domov google+ e-mail

Na vrh

Narcise

Narcise vsako pomlad razsvetlijo vrtove s svojimi ┼żivahnimi cvetovi v zlato rumenih, citronasto rumenih in sne┼żno belih odtenkih.

Sajenje

─îeprav narcise najbolje uspevajo na son─Źnem rasti┼í─Źu, bodo prenesle tudi nekaj sence, kar ┼íe posebej velja za kri┼żance skupine Cyclamineus kot je npr. 'Jack Snipe'. Za┼í─Źita pred neposredno opoldansko pripeko bo tudi ohranila bolj intenzivne barvi pri temneje obarvanih kultivarjih. Precej pomembnej┼íe od svetlobe pa je nivo talne vlage. Prekomerna vla┼żnost tla (┼íe posebej v zimskih mesecih) je najpogostej┼íi povzro─Źitelj propada ─Źebulic. Na te┼żkih tleh vkopljite v sadilno jamo pesek in organsko snov, da izbolj┼íate odvodnjavanje. Lahko pa si pomagate tudi z dvignjeno gredo.
─îebulice posadite v ve─Źje skupine, s ─Źimer boste dobili enkraten u─Źinek mase cvetov. Pri sajenju pustite 7-10 cm prostora med ─Źebulicami oz. 12-15 cm pri ve─Źjih ─Źebulicah. ─îe boste ─Źebulice posadili preblizu skupaj, bo u─Źinek cvetenja bolj┼íi, vendar jih boste morali kmalu izkopati in razdeliti, ─Źe boste hoteli bogato cvetenje tudi v naslednjih letih.

Narcisa

Nega

─îeprav ─Źebulice konec pomladi pobegnejo pod zemljo, ne smemo pozabiti nanje. Jeseni jih pognojite s popolnim mineralnim gnojilom. V kolikor pa ste to zamudili, jih lahko pognojite tudi, ko za─Źnejo zgodaj spomladi poganjati nove poganjke.
Listje narcis pustite, da porumeni in propade samo od sebe. Listja nikoli ne pore┼żite preden je propadlo oz. ga ne povezujte v ┼íope, saj si morajo rastline pred po─Źitkom nabrati dovolj zalog za naslednje leto. V kolikor vas rumene─Źe listje moti, je bolje, ─Źe jih postavite na gredo tako, da ga bodo zakrili poganjki trajnic, ki jim bodo sledile.

Oblike in delitev

Za pregled razli─Źnih oblik narcis, ki jih priznavajo gojitelje si oglejte delitev narcis na skupine. Za bogato izbiro razli─Źnih kultivarjev pa obi┼í─Źite na┼ío spletno trgovino "Svet ─Źebulic".

 

 

Matevž Likar © 2005-2023 - Pogoji uporabe

Prijava na novice