Resje poskrbi za celoleten okras vrta

Številne grmovnice popestrijo okrasni vrt preko sezone, a med njimi lahko najdemo tudi predstavnike, s katerimi ga lahko polepšamo tudi preko zimskih mesec. Med slednje spadajo tudi rese (Erica) in vrese (Calluna), ki jih pogosto označujemo s skupnim imenom resje.

Resa za pomlad in poletje

Za vse rese so značilni majhni zimzeleni listi, ki spominjajo na iglice in prekrivajo bolj ali manj navpične poganjke. Večina res je majhnih grmovnic, čeprav lahko nekatere vrste zrastejo do 150 cm visoko. Še posebej visoki sta vrsti E. arborea in E. scoparia, ki zrasteta do drevesne velikosti in lahko dosežeta tudi sedem metrov višine.

Navdušeni gojitelji res so vzgojili že številne prekrasne sorte, ki se jeseni pojavijo v vrtnarijah in vrtnih centrih. Odlična sorta je E. carnea ’Velvet Night’, ki zacveti s skoraj črnimi cvetovi. Za živahen ognjen videz pa posadite sorto ’Gold Drop’. Večino leta bo obarvana v rumeno-oranžno barvo svojega listja, ki jo poleti poživijo še škrlatno obarvani cvetovi. Za poseben učinek jo posadite k modrikasto ali temno zeleno obarvanim rastlinam.

resje

Vresa za jesen in zimo

Za razliko od številčnosti rodu Erica, pa so vrese zastopane z eno samo vrsto – jesensko vreso (Calluna vulgaris). Jesenska vresa je nizka grmovnica, ki redko preseže 50 cm višine. Podobno kot reso poganjke prekrivajo majhni iglicam podobni listi. Proti koncu poletja pa konice poganjkov prekrijejo živahno rožnato obarvani cvetovi. 

Priljubljenost vrese in pravzaprav tudi rese nekako sovpada z navdušenjem nad alpskimi rastlinami. Slednje je vodilo tudi v nastanek številnih novih sort, ki se poleg rožnate ponašajo s cvetovi v rdeči, škrlatni ali beli barvi. Čudovita kompaktna vresa je sorta ’Spitfire’ z zlato-rumenkastimi listi, ki pozimi preidejo v rdečkasto oranžne tone in ustvarijo čudovit kontrast rdečim konicam poganjkov. Za bolj nežne tone izberite sorto ’Spring Cream’ s kremasto obarvanimi spomladanskimi poganjki, ki so lepa dopolnitev svetlo zelenim listov niže na poganjku. Slednji se bodo pozimi obarvali v bronasto zelene tone.

Poskrbite za svoje resje

Resje posadimo na sončno rastišče, ki naj bo tudi odmaknjeno od listopadnih dreves. Tla naj bodo dobro odcedna, zaradi česar je potrebno na težjih tleh nekoliko pripraviti sadilno jamo in vanjo vnesti grobi pesek in organsko snov v obliki komposta ali zrelega hlevskega gnoja.

Večina res in vres potrebuje podobno kot njihovi sorodniki rododendroni, kisla tla s pH med 4,5-6,5. Za razliko od številnih drugih predstavnikov spomladanska resa ni občutljiva na kislost tal, vendar bo bolje uspevala na rahlo kislih do bazičnih tleh. Zaradi občutljivosti na bazična tla je najbolje pri gnojenju res in vres uporabljati gnojila za rododendrone. Pri okopavanju v bližini rastlin bodite pazljivi tudi na njihove plitve korenine, saj se jih lahko hitro poškoduje.

Resje moramo redno obrezovati, s čimer preprečimo, da bi se v spodnjem delu grmička razvila goličava. Spomladansko reso obrežemo takoj po cvetenju, poletno reso pa v spomladanskem času, ko grmiček še miruje. Podobno tudi jesensko vreso obrežemo zgodaj spomladi. Pri vseh poganjke skrajšamo tako, da jih odrežemo tik pod najnižjimi cvetovi.

Hiter pregled cvetenja po mesecih

janfebmaraprmajjunjulavgsepoktnovdec
Erica carnea
Erica cinerea
Calluna vulgaris