domov google+ e-mail

Na vrh

Maslenica (Hemerocallis)

Maslenice spadajo med vrtne trajnice, ki so izredno enostavne za vzgojo. Maslenice so pogosto omenjene tudi pod imenom enodnevne lilije, kar je prevod njihove znanstvenega imena (gr. lepe za en dan).

Sajenje in nega

Gomolje maslenic posadite na sončno mesto. Glede tal maslenice niso prevec izbirčne in bodo rasle na skoraj vseh tleh. Rade imajo dobro prepustna in ne preveč mokra tla. Ob daljši suši jih moramo redno zalivati. Priporočljiva je tudi uporaba zastirke.

Ob sajenju izkopljite luknjo, ki je približno 15 cm širša kot koreninski sistem rastline. Na sredini luknje pustite kupček zemlje, okrog katerega enakomerno razporedite korenine, nato pa sadilno luknjo zasujte. Pri tem pazite, da koreninski vrat (mesto, kjer se srečajo korenine in poganjek) ni več kot 2-3 cm pod površino grede.

Prekomerno gnojenje bo povzročilo močno razrast listja, ne pa tudi večjo bujnost cvetov. Rastline vsako pomlad pognojite z mineralnim gnojilom (npr. 10-10-10).

Delitev in razmnoževanje

Maslenica s polnim cvetom

Ob zmanjšani bujnosti cvetenja, rastline razdelite in razredčite. Večina kultivarjev bo višek cvetenja dosegla šele tretjo sezono, medtem ko je delitev potrebna vsakih 5-7 let. Vsaka nova rastlina naj ima po delitvi vsaj tri očesa, iz katerih spomladi poženejo novi poganjki.

Maslenice laahko razmnožujemo tudi s semeni, ki potrebujejo za uspešno kalitev 3-7 tednov predhodne stratifikacije. Rastline, ki jih boste vzgojili iz semen pa ne bodo vedno podobne materinski rastlini.

Včasih se na cvetnih steblih iz brstov oz. na nodijih izoblikujejo mlade rastlinice, ki jih lahko pustite do konca sezone kar na steblu, nato pa jih previdno odstranite in posadite v lonce ali na gredo.

Uporaba

Večinoma maslenice posadimo v večje skupine, ki nas razveseljujejo z maso cvetov. Višji kultivarji so primerni za ozadje grede, medtem ko nižje kultivarje posadimo pred grmovnice in žive meje. Uporabimo jih lahko tudi kot obrobe poti in teras.

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice