domov google+ e-mail

Na vrh

Obrezovanje zelnatih trajnic

Med obrezovanje zelnatih trajnic prištevamo: obrezovanje odcvetelih cvetov, pinciranje, odstranjevanje cvetnih brstov, redčenje in odstranjevanje vseh nadzemnih delov rastline.

 

Odstranjevanje odcvetelih cvetov

Z odstranjevanjem odcvetelih cvetov spodbudimo tvorbo novih cvetov. V kolikor cvetove pustimo na rastlini, bo rastlina tvorila plodove, za kar porabi precej energije. Z odstranjevanjem cvetov lahko to energijo preusmerimo v tvorbo novih cvetov in poganjkov, kar vodi tudi v močnejšo rastlino, ki navadno tudi bolj bujno cveti.

Načini odstranjevanja odcvetelih cvetov se razlikujejo od vrste do vrste. Nekatere rastline kot sta Heuchera in Alchemilla moramo obrezati vse do listne rozete. Pri večini rastlina pa odrežemo odmrli cvet in del poganjka do stranskega cveta, lista ali brsta. Tako tudi zakrijemo naš poseg in ne zmanjšujemo privlačnosti rastline.

Pri nekaterih rastlinah odmrlih cvetov ne odstranjujemo, v kolikor želimo, da se rastline razsejejo po gredi. Nekaj najpogostejših je zbranih na strani s samorazširjajočimi se rastlinami. Pri teh rastlinah lahko z odstranjevanjem odcvetelih cvetov pred tvorbo semen kontroliramo njihovo razširjanje po grredah in vrtu.

Odcvetelih cvetov tudi ne odstranjujemo pri trajnicah, katerih plodovi vrtu v okras.

 

Pinciranje

S pinciranjem odstranimo rastni vršiček in prvi par listov na steblu, s čimer pri nekaterih rastlinah spodbudimo boljšo rast in cvetenje. Rastline, ki se dobro odzovejo na pinciranje so:

  • rman (Achillea millefolium)
  • pelin/pehtran (Artemisia sp.)
  • astra (Aster sp.)
  • lobelija (Lobelia cardinalis)
  • monarda (Monarda didyma)
  • plamenka (Phlox paniculata)
  • rudbekija (Rudbeckia sp.)
  • hermelika (Sedum sp.)
  • zlata rozga (Solidago hibridi)
  • in jetičnik (Veronica spicata).

 

Odstranjevanje brstov

Na cvetenje rastlina lahko vplivamo tudi z odstranjevanjem cvetnih nastavkov (brstov). Odstranimo lahko glavni oz. končni cvetni nastavek, pri čemer dobimo veliko majhnih cvetov iz stranskih brstov. V primeru, da odstranimo stranske poganjka pa bomo povečali končni cvet, ki bo tudi pognal višje. To tehniko pogosto uporabljamo na dalijah in potonikah. Brste pa moramo odstraniti še preden se ti začnejo povečevati, saj drugače ne bomo dosegli željenih učinkov.

 

Redčenje

Redčenje rastlin pomeni odstranjevanje posameznih stebel pri rastlinah s številnimi poganjki. Z redčenjem izboljšamo videz rastline, cvetenje in zmanjšamo možnost okužbe. Rastline redčimo spomaladi, pri čemer porežemo eno steblo na vsaka tri stebla do tal. Astre, ostrožnik (Delphinium), monarda in plamenke so vse pogosto okužene s pepelasto plesnijo. Z redčenjem zmanjšamo možnost okužbe, ker izboljšamo kroženje zraka okrog rastline in pospešimo sušenje rastlin.

 

Obrezovanje do tal

Jeseni porežemo trajnice do tal, da uredimo grede in lažje zaščitimo podzemne dele pred mrazom. Pri rastlinah, ki imajo brste za nova stebla in liste pod zemljo porežemo poganjke do tal (npr. potonike). Rastline, ki imajo brste tik nad zemljo, porežemo nekoliko manj, da po pomoti ne odstranimo še brstov (npr. astre in hermelika). Pri rastlinah, ki imajo lepe okrasne liste, stebla ali plodove pa lahko odmrle nadzemne dele porežemo šele spomladi.

 

 

Matevž Likar © 2005-2024 - Pogoji uporabe

Prijava na novice