domov google+ e-mail

Na vrh

Jesenske astre (Aster)

Astra

Vsako leto astre zacvetijo na pozno jesenskem vrtu in napovejo hladnej┼íe dneve in konec vrtnarske sezone. ─îeprav je okrasni vrt jeseni navadno ┼że mimo svojega vrhunca pa mu ┼żivahni cvetovi aster vlijejo novega ┼żivljenja. Med astrami, ki jih gojimo na okrasnih vrtovih, najdemo predstavnike iz ┼ítevilnih koti─Źkov sveta. ─îe smo zelo striktni so bili sicer ┼ítevilni severnoameri┼íki predstavniki prestavljeni v svoje rodove ÔÇô npr. Aster novae-angliae je sedaj Sympyotrichum novae-angliae, vendar bo potrebnih ┼íe kar nekaj let, da se bodo imena prijela tudi v vrtnarijah in med ljubitelji teh prekrasnih rastlin tako, da jih za enkrat lahko ┼íe vedno smatramo za astre.
Za ljubitelje ve─Źjih in izstopajo─Źih rastlin so odli─Źna izbira predstavniki ┼że omenjene vrste A. novae-angliae, ki po┼żene tudi do ramen visoka stebla polna ble┼í─Źe─Źih cvetov. Tako lahko sorta 'Purple Cloud' dose┼że kar 1,8 m vi┼íine in potrebuje tudi ustrezno podporo. Evropske in azijske vrste so nekoliko druga─Źne in zrastejo v bolj uravnote┼żene grmi─Źke posute z ┼żivahnimi cvetovi. Med njimi je verjetno najbolj znan kri┼żanec A. x frikartii 'Moench', ki ga je v ┼ávici s kri┼żanjem evropske vrste A. amellus in himalajske astre A. thomsonii vzgojil Karl Frikart. Poleg omenjenega je vzgojil ┼íe dve drugi sorti, vse pa je poimenoval po treh znanih ┼ívicarskih vrhovih ÔÇô Moench, Eiger in Jungfrau. ─îeprav sta tudi obe drugi sorti odli─Źni astri pa je 'Moench' pravilna izbira, ─Źe imate na vrtu prostora za eno samo astro.

Rastišče in vzgoja

Za najboljše uspevanje potrebuje sončno ali delno senčno rastišče in dobro odcedna tla.
Rastline posadimo z 45 cm razmiki. Vsaki 2-3 leti je potrebno odrasle rastline razdeliti. To je najbolje storiti spomladi ali jeseni po zaključenem cvetenju. Poleti rastline pinciramo, da dosežemo gostejšo in bolj košato rast. Pincirati jih moramo še pred sredino julija, saj lahko v nasprotnem primeru dosežemo celo nasprotni učinek in zmanjšamo število cvetov.

Razmnoževanje

Astre lahko enostavno razmno┼żujejo z deljenjem obstoje─Źih rastlin. Enako kot pri vseh pozno cveto─Źih trajnicah, moramo tudi pri astrah po─Źakati na pomlad, preden se lahko lotimo delitve rastlin. Pri astrah, ki zrastejo v goste skupke rastlin kot je npr. 'Little Carlow', je najbolje izkopati celotno rastlino. Korenine previdno speremo, da odstranimo odve─Źno zemljo. Grmi─Źek nato z rokami oz. pri mo─Źneje zraslih rastlinah z ostrim no┼żem, razdelimo na manj┼íe skupke. Starej┼íi oleseneli osrednji del rastline zavr┼żemo. Na novo razdeljene rastline posadite z nekaj vmesenega prostora (vsaj 20 cm narazen). Ne pozabite v sadilno jamo dodati tudi nekaj kvalitetnega komposta. Pred sajenjem preverite ┼íe, da korenine niso predolge. Predolge korenine se bodo v sadilni jami zavihale nazaj navzgor, zato jih raje po potrebi nekoliko prikraj┼íajte.
Drug na─Źin za razmno┼żevanje aster je s pomo─Źjo stebelnih potaknjencev. ─îeprav ob stebelnih potaknjencih navadno pomislimo na grmi─Źevje, lahko z enakim na─Źinom namno┼żimo tudi marsikatero zelnato trajnico. Ne┼żno iz glavnega poganjka ostranite pribli┼żno 10 cm dolg stranski poganjek. Z ostrim no┼żem prire┼żite konico poganjka in ga po potrebi skraj┼íajte. Odstranite tudi nekaj ni┼żje le┼że─Źih listov, ki bodo v loncu pod nivojem substrata in lahko zgnijejo. Poganjke potaknite v dobro odceden substrat.

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2022 - Pogoji uporabe

Prijava na novice