domov google+ e-mail

Na vrh

Lilije

Lilije so rastline, ki pripadajo samo rodu Lilium, čeprav tudi nekatere druge rastline podobno poimenujemo (npr. maslenice/enodnevne lilije – rod Hemerocallis in stepske lilije – rod Eremurus). Veliko izbiro lilija lahko najdete tudi v naši spletni trgovini "Svet čebulic". Poznamo štiri skupine lilij:

Azijske lilije

Sem spadajo najbolj razširjene in priljubljene vrtne lilije. Njihovi cvetovi so na steblu obrnjeni navzgor in navzven. Cvetijo v najrazličnejših barvah in barvnih odtenkih (z izjemo modre), cvetovi pa so pogosto posejani s temnimi pikami. Azijske lilije so prve med lilijami, ki zacvetijo na vrtu. Prvi cvetovi se lahko pojavijo že pozno maja ali v zgodaj junija. Hibridi azijskih lilij so zelo odporni in se hitro razširjajo. Njihova edina slabost je le slabo zaznaven vonj. Zrastejo lahko 60-150 cm, kar pomeni, da jih lahko posadimo v ozadje, sredino ali ospredje grede. Pritlikave azijske lilije zrastejo 30-60 cm in so primerne tudi za posode.

Lilija

Orientalske lilije

Ob koncu cvetenj azijskih lilij, začnejo odpirati svoje velike in dišeče cvetove orientalske lilije. Cvetijo v belih, rožnatih in škrlatnih barvah. Orientalske lilije so navadno višje od azijskih in zrastejo od 90 do 180 cm. Najbolje uspevajo zaščitene pred opoldanskim soncem in močnimi vertrovi.

Trobentaste lilije

Ob istem času kot orientalske lilije začnejo cveteti tudi trobentaste lilije. Močno dišeči navzven obrnjeni cvetovi so največkrat obarvani belo ali rumeno. V zadnjem času pa so se pojavile tudi druge barve, ki so jih vzgojili s križanjem z azijskimi in orientalskimi lilijami. Zrastejo 120-240 cm visoko. Najbolje uspevajo zaščitene pred močnimi vetrovi.

Lilije

Turške lilije

Cvetovi turških lilij smo manjši od ostalih skupin lilij in se pojavljajo v slezenasti, rožnati, oranžkasti, rumeni in beli barvi. Številne imajo cvetove pokrite s temnimi pikami. Cvetovi so obrjeni navzdol z navzgor zavihanimi cvetnimi listi, kar spominja na turški turban. Edine med lilijami dobro prenašajo senco. Zrastejo 120-210 cm in so najlepše v sredini ali ozadju grede.

Rastišče

Lilije ljubijo rahlo kisla (pH 6,5) in dobro odcedna tla. Jeseni čebulice posadimo na trikratno globino višine čebulice. Lilije v loncu lahko posadimo tudi spomladi ali poleti. Najbolje uspevajo na polnem soncu ali svetli senci, z izjemo turških lilij, ki uspevajo tudi v senci.

Lilije kot rezano cvetje

Lilije lahko tako kot v vrtu občudujemo tudi v vazi, saj se kot rezano cvetje zelo dolgo obdržijo. Pri rezanju cvetov za v vazo moramo ohraniti vsaj 1/2-2/3 stebla in listja za prehrano čebulic. Preden prinesemo lilije v stanovanje moramo odstraniti antere (dele prašnikov z temnim pelodom). Lilije tvorijo velike količine peloda, ki povzroča madeže na tkaninah in drugih materialih.

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice