domov google+ e-mail

Na vrh

Spoznajmo naš vrt

»Spoznajmo naš vrt« je poglavje, ki je namenjeno predvsem navdušencem, ki se šele seznanjajo z vrtnarjenjem. Koristen pa je tudi že izoblikovanim vrtnarjem, ki se ne bojijo naučiti česa novega ali pa utrditi nekaterih stvari, ki so jih morda že sami opazili ali se naučili.

Nazaj k osnovi

Kaj ostane vrtu, če odmislimo vse rastline? Morda bo kdo rekel, da bolj malo zanimivega, vendar lahko tako bolje spoznamo, kaj dejansko sestavlja naš vrt: tla (prst) in svetloba. Zelo malo kajne, vendar lahko s kombinacijami obojega dobimo še razlike v vlagi in temperaturi. Sedaj pa si že lahko zamislite kotiček pod visoko smreko, pod katero v senci na rahlo vlažnih tleh uspevajo praproti in funkije ali pa gredo na južni strani hiše, ki je izpostavljena soncu in gosti vaše najljubše maslenice in slamnike. Pa spoznajmo posamezne faktorje, ki vplivajo na vaš vrt.

Svetloba

Če poenostavimo brez svetlobe rastline propadejo, saj za fotosintezo potrebujejo svetlobo. Ker pa v naravi najdemo različne nivoje svetlobe, so se tudi rastline prilagodile na te nianse v osvetlitvi rastišča. Tako bo količina svetlobe, ki jo dobi vaš vrt močno vplivala na to katere rastline bodo uspevale na vašem vrtu in kje.

Osenčenost vrta skozi dan.

Glavni pokazatelj koliko svetlobe dobi vaš vrt je pogojena s smerjo, v kateri leži vaš vrt. Severni vrtovi dobijo najmanj svetlobe, medtem ko jo dobijo južni vrtovi največ. Vzhodni vrtovi so osončeni zjutraj, zahodni pa ujamejo popoldanske žarke. Posamezni predeli vrta pa so lahko dodatno osenčeni z velikimi drevesi, grmovje in konstrukcijami. Kako vemo kje so kakšni pogoji? Najboljši način, je da se odpravite raziskovati. Izberite si prijetno sončno točko, od koder imate pogled na ves vrt in si tam postavite ležalnik. Udobno se namestite in preživite miren dan ob raziskovanju svetlobnih razmer na vrtu. Seveda si ne pozabite zapisati ali zapomniti delov vrta, ki so v polnem soncu, polsenčnih delov in delov, ki so vedno v senci.

Temperatura

Tudi pri temperaturi lahko ločimo dva vpliva. Prvi je pogojem s tem, kje leži vaš vrt (blizu morja, v notranjosti, v hribih ali v nižini), na kar težko vplivate, saj se vrta ne morete preseliti. Drug vpliv na temperaturo pa ima mikrolokacija v vrtu, na katero spet vpliva osenčenost, itd. Na temperature na vrtu vpliva tudi to ali se vaš vrt nahaja v dolini, kjer nastajajo hladni žepi, ali blizu mesta, kjer je navadno toplo jedro, v primerjavi z naravo okrog njega.

Vlaga

Enako kot s svetlobo rastline propadejo brez vode. Če ste izvedli študijo o osončenosti kot je opisana ste verjetno popili kar precej pijače, zato veste kako se počutijo rastline ob poletni pripeki. Vlaga je faktor, ki je pogojen s številnimi vplivi. Odvisen je od: 

  • letne količine padavin
  • tipa tal oz. njegove sposobnosti, da zadržuje vodo
  • nivoja talne vode
  • osenčenosti

Podobno kot pri svetlobi so se rastline prilagodile na količino vlage v tleh. Lahko najdemo različne močvirske rastline, ki rabijo vlažno prst in sukulente, ki uspešno preživijo dolgotrajno sušo.

Kakšna je prepustnost vaših tal za vodo lahko zelo hitro ugotovite tako, da izkopljete več 30 cm globokih lukenj na različnih delih vrta in jih napolnite z vodo. Če potrebujejo več kot 24 ur, da se izpraznijo, potem imate slabo prepustna tla.

Tla

Zadnji del, brez katerega ni vrta in ki se lahko močno razlikuje od vrta do vrta pa so tla (prst). Tla nikakor niso dolgočasna stvar pod zanimivim delom vrta. Sestavljena so iz organskih snovi in treh skupin delcev: peska, gline in mulja. Rastlinam dajejo mesto za pritrditev, vodo in hranila. Tla so polna živih bitij, ki nenehno spreminjajo njihovo strukturo. Kakšna tla imate v vašem vrtu in kako bo to vplivalo na vzgojo rastlin lahko preberete med našimi nasveti.

Skica vrta

Da ne boste pozabili vsega, kar ste dognali si narišite skico vrta, na kateri označite, kateri deli vrta dobijo največ in kateri najmanj svetlobe, kateri deli ležijo v polsenci. Dopišite si še informacije, ki jih boste dobili ob testiranju tal in njihove prepustnosti – tako boste dobro pripravljeni ob novih nakupih rastlin, saj boste vedeli ali imate na vrtu primeren prostor za njih ali ne.

V naslednjem poglavju spoznavamo zvezde vašega vrta – rastline.

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice