domov google+ e-mail

Na vrh

Čebulnice

Čebulnice so enkraten način, da v gredo in vrt spravimo še več cvetja. Posadimo pa jih lahko na trato ali med grmičevje, kar je pogosto opisano kot "naturaliziranje".

Čebulnice in čebulnice

Čebulice so prezimna oblika trajnic. Opisujejo pa celo serijo različnih prezimnih struktur pri različnih rastlinah. Prava čebulico najdemo pri narcisah in je spremenjeno steblo. Pri perunikah ali salomonovemu pečatu najdemo rizome, ki so prav tako spremenjeno steblo. Stebelni gomolj najdemo pri ciklamah in seveda krompirju, čebulasti stebelni gomolja pa pri gladiolah, krokusih in frezijah.

Sajenje čebulic

Nič ne bo škodilo čebulicam tako kot slabo odcedna tla. Večina čebulic ima najraje dobro odcedna tla z zmerno količino organske snovi. V primeru, da so nižje plasti tal slabo prepustne za vodo, jih je potrebno prekopati, da predremo nepropustno plast. Lahko pa tudi ustvarimo dvignjeno gredo, ki je za 10-15 cm višja od okolice. Vanjo vnesemo večjo količino peska, ki bo povečal odcednost tal. Za vnos organske snovi uporabimo kompost ali razpadlo listje. Za gnojenje uporabimo kostno moko (cca. 1,5 kg/10 m2), ki pa ji moramo dodati mineralno gnojilo, da zadostimo potrebi po dušiku. Na glinenih tleh uporabimo 6-12-6 ali 5-10-5 gnojilo (cca. 1 kg/10 m2), medtem ko je na peščenih tleh boljša izbira mešanica 5-10-10. Prezimno trdne čebulice moramo tudi kasneje enkrat letno pognojiti. Čebulice posadimo približno na globino, ki je enaka 2,5-3 kratni višini čebulice.

Vzgoja čebulic

Po cvetenju ostane listje čebulic še precej časa zeleno, saj morajo nabrati in vskladiščiti dovolj energije za prihodnjo sezono. Listja ne smemo odstraniti dokler ne porumeni ali vsaj 6 tedno po cvetenju, če želimo cvetje tudi prihodnje leto. Pri večjih čebulicah lahko po cvetenju tudi odstranimo cvetna stebla in tako preprečimo tvorbo plodov, kar pospeši nalaganje hranil v čebulico. Pri prezimno trdnih čebulicah, ki jih več let nismo presadili oz. razredčili je odsotnost cvetov navadno znak, da je prišlo do prevelike gneče, ki je posledica naravnega razmnoževanja rastlin z zarodnimi čebulicami. Po odmrtju listov, lahko čebulice mirno izkopljemo in jih razredčimo. Nazaj v zemljo damo samo močne in nepoškodovane čebulice, ki jih posadimo na primerne razmike.

Čebulice na trati

S čebulicami lahko spremenimo trato v pisano preprogo. Najboljša izbira so vrste, ki cvetijo zelo zgodaj, kar jim bo dalo dovolj časa, da obnovijo zaloge hranil, preden bomo začeli s košnjo. Klasična izbira so narcise (Narcissus. V trati pa bodo uspevali tudi žafrani (Crocus), zvončki (Leucojum) in logarica (Fritillaria). Kjer je trata ni tako močno razraščena (predvsem v senčnatih lega) pa imate na volje še večjo izbiro rastlin.

sajenje cebulic sajenje cebulic

Čebulice v loncih in koritih

Z vzgojo čebulic v koritih in loncih lahko zagotovimo cvetočo okensko polico skozi celotno sezono. Po cvetenju samo nadomestimo lonce ali čebulice v koritu z vrstami, ki bodo kmalu zacvetele. V lonce namestimo eno ali dve vrsti čebulic in ustvarimo zaželjen učinek z razporejanjem različnih loncev. Dišeče vrste (npr. hijacinte) namestimo blizu vhodnih vrat, kjer bomo lahko deležni tega dodatnega čara nekaterih čebulic.
Za odličen okras teras, poti in balkonov čebulice v loncih kombiniramo z različnimi trajnicami. Za navdih poglejte naše kombinacije čebulic v loncih.

Tukaj je spisek čebulnic, ki so primerne za vzgojo v loncih. Ne spreglejte pa tudi našega pregleda 20. najboljših čebulnic za lonce in korita.

Ime
 
Allium moly
luk
Anemone apennina, A. blanda, A. pavonina
vetrnica
Camassia
kamasia
Chionodoxa forbesii
snežna modrica
Colchicum autumnale, C. speciosum
podlesek
Crocus
žafran
Eranthis hyemalis
jarica
Erythronium dens-canis, E. revolutum
pasji zob
Fritillaria meleagris
logarica
Gladiolus communis, ssp. byzantinus
gladiola
Hyacinthoides x massartiana
neprava hijacinta
Leucojum aestivum, L. vernum
veliki zvonček
Muscari, nekatere vrste
hrušica
Narcissus
narcisa
Ornithogalum nutans
ptičje mleko
Puschkinia scilloides
puškinija
Scilla bifolia, S. siberica
morska čebulica
Tulipa sprengeri
tulipan

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice