domov google+ e-mail

Na vrh

Dalije (Dahlia)

Kaktejasta dalija

Minilo je ┼że skoraj 220 let, odkar so dalije prvi─Ź opazili evropski lovci na rastline. Rod je odkril ┼ívedski botanik Anders Dahl. Pred tem so jih seveda ┼że dobro poznali Azteki, ki so jih gojili tako za okras kot tudi za prehrano. Prvo odkrito vrsto so poimenovali Dahlia juarezii. Zanjo so bili zna─Źilni enostavni cvetovi s svetlo rde─Źimi cvetnimi listi. Iz relativno malega ┼ítevila vrst (rod obsega nekje okrog 40 razli─Źni vrst), se je v teh 200 letih izoblikovalo na tiso─Źe razli─Źnih sort. Slednji ponujajo neverjetno pestrost cvetov, tako v barvi kot tudi v velikosti in obliki. Veliko izbiro kultivarjev lahko najdete tudi v naši spletni trgovini "Svet čebulic".

Rastišče

Dalije najbolje uspevajo na polnem soncu in dobro odcednih tleh. Če želimo zgodnejše cvetenje, zgodaj aprila gomolje posadimo v 20 cm lonce. Lonec napolnimo do polovice z zemljo za lončnice, postavimo vanj gomolj (vodoravno) in lonec zapolnimo s 3-5 cm zemlje. Lonec dobro zalijemo in ob prvih znakih poganjkov postavimo na sončno mesto.
S presajanje/posaditvijo na vrt počakamo do zadnje zmrzali. Pred presaditvijo izkopljemo 15-20 cm globoko luknjo in ob njo namestimo podporne palice. S tem zagotovimo, da ne bomo ob namestitvi palic poškodovali korenin ali gomolja. Gomolj postavimo vodoravno v sadilno jamo in jo zapolnimo z zemljo. Če dalije nismo predhodno gojili v loncu, se prvi znaki poganjkov pojavijo nekje po dveh tednih. Prvič dalije pognojimo še preden smo jih posadili. Na mesto, kjer bodo rasle, kakšen teden pred posaditvijo potresemo popolno gnojilo. Ponovno dalije pognojimo v juliju.

Nega

Za boljše cvetenje lahko odstranjujemo stranske cvetne brste (enako kot pri čajevkah). S tem omogočimo boljšo prehranjenost glavnega cveta in tako tudi lepše cvetove. Odcvetele cvetove odstranjujemo, da vzpodbudimo ponovno cvetenje.
Po propadu rastline ob prvem mrazu odstranimo odmrle poganjke, gomolje pa pustimo v zemlji še dodaten teden ali dva. Gomolje nato previdno izkopljemo, odstranimo čimveč zemlje in jih pustimo, da se posušijo (1-2 dneva). Gomolje nato skladiščimo v vermikulitu ali lesnih opilkih pri 5-10┬░C.

Kombiniranje dalij

Dalije polep┼íajo vsako gredo s svojimi ┼żivahno obarvanimi cvetovi. Dodaten bonus pa je tudi njihova izredno dolga sezona cvetenja, saj bodo na ustreznem rasti┼í─Źu cvetele vse do prve zmrzali. Dalije zelo enostavno kombiniramo z drugimi rastlinami, k ─Źemur pomaga tudi to, da imamo pri dalijah sortno raznolikost, ki zapolni prav ves razpon od pritlikavih pa do visokih trajnic, zaradi ─Źesar je kombiniranje resni─Źno enostavno.
Kaktus in polkaktus dalije se krasno podajo k enostavnim cvetovom nebinovk kot npr. rudbekijam, slamnikom in kokardam. Za kombinacijo s temi rastlinami poskusite posaditi sorte dalij, ki zacvetijo v oran┼żnih, rumenih ali rde─Źih tonih. Za nekaj kontrasta pa lahko posadite dalije z baklastimi lilijami ali ostro┼żniki, ki bodo pognali svoja navpi─Źna socvetja nad cvetovi dalij. Bogati cvetovi dalij se lepo podajo tudi k srednje velikim ali visokim okrasnim travam kot sta npr. bodalica in miskant.
Poleg pode┼żelskega vrta, dalije svoje mesto zaslu┼żijo tudi na vrtu, ki ga preveva tema tropske eksoti─Źnosti. Njihovi ┼żivahni cvetovi bodo dodali nekaj barve med velike liste tropskih rastlin. ┼áe posebej se dalije podajo k listom prezimno trdnih bananovcev in facije. Uporabite sorte, ki bodo cvetele s temno rde─Źimi, oran┼żnimi, rumenimi ali izrazito ro┼żnatimi cvetovi. Kombinirajte jih tudi s kozmejami in kanami.

 

 

Matevž Likar © 2005-2022 - Pogoji uporabe

Prijava na novice