domov google+ e-mail

Na vrh

Prava vrtnica za vsako lego

Kljub temu, da je mesec vrtnic junij pa je še skoraj pomembnejši za vrtnarje konec jeseni, ko so v trgovinah na voljo številni kultivarji, s katerimi lajko polepšamo svoj vrt. Med modernimi sortami vrtnic najdemo trdožive in glamurozne rastline, med katerimi najdete predstavnike za skoraj vsako rastišče. Tako ni več ovir in izgovorov, da ne bi mogli na vrt vnesti še vsaj ene vrtnice.

Vrtnice za loke in pergole

Pri izbiri morate biti previdni, saj lahko nekatere popularne stare sorte hitro prerastejo majhne vrtove. Boljša izbira so bolj kompatne sorte, ki tudi ne potrebujejo veliko obrezovanja. Nekateri kultivarji so: 'Altissimo' in 'Aloha' ali nekoliko večje sorte kot npr. 'William Morris' in 'Constance Spry'. Na oboke pa vzpnite sorte brez ali manj trni ('Kathleen Harrop' ali 'Mortimer Sackler'), ki bodo obvarovale vaša oblačili, ko se boste sprehajali skozi loke.

Vrtnice za živalim prijazne vrtove

Izberite vrtnice z enojnimi cvetovi kot so: 'Golden Wings' ali 'Complicata'. Lahko posadite tudi sorte, ki poleg cvetov okrasijo vrt z listjem ali barvnimi stebli. Zasadite modrolisto vrtnico (Rosa glauca) ali vrtnico z velikimi prosojnimi trni kot npr. Rosa sericea f. pteracantha. Okras pa so tudi veliki šipki, ki zrastejo po cvetenju pri R. 'Scabrosa' ali R. moyesii 'Geranium'.

Prava vrtnica za vsako lego

Vrtnice senco ali severno stran vrta

Pri izbiri ostanite pri sortah, ki zelo dobro prenašajo senco, saj boste drugace ostali brez cvetov. Na rastišču, ki je polovico dneva v senci, bodo dobro uspevali vsi kultivarji angleških vrtnic, pokrovne vrtnice in R. rugosa. Za resnično osenčena rastišča pa izberite kultivarje kot so R. xanthina 'Canary Bird' ali vrnico R. primula, ki ima krasno dišeče rumenkaste cvetove.
Ob na sever obrnjene zidove pa lahko posadite kultivarje 'Danse du Feu', 'Souvenir du Docteur Jamain' ali 'Alberic Barbier'.

Vrtnice za izpostavljena mesta

Suha in/ali vetrovna mesta s slabimi tlemi, boste morali izboljšati s kompostom in gnojili. Pri izbiri rastlin pa izberite bolj odporne vrste kot npr.: R. pimpinellifolia, R. rugosa ali R. eglanteria. Med bolj klasičnimi vrtnicami izberite kultivarje kot so: 'Constance Spry' in 'Shropshire Lass' ali pokrovne vrtnice.

Vrtnice brežine

Moderne pokrovne vrtnice so idealna izbira. Nekatere med njimi so grmičaste kot npr. 'Flower Carpet', medtem ko imajo druge dolga plazeča stebla. Predstavljajo prekrasno nadomestilo za trato. bodite pa pozorni na informacije na etiketah, saj se lahko nekatere razrastejo tudi do 3 m v širino.

Vrtnice za lonce

V loncih posadite elegantne moderne kultivarje kot je 'Letchworth Centernary'. Če jih boste redno gnojili in vsako leto zamenjali vrhnji del substrata, lahko v istem loncu uspevajo tudi do 5 let. V loncu so prekrasne tudi majhne drevesaste vrtnice.

Kot vidite lahko tudi najbolj zahtevno rastišče polepšate s prekrasno vrtnico. Sedaj morate svoje vrtnice samo še posaditi.

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice