Okrasne trave dodajo gibanje

papaška trava - okrasne traveOkrasne trave so izredne ornamentalne rastline, ki vrtu dodajo nežno šelestenje, jesensko barvo in obliko v zimskih mesecih. Uporabimo jih lahko na gredah ali kot posamezne rastline ali pa v naravni prerijski zasaditvi.

Orjakinje med okrasnimi travami

Sem spadajo nekatere vrste, ki tvorijo ogromne šope. Poleg prostora za rast potrebujejo tudi dovolj prostora, da jih lahko občudujemo od daleč. Na vrtovih najpogosteje najdemo pampaško travo in orjaško bodalico.
Pampaška trava (Cortaderia selloana) je čudovita zimzelena trava, ki doseže resnično velikanske razsežnosti. Sorta ‘Albolineata’ zraste do 2 m visoko in ima dolge tanke liste s svetlimi robovi. V kolikor želite višji kultivar pa lahko izberete ‘Sunningdale Silver’, ki zraste tudi čez 3 m visoko.
Nekoliko nižja je orjaška bodalica (Anemanthele lessoniana = Stipa gigantea), ki tvori do 60 cm visoke kupčke, nad katerimi se poleti pojavijo do 2,5 m visoka socvetja. Slednja počasi preidejo iz srebrne v zlato barvo.

Srednje visoke okrasne trave

Srednje visoke okrasne trave so nekoliko nižje od zgornje skupine in jih lažje zasadimo tudi v manjših vrtovih ali na grede. V tem višinskem razredu najdemo številne predstavnike okrasnih trav.
Miskant (Miscanthus sinensis) je čudovita in precej pogosta trava. Jeseni zacveti z bakreno obarvanimi klasi, ki kasneje posrebrijo. Sorta ‘Zebrinus’ ima na listih prečno potekajoče svetlo zelene črte. Nasprotno pa nam kultivar ‘Purpurascens’ polepša jesenske barve vrta z oranžno-rdečimi listi.
Srednje visoka je tudi rušnata masnica (Deschampsia cespitosa), ki zraste sicer do 60 cm visoko, vendar se lahko njena srebrno-škrlatna socvetja dvigujejo do 2 m visoko. Nekoliko manjša je sorta ‘Goldtau’, ki zacveti z rdečkasto-rjavimi socvetji.
Prekrasen predstavnik srednje visokih okrasnih trav je tudi perjanka (Pennisetum alopecuroides). Slednja jeseni zacveti z nežnimi volnatimi socvetji, ki jih kasneje nadomestijo rdečkasta soplodja.
rdeča japonska trava - okrasne traveZa nekaj več barvitosti posadite rdečo japonsko travo (Imperata cylindrica) ima prosojno rdečkaste liste, ki izgledjo kot v plamenih, kadar skoznje posije sonce.
Podobno živahne tone lahko najdemo tudi pri prosu (Panicum virgatum), ki avgusta zacveti z rdečkasti socvetji. Za zanimivo jesensko obarvanost izberite sorti ‘Rotstrahlbusch’ (rdeče listje) in ‘Hanse Herms’ (oranžno listje). Kultivar ‘Heavy Metal’ pa ima sivkasto-srebrno listje in nekoliko bolj pokončno rast.
Uniola (Uniola latifolia) zraste do 90 cm visoko. Jeseni se obarva v zlato do bakreno rjavo. Najraje ima svetlo senco, čeprav uspeva tudi na soncu. Včasih jo najdemo tudi pod imenom Chasmanthium latifolium.

Okrasne trave za lonce

bilnica - okrasne traveMed nizkimi travami najdemo tudi okrasne trave, ki se odlično obnesejo na skalnjakih in v okrasnih loncih.
Bilnica (Festuca glauca) je prava izbira, če iščete majhno modrikasto okrasno travo za sušno rastišče. Za najboljšo barvo izberite sorti kot sta ‘Blaufuchs’ ali ‘Elijah Blue’. Zaradi počasne rasti in majhne višine (30 cm) jih lahko gojimo tudi v loncih.
Šaš (Carex buchananii) tvori pokonče kupčke z rdečkasto-rjavimi nitastimi listi, ki so na konici nakodrani. Podobno kot bilnica je tudi ta vrsta šaša primerna za gojenje v loncu.

Okrasne trave potrebujejo le malo dela

Trave lahko pustimo na vrtu skozi celotno zimo, saj v teh mesecih popestrijo vrt. Konec februarja pa jih lahko porežemo, da zagotovimo prostor novim poganjkom.
Zimzelenim travam kot je npr. bilnica (Festuca) pa samo odstranimo posušena cvetna stebla in liste.

2 thoughts on “Okrasne trave dodajo gibanje

  1. na vrtu imam pampaško travo, ki jo želim malo zmanjšati pa me zanima, če jo lahko? Z možem tudi nisva čisto prepričana kako bi se tega lotila…
    Vesela bi bila vsakega nasveta, T.

    1. Najlažje boste travo zmanjšali tako, da jo boste nekoliko spodkopali, potem pa z lopato ali sekiro razkosali na manjše rezine. Slednje lahko razsadite. V kolikor želite travo le nekoliko zmanjšati – nekoliko preverite kateri deli kažejo kvalitetno rast in jih pustite, slabše rastoče pa odstranite.

      lp, Matevž

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja