Ameriški slamnik polepša poletne dni

Ameriški slamnik je čudovita nebinovka, s katero lahko popestrimo številne vrste zasaditev. Njihovi cvetovi so pravzaprav socvetje, saj osrednji stožec sestavljajo številni cvetovi, ki ne nosijo cvetnih listov. Ti se razvijejo le pri okrajnih cvetovih. Ameriški indijanci so ga v preteklosti uporabljali pri zdravljenju kačjih ugrizov. Sedaj pa se ga uporablja pri celjenju ran in zaradi njegovih protivnetnih učinkov.

Rastišče in nega

Slamniki potrebujejo rastišče s polnim soncem. Pri izbiri tal niso preveč izbirčni in dobro uspevajo na skoraj vsakih tleh. Slamniki tudi ne potrebujejo dosti nege. Lepo se ujemajo z različnimi okrasnimi travami kot npr. rušnata masnica (Deschampsia cespitosa). Lahko pa ga kombiniramo tudi z bodoglavcem (Echinops sp.) ali drugimi nebinovkami (Asteraceae).

ameriški slamnik

Nekatere zanimive sorte

Vrtnarji in gojitelji so ameriške slamnike namnožili v številne atraktivne sorte. Nekdaj sta na vrtovih prevladovala rožnato cvetoča botanična vrsta in njena bela oblika. Sedaj pa lahko izbiramo tudi v številnih drugih barvnih odtenkih. Pripravili smo pregled nekaterih zanimivih sort:

Za ameriški slamnik v klasični rožnati barvi izberi sorti kot sta npr. ‘Magnus’ ali ‘Robert Bloom’. Sorta ‘Magnus’ je ena izmed najbolj razširjenih sort s temno oranžnimi stožci in rožnatimi cvetnimi listi, ki ostanejo vodoravno. Sorta ‘Robert Bloom’ pa ima škrlatno cvetno odevalo, ki obdaja oranžno rjave stožce. Sorta ‘Rubinstern’: cveti nekoliko kasneje kot večina kultivarjev (od avgusta do oktobra) z velikimi rdečkastimi cvetovi. Za intenzivno rdeče cvetove posadite sorto ‘Kismet Red’, ki bo resnično poživila vaše zasaditve. Podobno živahno rdeče cvetove požene tudi sorta ‘Hot Lava’. V beli barvi lahko posadite npr. sorto ‘White Lustre’, ki ustvarja simpatično mešanico kremastih cvetov in svetlo oranžnih do rjavih stožcev. Sorta ‘White Swan’ je ena izmed najmanjših sort (zraste do 60 cm). Ima bele cvetove, ki tvorijo močan kontrast oranžno rjavim stožcem. Zelo zanimiva pa je tudi sorta ‘Green Edge’ z zeleno obrobljenimi cvetnimi listi. Za mešanico škrlatne in bele barva pa izberite sorto ‘Funky White’. Le-ta bo zacvetela s cvetovi, ki so na robi beli, proti notranjosti pa preidejo v rožnato barvo.

ameriški slamnik

Za rumenkaste odtenke slamnikov izberite sorto ‘Sunrise’, ki bo zacvetela v čudoviti kremno rumeni barvi. Za nekoliko bolj citronaste tone pa posadite sorto ‘Cleopatra’. Prekrastna je tudi sorta ‘Tangerine Dream’, ki nekako zapolni barvni prehod med rumeno in rdečo ter zacveti v prekrasnih oranžkastih tonih.

Za nekoliko bolj nenavadno obarvane cvetove posadite sorto ‘Green Twister’. Njeni cvetovi so podobno dvobarvni kot pri ‘Funky White’, le da so v rožnatih in zelenih odtenkih.

Kako si namnožimo ameriški slamnik

Rastline delimo z delitvijo odraslih rastlin ali pa s semenom. Semena kultivarjev kalijo v rastline, ki so enake materinskim rastlinam. Spomladi pa lahko nove rastline ustvarimo tudi s pomočjo koreninskih potaknjencev.

Težave in škodljivci

Slamniki so zelo odporne rastline, vendar lahko včasih odrasla rastlina propade brez jasnega razloga.