domov google+ e-mail

Na vrh

Nebinovke (Asteraceae)

Ne glede ali na son─Źni gredi ali v senci dreves, lahko va┼í vrt z zasaditvijo razli─Źnih vrst nebinovk samo pridobi na barvi, saj bodo zacvetele s prekrasnimi zvezdastimi cvetovi, ki jih redno obiskujejo tudi barviti metulji.
Astra Nebinovke so poleg kukavi─Źevk (orhidej) ena najve─Źjih rastlinskih dru┼żin. Ime izvira od nebine (Aster), medtem ko je starej┼íe znanstveno ime ÔÇô Compositae opisovalo njihove cvetove. Cvetovi nebinovk pravzaprav niso en sam cvet, temve─Ź so socvetje, kjer so na obodu name┼í─Źeni sterilni cvetovi z velikimi cvetnimi listi. Preostali cvetovi so fertilni in brez cvetnega odevala (tvorijo navadno rumeno ali rjavo obarvano sredico cveta). Med nebinovkami najdemo tako ┼ítevilne divje cvetlice kot tudi gojene okrasne rastline, med katerimi so najbolj raz┼íirjeni ameri┼íki slamnik, rudbekije in rman. Nebinovke pa niso samo v okras, saj med njimi najdemo tudi razli─Źne uporabne rastline. Med nebinovke spadajo okusna arti─Źoka (Cynara scolymus), son─Źnica (Helianthus annuus), solata (Lactuca sativa), kamilice in ┼íe ┼ítevilne druge uporabne rastline.

Nekaj idej

S nebinovkami si lahko uredite prekrasno travni┼íko zasaditev, ki bo kljub skrbnemu na─Źrtovanju dajala naraven videz. Za travni┼íko zasaditev v ozadje grede zasadite kitajski miskant (Miscanthus sinensis 'Gracillimus'), ki bo tvoril ozadje grede. Pred miskante posadite nekoliko ni┼żje okrasne trave, med katere posadite razli─Źne nebinovke, ki bodo gredi dale ┼íe barvitost. V ozadje posadite vi┼íje predstavnike kot npr. ameri┼íki slamnik (Echinaceae purpurea), ki ga pome┼íajte z verbeno (Verbena bonariense). Prednje posadite nekoliko ni┼żje rudbekije (Rudbeckia 'Golsturm') in rman (Achillea millefolium 'Paprika').

Nebinovke pa niso primerne samo za son─Źna rasti┼í─Źa, temve─Ź lahko z njimi obarvamo tudi nekoliko bolj sen─Źne grede. Med nebinovkami bodo v senci dobro uspevale razli─Źne vrste ligularij. V ozadje grede posadite ligularijo Ligularia stenocephala 'The Rocket', v ospredje pa vrsto L. dentata 'Desdemona'. ┼áiroki listi obeh ligularij bodo prekrasen kontrast ozkim poganjkom trav. Kultivar 'The Rocket' bo pognal do dva metra visoka socvetja polna majhnih rumenih cvetov, medtem ko bo kultivar 'Desdemona' s svojimi velikimi oran┼żno-rumenimi cvetovi obarval sprednji del grede.

Še nekaj idej

Okrog gred z zelenjavo posadite ┼żametnice (Tagetes), ki s svojim vonjem prekrijejo vonje kri┼żnic in jih tako zavarujejo pred samicami kapusovega belina, ki bi nanje odlo┼żile svoja jaj─Źeca.
Ameriški slamnik Številne nebinovke se uporabljajo tudi kot enoletnice pri zapolnitvi gred ali posajene v loncih in koritih. Za zapolnitev grede lahko med rastline posejete kozmeje (Cosmos bipinnatus). Pri tem pazite, da ne boste kozmej sejali prepozno, saj bodo pozneje vzklite rastline pred cvetenjem zrasle v prave orjakinje. Na okenskih policah pa lahko posadite osteospermum , ki je sicer trajnica, vendar se pri nas goji kot enoletnica. Prav zanimivo je opazovati njegove cvetove, kako se odpirajo in nastavljajo soncu.

Enkratna za otroke pa je ─Źokoladna kozmeja (Cosmos atrosanguineus), ki si resni─Źno zaslu┼żi to ime, saj njegovi cvetovi di┼íijo po ─Źokoladi.

 

 

 

Matevž Likar © 2005-2020 - Pogoji uporabe

Prijava na novice