domov google+ e-mail

Na vrh

Kako gojimo stebelne vrtnice

Stebelne vrtnice so ene izmed najlepših in najzanimivejših oblik vrtnic, ki lahko krasijo tako gredo kot tudi vašo teraso. Čudovito "krošnjo" polno cvetov tvorijo različni kultivarji, ki so cepljeni na ravno in nerazvejano steblo. Njihova vzgoja ni težavna, kljub temu pa se nekoliko razlikuje od vzgoje drugih vrtnic.

Sajenje

Stebelne vrtnice so večinoma cepljene na osnovo iz japonskega šipka (Rosa rugosa), ki pogosto odganja divjake. Odganjanje divjakov lahko zavrete ali vsaj omejite tako, da vrtnico posadite na enako globino kot je bila posajena ob nakupu. Če boste vašo vrtnico posadili globje, boste rast divjakov še spodbudili.
Kako gojimo stebelne vrtniceStebelne vrtnice potrebujejo oporo, ki prepreči, da bi se rastlina ob premočnem vetru zaradi težke krošnje prevrnila ali zlomila. Podporo namestite v sadilno jamo še preden ste posadili rastlino. S tem boste preprečili morebitne poškodbe korenin, do katerih bi lahko prišlo, v kolikor bi oporo v zemljo zabili, zatem ko ste posadili rastlino. Postavite jo na tisto stran rastline, iz katere navadno piha veter preko vašega vrta. Opora mora biti trdno zasidrana v tla in naj sega le do spodnjih vej krošnje. Po sajenju vrtnico dobro pritrdite na podporo. Najbolje je rastlino prtrditi na treh točkah: tik pod krošnjo, na sredini stebla in tik nad tlemi. Tako boste preprečili, da bi se ob močnem vetru steblo prelomilo zaradi teže krošnje.
Večkrat v sezoni preglejte vezi in se prepričajte, da ni prišlo do zajedanja v steblo, saj se bo le-to ob rasti rastline debelilo. Po potrebi vezi nekoliko sprostite ali nadomestite z novimi.

Obrezovanje in splošna nega

Krošnjo večine stebelnih vrtnic tvorijo hibridne čajavke, floribunde ali majhne grmičaste vrtnice, ki so cepljene na ravno nerazvejano steblo. Poganjke krošnje v času mirovanja porežemo za tretjino dolžine, pri čemer poskusimo skrajšati vse poganjke na približno enako dolžino. Obrezujemo s poševnim rezom tako, da je višji del reza približno 5 mm nad brstom. Navadno izberemo navzven obrnjene brste, da preprečimo križanje poganjkov v notranjosti krošnje. S tem omogočimo dobro kroženje zraka in zmanjšamo verjetnost razvoja različnih bolezni.
Zelo pomembno za lep izgled stebelne vrtnice je, da je krošnja lepa na pogled iz vseh smeri, zaradi česar morajo biti posamezni deli med seboj uravnoteženi. V kolikor je del krošnje močnejši in gostejši od drugega, ga porežemo nekoliko manj kot šibkejši del krošnje. Z močnejšim rezom manj razvitega dela krošnje bomo vzpodbudili rast številnih mladih poganjkov, medtem ko bo teh na močnejšem delu krošnje, zaradi šibkejšega reza, nekoliko manj.
Poleg divjakov, ki zrastejo iz zemlje, stebelne vrtnice tvorijo nezaželene poganjke tudi na steblu, ki je del japonskega šipka in ne kultivarja, ki tvori krošnjo. Stebelne divjake previdno odrežemo z ostrim nožem. Pri tem morate paziti, da ne poškodujete tudi površine stebla okrog divjaka.
Nekoliko drugače pa obrezujemo povešave oblike stebelnih vrtnic, pri katerih so na steblo cepljene malo cvetne vzpenjave vrtnice rambler. Njihovi upogljivi poganjki tvorijo krošnjo podobno vrbam žalujkam. Pri obrezovanju povešavih stebelnih vrtnic se omejimo le na odstranjevanje starih poganjkov.

 

 

Matevž Likar © 2005-2023 - Pogoji uporabe

Prijava na novice