domov google+ e-mail

Na vrh

Siljenje čebulic

Spodbujanje rastlin, da zacvetijo pred njihovim "običajnim" časom, se imenuje siljenje. Med rastline, ki jih navadno uporabljamo za siljenje, spadajo tudi prezimno trdne čebulnice. Z njimi si lahko pričaramo barvite in dišeče zimske mesece. Uporabimo lahko žafrane (Crocus), narcise (Narcissus), hijacinte (Hyacinthus) in tulipane. Dokaj enostavno je tudi siljenje perunik (Iris reticulata in I. x hollandica), hrušic (Muscari) in jarice (Eranthis). Nasprotno pa nekatere čebulnice kot npr. okrasni luki (Allium) in lilije (Lilium) potrebujeje posebne tehnike in rastlinjake z dovolj svetlobe, da zacvetijo sredi zime.

Sajenje

Večino čebulnic silimo v substratu, ki ne zadržuje vode, saj lahko stoječa voda povzroči nastanek gnilobe in propad čebulic. Substrat si lahko pripravimo tudi sami tako, da zmešamo večnamenski substrat s peskom. Za sajenje lahko izberemo kovinske, plastične ali glinene lonce. Pomembno je le, da so dvakrat tako globoki kot so velike čebulice in da imajo na dnu luknje za odvodnjavanje.
Seveda pa lahko čebulnice tudi kombinirate med seboj. Posadite narcise 'Tete-a-Tete' z botaničnimi tulipani ali hijacintami. Podobno lahko zasadite skupaj tudi žafrane in narcise ali ustvarite kombinacije različnih drugih čebulnic.

Izpostavitev nizkim temperaturam

Za siljenje je potrebno 12 tednov (narcise, krokusi, zvončki) oz. 16 tednov pri tulipanih. Z daljšanjem časa siljenja bodo rastline višje, medtem ko krajšanje časa lahko vodi v odmiranje cvetov. Čebulice posadimo v vlažen substrat in lonce postavimo v hladen temen (omaro ali podobno) prostor. Temperatura v prostoru naj bo med 0 in 5°C. S temo v prostoru bomo zavrli rast listov, zaradi česar cvetovi ne bodo zakriti z listi. Čebulice prenesemo iz hladnega v ogrevano sobo, ko so poganjki veliki cca. 4-5 cm in lahko že opazimo zametke cvetnih stebel ali celo začetke obarvanosti cvetov.

Lonce s čebulicami za siljenje lahko izpostavite nizkim temperaturam tudi tako, da jih zakopljete na vrtu. Na dno jame namestite prepusten material (npr. grob pesek ali prod), postavite v jamo lonce in jamo zasujte. Nad lonce nasujte listja, ki ga pokrijete z vejami ali peskom, da ga ne odnese veter.

 

Ime
  Tedni hladu Čas cvetenje
Amarylis/Hippeastrum
amarilis
0
6-8
Chionodoxa luciliae
 
15
2-3
Crocus chrysanthus
žafran
15
2-3
Crocus vernus
žafran
15
2
Eranthis hyemalis
 
15
2
Fritillaria meleagris
logarica
15
2
15
2
Hyacinth
hijacinta
11-14
2-3
Iris danfordiae
perunika
15
2-3
Iris reticulata
perunika
15
2-3
Muscari armeniacum
hrušica
13-15
2-3
Muscari botryoides alba
hrušica
14-15
2-3
Narcissus
narcisa
15-17
2-3
Narcissus tazetta
narcisa
0
3-5
Narcissus tazetta orientalis
narcisa
0
3-5
Scilla tubergeniana
morska čebulica
12-15
2-3
Scilla siberica
morska čebulica
15
2-3
Tulipa
tulipan
14-20
2-3

Preverite še naše predloge za cvetoče zimske dneve s siljenimi čebulicami.

Ne spreglejte tudi pestre izbire predpripravljenih čebulic hijacint in narcis, ki močno skrajšajo čas potreben za cvetenje.

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice