trolisti so nekoliko zahtevnej┼íe, vendar ─Źudovite trajnice. Izberite vrsto Trillium erectum, ki zacveti s cvetovi sestavljenimi iz treh mahagoni rde─Źih cvetnih listov. Preostanek grede zapolnite z vim─Źkom (Epimedium grandiflorum). Njegovi mladi listi so prekrasne bronaste barve, kasneje pa se jim pridru┼żijo ┼íe ─Źudoviti cvetovi.

Nekaj to─Źk za uspeh

Pri kislih tleh je pomemben del uspeha razumevanje tega kako pH vpliva na rast rastlin in kako lahko tla izboljšate:

  1. Ne borite se prosti kislim tlem, temve─Ź raje izberite rastline, ki se bodo na kislih tleh odli─Źno po─Źutile. Precej drago bi bilo poskusiti spremeniti pH tal na celotnem vrtu.
  2. Za spremembo pH na pomembnej┼íih mestih npr. na zelenjavnem vrtu, kjer boste gojili kri┼żnice, uporabite apno. Poskusite pa lahko tudi z lesnim pepelom.
  3. V tla vkopljite veliko organske snovi v obliki komposta ali zrelega hlevskega gnoja, ki navadno uravnovesi pH ter izboljša strukturo tal.

V kolikor bi radi gojili kisloljubne rastline pa nimate ustreznih tal, lahko tla zakisate z dodatkom ┼żvepla, amonijevega sulfata ali kompostiranim lubjem.

 

 

Matevž Likar © 2005-2023 - Pogoji uporabe

Prijava na novice