domov google+ e-mail

Na vrh

Luki (Allium)

Cvetovi lukov so mi ostali v spominu še iz otroštva, ko so zacvetele čebule, ki jih nismo potegnili iz gred. Navdušenje nad njihovimi cvetovi mi je ostalo do danes in z veseljem posadim vsako leto posadim vedno nove čebulice lukov. Bogato izbiro okrasnih lukov lahko najdete tudi v naši spletni trgovini.

Allium 'Giganteum'

 

Vrste in kultivarji

Poleg užitnih ali dekorativnih lukov seveda najdemo tudi takšne, ki so tako užitni kot tudi dekorativni. Drobnjak (A. schoenoprasum) je nizka rastlina, ki se veselo razrašča med drugimi nizkimi rastlinami ali prekriva obrobe potk. Poleg najbolj razširjenih vijoličasto cvetočih drobnjakov, najdemo še kultivarja 'Forescate', ki je nekoliko višji in zacveti v rožnati barvi ter 'Silver Chimes' z belimi cvetovi.

Precej bolj pompozni sorodniki drobnjaka so A. hollandicum, A. aflatunense in A. rosenbachianum, ki zrastejo preko metra visoko. Na dolgih steblih poženejo cvetoče krogle polne majhnih cvetov, ki lebdijo nad gredami v maju in juniju. Le redke rastline lahko tako lepo kombiniramo z drugi rastlinami kot npr. perunikami, tulipani, vrtnicami in potonikami. Najdete lahko številne kultivarje v raznih odtenkih. Temni cvetovi A. hollandicum 'Purple Sensation' bodo krasen kontrast pred rumenkastimi listi svetlo listnatih grmovnic kot npr. okrasni ribez Ribes sanguineum ali rumeno listni skobotovec (Philadelphus coronarius 'Aureus').

Precej drugačen, vendar zelo privlačen je tudi sorodnik lukov Nectaroscordum siculum, ki so ga v preteklosti prištevali k lukom in ga najdete tudi pod imenom bolgarski luk (A. bulgaricum). Cvetovi so oblikovani v zvončke, ki sestavljajo viseče socvetje, ki se precej razlikuje od krogel pri lukih. Nekoliko spominja na A. cernuum. Podobno cvetoči so tudi pozno cvetoči A. carinatum. Kombinacija vijoličasto cvetočega A. carinatum, belo cvetoče podvrste A. carinatum subsp. album in A. flavum z rumenimi cvetovi pa na vašo gredo pričara pravi mali ognjemet.

Prav tako privlačno drugačen je rumeno cvetoč A. moly, ki bo uspeval tudi v senci.

Allium ursinumAllium ursinum

 

Vrste, ki se jim izognite

Niso vsi luki dobro vzgojeni in pripravljeni grede deliti še z drugimi trajnicami. Čemaž (A. ursinum) bo precej hitro prerasel grede. Vsaka čebulica se obda s številnimi zarodnimi čebulicami, ki jih težko odstranimo, ko rastlina postane problem. Raje jih opazujte in občudujte v naravi. Podobno invaziven je tudi A. triquetrum.

 

Luki v loncih

Luki imajo radi vroče in suho rastišče, zaradi česar bodo dobro uspevali tudi loncih postavljenih na sonce. V večje lonce posadite kultivar 'Globemaster', ki na dolgih steblih požene velikanske krogle cvetov. Tri čebulice v lonci premera 60 cm, v kombinaciji z bodalico (Stipa)) bodo enkratna zasaditev. Manjše vrste lukov (A. moly, A. senescens in A. uniflorum) pa lahko posaditev v manjše lonce ali korita in jih kombinirate s plamenkami (Phlox).

Ne spreglejte široke ponudbe okrasnih lukov v naši spletni trgovini.

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice