Nebinovke popestrijo poletje in jesen

Ne glede ali na sončni gredi ali v senci dreves, lahko vaš vrt z zasaditvijo različnih vrst nebinovk samo pridobi na barvi, saj bodo zacvetele s prekrasnimi zvezdastimi cvetovi, ki jih redno obiskujejo tudi barviti metulji.

Nebinovke so poleg kukavičevk (orhidej) ena največjih rastlinskih družin. Ime izvira od nebine (Aster), medtem ko je starejše znanstveno ime – Compositae opisovalo njihove cvetove. Cvetovi nebinovk pravzaprav niso en sam cvet, temveč so socvetje, kjer so na obodu nameščeni sterilni cvetovi z velikimi cvetnimi listi. Preostali cvetovi so fertilni in brez cvetnega odevala (tvorijo navadno rumeno ali rjavo obarvano sredico cveta). Med nebinovkami najdemo tako številne divje cvetlice kot tudi gojene okrasne rastline, med katerimi so najbolj razširjeni ameriški slamnikrudbekije in rman. Nebinovke pa niso samo v okras, saj med njimi najdemo tudi različne uporabne rastline. Med nebinovke spadajo okusna artičoka (Cynara scolymus), sončnica (Helianthus annuus), solata, kamilice in še številne druge uporabne rastline.

nebinovke - Ligularia

Nebinovke so enostavne za kombiniranje

S nebinovkami si lahko uredite prekrasno travniško zasaditev, ki bo kljub skrbnemu načrtovanju dajala naraven videz. Za travniško zasaditev v ozadje grede zasadite kitajski miskant (Miscanthus sinensis‘Gracillimus’), ki bo tvoril ozadje grede. Pred miskante posadite nekoliko nižje okrasne trave, med katere posadite različne nebinovke, ki bodo gredi dale še barvitost. V ozadje posadite višje predstavnike kot npr. ameriški slamnik (Echinaceae purpurea), ki ga pomešajte z verbeno (Verbena bonariense). Prednje posadite nekoliko nižje rudbekije (Rudbeckia ‘Golsturm’) in rman (Achillea millefolium ‘Paprika’).

Nebinovke pa niso primerne samo za sončna rastišča, temveč lahko z njimi obarvamo tudi nekoliko bolj senčne grede. Med nebinovkami bodo v senci dobro uspevale različne vrste ligularij. V ozadje grede posadite ligularijo Ligularia stenocephala ‘The Rocket’, v ospredje pa vrsto L. dentata ‘Desdemona’. Široki listi obeh ligularij bodo prekrasen kontrast ozkim poganjkom trav. Sorta ‘The Rocket’ bo pognala do dva metra visoka socvetja polna majhnih rumenih cvetov, medtem ko bo kultivar ‘Desdemona’ s svojimi velikimi oranžno-rumenimi cvetovi obarval sprednji del grede.

nebinovke - rudbekije

Še nekaj idej za okusni vrt in korita

Okrog gred z zelenjavo posadite žametnice (Tagetes), ki s svojim vonjem prekrijejo vonje križnic in jih tako zavarujejo pred samicami kapusovega belina, ki bi nanje odložile svoja jajčeca.

Številne nebinovke se uporabljajo tudi kot enoletnice pri zapolnitvi gred ali posajene v loncih in koritih. Za zapolnitev grede lahko med rastline posejete kozmeje (Cosmos bipinnatus). Pri tem pazite, da ne boste kozmej sejali prepozno, saj bodo pozneje vzklite rastline pred cvetenjem zrasle v prave orjakinje. Na okenskih policah pa lahko posadite osteospermum , ki je sicer trajnica, vendar se pri nas goji kot enoletnica. Prav zanimivo je opazovati njegove cvetove, kako se odpirajo in nastavljajo soncu.

Enkratna za otroke pa je čokoladna kozmeja (Cosmos atrosanguineus), ki si resnično zasluži to ime, saj njeni cvetovi dišijo po čokoladi.