domov google+ e-mail

Na vrh

Afriška lilija

Afri┼íke lilije prihajajo kot ┼że ime pove iz Afrike. V nasprotju s svojim imenom pa jih ne pri┼ítevamo k pravim lilijam (rod Lilium), temve─Ź gre za majhen samostojen rod Agapanthus, ki zaobjema po razli─Źnih avtorjih med ┼íest in deset vrst afri┼íkih lilij. Natan─Źneje so afri┼íke lilije doma v Ju┼żni Afriki, kjer jih veliko najdemo v goratih predelih. ─îeprav imajo prizvok eksoti─Źnosti in z njo povezane neodpornosti, so v svojem naravnem okolju izpostavljene hladnim zimam in su┼ínim razmeram, nekatere pa celo rednim po┼żarom v finbosu (tj. ju┼żnoafri┼íka rastlinska zdru┼żba rastlin, ki jo redno preoblikujejo naravni po┼żari).
Na vrtovih najpogosteje najdemo vrsto Agapanthus africanus (sinonim A. umbellatus), ki so jo v Evropo prinesli ┼że v 17. stoletju. Poleg botani─Źne vrste najdemo ┼íe ┼ítevilne sorte, ki lahko poleg v naravni svetlo modri barvi, zacvetijo tudi z belimi ali temno modrimi cvetovi. Poleg cvetov pa najdemo tudi sorte z barvitimi listi. Afri┼íko lilijo lahko na vrtu uporabimo kot solitar v okrasnem loncu, ali pa jo kombiniramo z drugimi rastlinami, pri ─Źemer nam pomaga dejstvo, da je modro barvo izredno enostavno kombinirati.

 

Nega afriških lilij

Afriška lilija

Ko se boste odlo─Źali za nakup afri┼íkih lilij, se je najbolje odlo─Źiti za rastline, ki ┼że cvetijo. Razlog je v tem, da so rastline vzgojene iz semen, zelo variabilne. Z izbiro cveto─Źe rastline pa ne bo nobenega dvoma ve─Ź, kak┼íni bodo cvetovi, ki jih bo pognala va┼ía afri┼íka lilija. Izjema od zgornjega priporo─Źila so znane sorte afri┼íkih lilij, ki jih ne namno┼żujejo s semeni, temve─Ź z delitvijo materinskih rastlin ali s celi─Źnimi kulturami. Tako pridobljene rastline so kloni mati─Źne rastline in si z njimi delijo tudi enake lastnosti. Pri izbiri rastlin pa bodite pozorni tudi na znake virusnih obolenj. Slednje boste lahko prepoznali po svetlej┼íih pegah in linijah na listih. Listi so pogosto tudi deformirani in imajo nazob─Źane robove.
Afri┼íke lilije potrebujejo s hranili bogata tla in son─Źno rasti┼í─Źe. Vsako pomlad rastlini dodajte zrel kompost ali nekaj mineralnega gnojila, s ─Źimer si boste zagotovili izdatno cvetenje. Slednje lahko spodbudite tudi tako, da rastlino posadite v lonec manj┼íega premera. Afri┼íke lilije, ki rastejo na majhnem prostoru, s stisnjenimi koreninami, bodo navadno bolje cvetele kot rastline, ki jim boste zagotovili preve─Ź prostora. Ko boste rastlino presadili v ve─Źji lonec, vedno uporabite le malenkost ve─Źji lonec. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo rastlina potrebovala celo do dve leti, da bo ponovno zacvetela.
Afri┼íke lilije, ki se na rasti┼í─Źu dobro po─Źutijo, se bodo veselo razra┼í─Źale, zaradi ─Źesar boste lahko vsakih nekaj let rastline razdelili. Delitve se lotite spomladi tako, da rastlino izkopljite in otresite korenine. Rastlino razdelite z ostro lopato ali parom vil, nato pa jih posadite v ustrezne (ne prevelike) lonce.

V kolikor si ┼żelite afri┼íko lilijo posaditi tudi na va┼íem vrtu, nas obi┼í─Źite v spletni trgovini "Svet ─Źebulic".

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice