domov google+ e-mail

Na vrh

Ustvarite si gredo za rezano cvetje

Prekrasne cvetove lahko občudujete ne samo na vrtu, temveč tudi v vaši hiši. Z malce načrtovanja so lahko uredite gredo, ki bo polna cvetja skozi celotno sezono, hkrati pa tudi neusahljiv vir rezanega cvetja.

Idealna greda

Zelo pomembno, da si za gredo na kateri boste gojili rezano cvetje najdete neizpostavljeno sončno mesto. Večina rastlin, ki jih boste gojili na tej gredi bodo enoletnice, ki navadno ljubijo sonce. Dosti sonca pa pomeni tudi več hrane za hitrejšo in boljšo rast rastlin.

Poleg sonca je pomembno, da rastlinam zagotovite tudi dobro odcedna tla z veliko organske snovi. Nekatere rastline (kot npr. Anthirrhinum) lahko uspevajo tudi na revnejših tleh, vendar jim nekaj hranil ne bo škodili. Prav nasprotno pa številne vrste brez bogatih tal ne bodo uspevale kot bi morale.

Rastline

Izberite rastline s močnimi barvami cvetov, ki bodo naredile vtis tako na gredi kot v vazi.

Kozmeja

Za zgodnje poletje

Uporabite prezimne enoletnice, ki jih lahko sejete precej zgodaj spomladi, saj prenesejo nižje temperature. Zgodnja setev vam bo zagotovila cvetove že v juniju in juliju. Uporabite voščico (Cerinthe major), kaduljo (Salvia viridis) in grahor (Lathyrus). Vse te rastline lahko posadite na prosto že v aprilu. Dodatno bodo na gredi v zgodnjem poletju kraljevale tudi dvoletnice kot npr. islandski mak in naprstec.

Za pozno poletje

Ko so zgodaj cvetoče enoletnice že odcvetele, jih lahko nadomestite s kasneje sejanimi enoletnicami, ki ne prenesejo mraza. Te vključujejo cinije (Zinnia), kozmeje (Cosmos) in vzpenjavko Cobaea scandens. Slednja lahko nadomesti cvetove grahorja na obeliskih. Za še lepše pozno poletje ne pozabite na gredo dodati še nekaj dalij.

Za jesen

Za zadnje cvetove v sezoni posadite nekaj krizantem, ki bodo cvetele še pozno v jesen.

Sejanje

Ne posejte vseh rastlin naenkrat, temveč večkrat samo po nekaj vrst ali vsako vrsto dvakrat v krajšem razmaku. Samo tako boste lahko dosegli nepretrgano cvetenje skozi celo sezono.
Prezimno trdne enoletnice lahko sejete v marcu, bolj toploljubne enoletnice pa šele konec aprila ali v maju. Slednje bodo tako prevzele glavno mesto na gredi, ko bodo prezimno trdne enoletnice že opešale.

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice