domov google+ e-mail

Na vrh

Stepska lilija (Eremurus)

stepska lilija

Stepske lilije (Eremurus) so privlačne trajnice s pokončnimi socvetji, ki polepšajo poletne zasaditve. V rodu je združenih 35-40 različnih vrst gomoljnic, ter še nekaj križancev, ki se pojavljajo na vrtovih. Njihove korenine spominjajo na morske zvezde, saj se mesnate korenine razraščajo vodoravno kot lovke morske zvezde. Zacvetijo na visokih pokončnih neolistanih poganjkih, ki dosežejo 1-3 metre višine. Cvetovi se odprejo med majem in junijem. So sorazmerno majhni, vendar zaradi njihove številčnosti socvetja izgledajo enkratno. Številne vrste in kultivarji stepskih lilij so na voljo tudi v naši spletni trgovini "Svet čebulic".

 

Sajenje in nega

Stepske lilije navadno sadimo kot gole korenine, ki jih razporedimo vodoravno v sadilno jamo. Najbolje uspevajo na sončne, pred vetrovi zaščitenem rastišču. Navadno jih posadimo v ozadje grede. Za sajenje izkopljite 15 cm globoko jamo, ki je nekoliko širša kot so razprostrte korenine. Za boljšo rast dodamo zemlji še kompost ali zrel hlevski gnoj. Na težkih tleh pa pod sadilno jamo vkopljite 5 cm debelo plast peska, ki bo preprečil zastajanje vode.
Za cvetenje potrebujejo stepske lilije obdobje nizkih temperatur. Kljub temu pa lahko mlade poganjke, ki se začnejo razvijati sorazmerno zgodaj, poškoduje pozni mraz, zaradi česar jih je dobro zaščititi.

 

Vrste in kultivarji

  • Vrsta Eremurus ‘Helena’ zacveti z belimi cvetovi na do 1.2 m visokih socvetjih.
  • Vrsta Eremurus himalaicus požene 2–2.5 m poganjke polne belih cvetov.
  • Kultivar Eremurus x isabellinus ‘Cleopatra’ bo zacvetel z bakreno-rožnatimi cvetovi, ki se bodo odprli na 1.5–1.8 m visokem poganjku.
  • Kultivar Eremurus ‘Joanna’ požene temno zelene listi in bele cvetove. Poganjek doseže 2–2.4 m višine.
  • Vrste Eremurus robustus zacveti z nežno rožnatimi cvetovi, ki se odprejo na celo do 3 m visokem poganjku.
  • Vrsta Eremurus stenophyllus je nekoliko nižja. Njeni živahno rumeni cvetovi se bodo oprli na 1-1,5 m visokih poganjkih.

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2022 - Pogoji uporabe

Prijava na novice